Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu, precum și pe alți inculpați, la închisoare cu executare, pentru infracțiuni de corupție comise pe perioada în care erau în funcție. Este vorba despre contracte pentru modernizarea liniei de cale ferată București Constanța, pentru care constructorul a plătit 3,5% comison prin intermediari, pentru a primi contractul.
Fostul ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, și fostul parlamentar Cristian Boureanu au primit opt ani și șase luni, respectiv, patru ani și trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată București – Constanța. Nu este o decizie definitivă, ci poate fi atacată cu apel. Vlădescu a fost condamnat pentru mită și trafic de influență, Boureanu, pentru trafic de influență. Au mai fost condamnați Mircea Ionuț Costea, fost angajat în cadrul Ministerului Finanțelor, care lucra pe atunci în EXIMBANK, bancă de stat, cu șapte ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și complicitate la luare de mită, Constantin Dascălu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a primit o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită, iar Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R, a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru trafic de influență.
Sumele primite ca mită în acest dosar se ridică la 20 de milioane de euro, fiind plătite o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate, după cum a stabilit DNA.
Potrivit dosarului, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român. În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise. Pentru a putea încasa banii, sistemul creat de inculpați a presupus încheierea unui contract de consultanță cu o societate de avocatură, contracte fictive între societatea de avocatură sau companii offshore ale inclulpaților. În total, Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe a primit 2.242.000 euro, Dascălu Constantin a primit 1.114.000 euro, iar Boureanu Cristian Alexandru a primit 2.111.799 euro.
Un director al companiei străine a primit și el 1.100.000 euro ca urmare a contribuției sale la succesul contractului, dar el a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, admis de instanța de judecată.
În acest dosar, Sebastian Vlădescu și-a plătit în lingouri de auro cauțiunea cerută de procurori pentru a fi cercetat în stare de libertate.