Osteodensitometru performant MEDIX 90 (an de fabricație 2019) – aparat cu ajutorul căruia se poate măsura densitatea osoasă – a fost achiziționat de Clinica MISAN MED. Prin investigația făcută cu ajutorul acestui aparat performant, numită Osteodensitometria DEXA, se poate aprecia gradul de reducere a densității osoase, permițând diagnosticarea osteopeniei și osteoporozei.
Osteodensitometria este investigația paraclinică de măsurare a densității osoase prin care se poate pune diagnosticul de osteoporoză și se realizează cu ajutorul osteodensitometrului, deținut acum de Clinica MISAN MED.
Investigație modernă, noninvazivă
Osteodensitometria DEXA este cea mai modernă și folosește raze X de densități diferite ce străbat osul, permițând aprecierea gradului de reducere a densității osoase; nu este dureroasă și se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul șoldului (col femural – cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare și antebrațului. Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei și osteoporozei, ce beneficiază de abordare terapeutică diferită.
Analiză obligatorie pentru persoanele de peste 50 de ani
Dr. Daniel Dragomir, medic specialist endocrinolog, la Clinica MISAN MED, spune că osteoporoza, considerată până nu demult o stare normală a vârstnicului, deorece afectează peste 40% dintre femei și peste 20% dintre bărbații de peste 50 de ani, este cea mai frecventă afecțiune endocrină a sistemului osos asociată cu compromiterea afecțiunii osoase (scade rezistența și crește fragilitatea osului) ceea ce predispune la fracturi în urma traumatismelor de mică intensitate. Predispuse către osteopenie și/sau osteoporoză sunt femeile aflate la menopauză, persoanele de peste 50 de ani, persoanele care prezintă afecțiuni gastrointestinale, endocrine, cele care urmează tratament cu corticoizi, care au un aport inadecvat de calciu și proteine, care nu se expun suficient la soare sau care nu au activitate fizică, imobilizate la pat sau cele care consumă alcool.
Despre evoluția bolii și prevenirea ei
Boala evoluează asimptomatic câțiva ani, după care pot apărea dureri ososare, deformări toracice, scădere în înălțime, fracturi de antebraț, umăr, coloană vertebrală, șold etc. Diagnosticul de certitudine se stabiliește pe baza osteodensiometriei osoase, cunoscută drept DEXA. Prevenirea bolii poate fi realizată prin exercițiu fizic regulat, alimentație bogată în calciu și proteine, limitarea consumului de alcool și fumat. Tratamentul specific include terapie cu calciu și vitamina D, estrogeni (osteoporoză premenopauză), medicamente specifice (antiresorbtive, osteoformatoare).