5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Descentralizarea României, etapa a doua: regiunile de dezvoltare încep să negocieze proiectele direct cu UE

Cele mai citite

Regiunile de dezvoltare din România, opt la număr, pot lucra direct cu Uniunea Europeană pentru a-și dirija investițiile bazate pe finanțări ale Programelor Operaționale Regionale. Regiunea Vest este prima dintre cele opt regiuni care transmite direct Comisiei Europene programul operațional.

„Cele opt regiuni își pot lua soarta în mâini decizând asupra investițiilor europene”, a anunțat ministrul Marcel Boloș, rezident al orașului Oradea, care semnalează astfel o premieră istorică în relațiile regiunilor cu UE. Guvernul României a avizat Programul Operațional Regional al Regiunii Vest pentru exercițiul financiar 2021-2027, astfel că Regiunea Vest devine prima care își transmite programul Comisiei Europene, urmând ca negocierile să fie purtate direct între ADR Vest și Comisia Europeană, în paralel cu pregătirea ghidurilor de finanțare și a consultărilor publice pe teme de interes pentru potențialii beneficiari.
„Avizarea Programului Operațional Regional Vest în valoare de 1,1 miliarde euro, primul din cele opt Programe Operaționale Regionale, reprezintă un pas istoric din perspectiva finanțărilor europene. Este pentru prima oară când decidenții la nivel local și regional își pot lua soarta în mâini, știind care sunt nevoile și prioritățile imediate. Totodată, pregătirea ghidurilor de finanțare încă din etapa negocierilor finale cu Comisia permite ca cele aproximativ opt miliarde de euro alocați Programelor Operaționale Regionale să fie investite astfel încât banii europeni să schimbe în bine viața românilor, și să sprijine dezvoltarea echilibrată a regiunilor”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
POR Vest 2021-2027 va finanța investiții în județele Arad, Timiș, Caras-Severin și Hunedoara, astfel încât regiunea de vest a țării să devină mai competitivă la nivel european, cu accent pe stimularea  cercetării-dezvoltării, inovării și digitalizării. „Acest proces de descentralizare reprezintă o premieră prin faptul că un plan de dezvoltare și o strategie regională sunt dublate de o resursă de finanțare pe măsura ambițiilor noastre la nivelul regiunii, astfel încât cetățenii să beneficieze de un sistem educațional la nivel european, în localități prietenoase cu mediul și care asigură o calitate ridicată a vieții”, a afirmat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.
Regiunile de dezvoltare ale României au fost înființate în 1998, fără să aibă personalitate juridică, ca urmare a solicitării Uniunii Europene de împărțire teritorială, cel puțin din punctul de vedere al relației cu UE, a României, pe sistemul NUTS, având în vedere că județele actuale sunt unități administrative prea mici pentru a putea juca acest rol (sunt la nivel de NUTS 3). Regiunile de dezvoltare reprezintă asocieri ale consiliilor județene ale județelor membre și se încadrează la nivelul NUTS 2 al UE, în timp ce macroregiunile istorice ar putea fi asimilate cu nivelul NUTS 1 (cum sunt landurile din Germania sau cantoanele din Elveția). Județul Sibiu face parte din Regiunea Centru, împreună cu județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Alba.
Au existat mai multe încercări de regionalizare completă a țării, din punct de vedere administrativ, însă orgoliile locale și opoziția naționaliștilor au făcut imposibilă această reorganizare teritorială. Județele din România sunt similare cu cele mai mici unități administrativ teritoriale din UE, care sunt create, de obicei în jurul unui oraș, ca o zonă metropolitană, așa cum sunt, de exemplu, departamentele din Franța, care au stat la originea înființării județelor românești.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect