5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Anul școlar sibian, pentru Transhumanță, aprobat de Ministerul Educației și în 2022

Cele mai citite

Ministerul Educației a aprobat, pentru anul școlar în curs, păstrarea tradițiilor copiilor locuitorilor din Poiana, Jina și Tilișca, astfel încât ei să poată pleca în Transhumanță împreună cu familiile lor.

Primarul comunei Poiana Sibiului, Adrian Iovi, a reușit să obțină de la ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, și de la secretarul de stat Ionel Florian Lixandru derogarea necesară pentru ca anul școlar curent să poată fi încheiat mai devreme, așa cum se întâmplă de peste 50 de ani. Școlile din comunele Mărginimii care au ca activitate preponderentă creșterea oilor se închid aproape dintotdeauna în luna mai, atunci când familiile celor care dețin oi se pregătesc să plece cu ele la pășunat, cu aproximativ o lună mai devreme decât data de încheiere a anului școlar la nivel național.
Un ordin al ministrului educației, intrat în vigoare anul trecut, făcea imposibilă derogarea de la calendarul anului școlar, astfel că o încheiere a mediilor și a școlii înainte de termenul prevăzut pentru acest an ar fi fost ilegală. După discuțiile dintre primarul Adrian Iovi și șefii ministerului, discuții intermediate de parlamentarul PSD Bogdan Trif, Ordinul de ministru nr. 5.549/2021 a fost modificat și publicat în Monitorul Oficial. În ordin se menționează că “În situații deosebite, bine fundamentate, în funcție de condițiile climatice, de specificul zonei și al unității de învățământ, la solicitarea conducerii acesteia, consiliul de administrație al inspectoratului școlar poate aproba modificări ale structurii anului școlar stabilite prin prezentul ordin”.
Transhumanța, celebra călătorie a ciobanilor cu oile, de la șes către munte și înapoi, a rămas doar o poveste, deoarece această călătorie nu mai include, în vremurile noastre și muntele. Stânele pe care oierii le au sunt la șes, în zone în care pot fi asigurate condiții animalelor, iar cei care aleg să migreze cu oile în căutarea hranei, o fac tot în zone de șes, acolo unde-și găsesc și piețele de desfacere, în marile orașe ale țării. Obiceiul Transhumanței nu este unul unic în România, ci este regăsit și la alte popoare europene care se ocupă cu creșterea oilor sau a altor animale. Fie că vorbim despre oierii din Grecia, Spania sau Italia, din țările mediteraneene, fie de cei din țările cu regiuni montane, precum Austria sau România, toate au același specific când vorbim despre „strămutarea sezonieră a turmelor”.
”Ocupația de bază a locuitorilor din Poiana Sibiului, Jina și Tilișca este păstoritul, activitate moștenită din generație în generație, dar fermele se găsesc în alte județe ale țării. În fiecare primăvară, începând cu luna mai, familii întregi părăsesc localitățile și se stabilesc, până în luna septembrie, acolo unde au fermele cu animale și terenurile agricole. Acesta este motivul pentru care am solicitat Ministerului Educației emiterea unui Ordin prin care, la cererea consiliilor de administrație ale școlilor, să se poată modifica structura anului școlar fără a schimba însă programa școlară. Elevii vor recupera în perioada vacanțelor și în zilele de sâmbătă. Îi mulțumesc, pe această cale, ministrului Educației, domnul Sorin Câmpeanu, și domnului secretar de stat Florian Lixandru pentru dialog și colaborare, concretizate prin emiterea Ordinului 3489/2022”, spune primarul din Poiana.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect