Primăria Sibiu a realizat un proiect prin care intenționează să taxeze curentul electric pe care persoanele care își încarcă vehiculul electric îl consumă, în stațiile care aparțin primăriei. Deocamdată, doar o stație este funcțională, alte patru fiind în curs de deschidere.
Stația de încărcare a mașinilor electrice din parcarea Cazarma 90, precum și stațiile din noua parcare Hipodrom, vor taxa încărcarea electrică cu un preț de 2 lei/kWh, tarif care se adaugă la tariful de parcare pentru locul ocupat, în funcție de timpul de parcare. Prețul trebuie să fie aprobat de consilierii locali, însă pentru moment proiectul este în dezbatere publică, iar cetățenii pot trimite observațiilor lor primăriei. În prezent, singura stație de încărcare funcțională, cea din parcarea centrală, Cazarma 90, oferă curent electric gratuit. Stația este una nouă, cu încărcare rapidă, vechea stație fiind înlocuită anul trecut, odată cu schimbarea întreg sistemului de taxare și acces.
Primăria argumentează decizia de a impune un tarif de încărcare prin creșterea costurilor, prin introducerea stațiilor fast-charge și prin creșterea tarifelor la energia electrică.
Ce prevede proiectul de hotărâre:
„Art.1. (1) Se instituie tariful pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice, serviciu oferit prin staţiile de încărcare vehicule electrice amplasate pe domeniul public al Municipiului Sibiu aflate în administrarea Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Municipiului Sibiu .
(2) În cazul staţiilor de încărcare amplasate în parcările publice cu plată , tariful pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice nu include şi tariful de parcare.
Art.2. Se aprobă tariful de 2 lei I kWh ( T.V.A. inclus) pentru serviciul de încărcare a vehiculelor electrice, pentru staţiile de încărcare cu curent alternativ (AC) şi curent continuu (DC).
Art.3. Tariful va fi actualizat ori de câte ori evoluţia elementelor de calcul o va impune, corelat cu modificarea elementelor constitutive ale acestuia.”
Un autoturism Dacia Spring, care este în prezent cel mai popular pe piață, are o baterie de 26,8 kWh, capacitate utilă, cu care șoferul poate circula până la 300 km, în funcție de stilul de condus și condițiile de trafic. O încărcare completă, de la zero, într-o stație a Primăriei Sibiu, va costa puțin peste 50 de lei, cu care se pot parcurge între 200 și 300 km (capacitatea oficială, WLTP, este de 234 km). Consumul de energie mediu pentru Spring este de 14kWh/100 km, ceea ce ar fi echivalent, la actualele prețuri pentru benzină, cu un consum de 2,8 litri/100 km, în cazul unui autoturism care consumă benzină. Un vehicul mai puternic, mai greu, cu motoare mai mari, va consuma mai mult, în funcție de stilul de condus și de condițiile de trafic.
Sibiul nu are foarte multe stații publice de încărcare a vehiculelor electrice, cele mai multe fiind instalate la diferite companii, pentru utilizarea de către clienții acestor companii. La mall, stațiile Tesla sunt disponibile doar pentru clienții acestei mărci. Mai multe stații publice ale rețelei Renovatio oferă energie electrică la 1,95 lei pe kWh în stații de 50 kW (1,45 lei/kw, iar stațiile EnelX, de 60 kW oferă energie la 1,29 lei kWh (AC) și 1,79 lei pe kWh pentru curent fast (DC). LA Kaufland, prețul este de 2,49 lei pe kWh pentru curent DC și 1,95 kWh, pentru curent AC. Și alte stații de încărcare oferă curent electric la prețuri asemănătoare.
La începutul acestui an, Primăria Sibiu a anunțat că vrea să construiească până la 15 stații de încărcare a mașinilor electrice, în următoarea perioadă, cu fonduri de la AFM și din bugetul local. Investiția estimată este de 2,36 de milioane de lei, din care 1,9 milioane vin de la AFM, în cadrul unui program destinat reducerii emisiilor.
Primăria a semnat deja contractul de finanțare cu cei de la AFM și pregătește licitațiile pentru achiziția proiectării, a stațiilor propriu-zise și a montajului. Stațiile vor fi amplasate în parcarea Cazarma 90, în parcarea Stadionului Municipal, în zona Centrului Cultural Ion Besoiu (lângă hotelurile Ramada și Continental), în zona Gării, dar și în alte parcări din oraș.
Primăria spune că fiecare stație va avea câte două puncte de încărcare cu o putere de 22kW (încărcare lentă), respectiv 50kW (încărcare rapidă) și vor fi conforme standardului european IEC 61851, utilizat de toți constructorii europeni.