-2.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Crescătoriile de păstrăvi din Cârța și Arpașu de Sus vor fi golite din cauza unui focar de septicemie virală

Cele mai citite

Dezastru pentru afacerea cu păstrăvi a unei companii sibiene, după ce în bazinele din Cârța și Arpașu de Sus a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la pești. Bazinele vor fi golite, peștii omorâți și efectuată o dezinfecție generală.

Prefectura Sibiu a anunțat că Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) a aprobat planul de măsuri pentru controlul focarelor de septicemie hemoragică virală (S.H.V.) la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul păstrăvăriei cu puncte de lucru în localitățile Cârța și Arpașu de Sus. Decizia a fost luată în urma recoltării și analizării unor probe de pește de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laborator Național de Referință (IDSA-LNR), care s-au dovedit a fi pozitive.
Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor peștilor din păstrăvăria respectivă, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul păstrăvăriilor afectate, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate de operatorul economic și vizitatori.
După dezinfecție, va fi instituit un vid sanitar, adică 6 săptămâni de inactivitate, în care bazinele vor fi golite de apă fiind lăsate pe uscat, pentru ca orice risc de reinfectare să fie îndepărtat. Ulterior, proprietarii bazinelor le vor putea repopula cu păstrăv.
Pe o rază de 5 km în jurul focarului va fi stabilită o zonă de protecție, care cuprinde localitățile Cârța, Nou Român, Arpașu de Jos, Scoreiu și o zonă de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitățile Colun, Glâmboaca, Fofeldea, Ilimbav, Săsăuș, Arpașu de Sus, Cârțișoara, Sărata, Porumbacu de Jos din județul Sibiu precum și  localitățile Ucea și Victoria, din județul Brașov.
În consecință, toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și  testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în  amontele și avalul bazinelor afectate de boala).
După cum anunță Prefectura Sibiu, repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua doar după închiderea focarului, cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări  în direcția SHV.
Exploatația va fi semnalizată și izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare.
Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat azi, precum și măsurile dispuse la suspiciune se mențin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Diana Șoșoacă: Îl susțin pe Călin Georgescu dacă va ajuta S.O.S să ocupe Parlamentul și voi fi numită prim-ministru

Preşedintele Partidului S.O.S. România, eurodeputatul Diana Şoşoacă, a declarat, luni, că îl va susţine pe candidatul independent Călin Georgescu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect