Perioada în care ne aflăm este una de curățire spirituală, înainte de orice, însă am putea folosi aceste pretext pentru a ne ajuta și organismul. Mâncăm de post, dar sunt zeci de plante care ne pot și ajuta, nu doar ține de foame.
Cei care țin întreg postul Paștelui, dar și cei care nu reușesc să facă acest efort decât câteva zile pot folosi acest prilej pentru a-și detoxifia organismul, printr-un consum inteligent de alimente folositoare. În loc de pâine sau cartofi, dulciuri sau alte produse pline de glucide, puteți alege legume și plante mult mai sigure și chiar active în ce privește sănătatea.
Nutriționiștii au o mulțime de produse alimentare bazate pe plante pe care le recomandă pentru consum întotodeauna, nu doar în perioadele de post. Sunt 10 dintre ele care ne pot ajuta să avem un ficat mai sănătos sau să reducem colesterolul din organism.
Ciuperci
Ciupercile au o aromă deosebită și sunt foarte bogate în fibre, proteine și antioxidanți. Totodată, sunt alimente cu un conținut scăzut de calorii. Consumul lor poate scădea riscul dezvoltării unor afecțiuni grave cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, Alzheimer sau chiar cancerul. Ciupercile reprezintă, de asemenea, o sursă foarte bună de seleniu.
Quinoa
Quinoa este o sursă excelentă de proteine, ce conține toți aminoacizii esențiali pentru sănătate. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, care stau la baza formării mușchilor, oaselor, pielii și sângelui. E important să știm că acești aminoacizi esențiali nu sunt produși în mod natural de corpul nostru, ci trebuie incluși în alimentație. Quinoa îi conține pe toți!
Nuci și semințe
Nucile și semințele conțin grăsimi sănătoase și este recomandat să le includem în dieta de zi cu zi. Migdale, nuci pecan, nuci simple sau fistic sunt doar câteva variante. Trebuie să le consumați crude și nu în exces!
Spanac
Spanacul conține o cantitate mare de vitamina A, care reface celulele și ajută pielea să-și păstreze elasticitatea. Conține, de asemenea, și antioxidanți benefici pentru regenerarea ficatului. Este bogat și în vitamina C și conține betacaroten, substanțe nutritive care contribuie la întărirea sistemului imunitar.
Năut
Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul are numeroase beneficii pentru sănătate. Ne ajută să ne menținem greutatea în parametri normali, îmbunătățește digestia și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar. În plus, este bogat în proteine și e astfel un foarte bun înlocuitor al cărnii.
Linte
Lintea este bogată în fibre, folați și potasiu, ceea ce o face să ajute la buna funcționare a inimii, la reglarea tensiunii arteriale și a colesterolului. Conține fier și vitamina B1, oferindu-ne energia de care avem nevoie zilnic.
Avocado
Avocado este un fruct bogat în fibre, dintre care 25% sunt solubile. Acestea sunt necesare pentru buna funcționare a organismului. Reglează tranzitul intestinal și reduc senzația neplăcută de balonare.
Fasole
Fasolea este o sursă excelentă de proteine, mai ales pentru vegetarieni sau vegani. Ea conține, de asemenea, o mulțime de fibre pentru ca digestia să se producă lent. „Este bogată și în magneziu, iar asta ajută celulele corpului să producă energie”, declară Gianluca Mech.
Roșii
Roșiile sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și compuși vegetali care oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Cercetările arată că acești nutrienți pot proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.
Fructe uscate
Sunt alimente bogate în fibre și nutrienți și au un gust foarte dulce. Aceasta înseamnă că le puteți folosi ca o alternativă sănătoasă la clasicele dulciuri. Conținutul lor ridicat de fibre și sorbitolul natural pot ajuta la ameliorarea constipației, potrivit csid.ro.