0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

SIBIU: Creștere a costurilor și scădere a calității vieții, în ultimul an. Cât spun sibienii că plătesc la restaurante și pe facturi

Cele mai citite

Costul vieții în Sibiu a crescut în ultimul an, însă orașul nostru rămâne mult mai accesibil din punct de vedere al cheltuielilor comparativ cu București și cu alte orașe mari din România, în timp ce veniturile medii sunt printre cele mai mari din țară.

Datele colectate de cei de la Numbeo, privind prețurile și costurile pe care la au oamenii în orașele lumii, arată că Sibiul a înregistrat o creștere a costului vieții, atât din cauza prețurilor de consum, cât și a prețurilor din imobiliare, achiziții sau chirii. Indexul de costuri, calculat cu ajutorul prețurilor locale este de 35,85, ceea ce poziționează orașul nostru pe locul 206 în Europa, fiind unul dintre cele mai ieftine orașe de pe continent, dintre cele analizate de site-ul respectiv. Practic, dacă analizăm doar datele din orașele UE, Craiova, Sibiu și Szeged (Ungaria) sunt cele mai ieftine trei orașe, inclusiv pe baza chiriei.
Potrivit cifrelor prezentate de estimatorul acestui site, o familie de patru persoane are un cost minim lunar de viață de puțin peste 8.000 de lei, fără a lua în calcul o eventuală chirie, în timp ce o singură persoană are nevoie de 2.324 de lei lunar, pentru a trăi, fără să intre în această sumă banii necesari pentru lucuință (rată sau chirie). Sumele sunt mai mici cu 14,7% față de cele necesare unor persoane care locuiesc în București și cu 11,44% mai mici decât cele din Cluj-Napoca. În același timp, puterea de cumpărare a sibienilor este mai mică cu 18,5% față de cea a clujenilor, pe baza acelorași statistice. Acestea sunt realizate cu ajutorul chestionarelor individuale voluntare.
Detaliat, sibienii care au oferit date celor de la Numbeo în acest an spun că plătesc pe o porție de mâncare, la un restaurant ieftin, între 15 și 50 de lei, iar la un restaurant mediu, plătesc pe trei feluri între 120 și 250 de lei. Facturile de utilități costă, în medie, pentru un apartament de 85 mp, 569 de lei, având o plajă între 300 și 782 de lei.
Potrivit statisticii realizate pe baza acestor prețuri, reiese că 33% din cheltuielile sibienilor merg pe cheltuielile la supermarket, acestea fiind cele mai mari, în timp ce 18,3% merg pentru chirie, 15% pe restaurant, iar 13,3% pe transport. Aproape 10% din bugetul lunar, este dirijat de sibieni către activități de petrecere a timpului liber și sportive.
Chirii mai mari
În același timp, chiria pentru locuințele din Sibiu a crescut în ultimul an, după cum reiese din cea mai recentă analiză de piață realizată de imobiliare.ro, pe baza prețurilor din piață. Valoarea chiriei pe metrul pătrat a crescut de la sub 4 euro, la aproape 6 euro, în ultimul an, ceea ce se traduce prin chirii care au crescut de la sub 220 de euro pentru un apartament de 55 mp, la una care se apropie de 400 de euro lunar.

Creșterea a fost de 11,8%, valoarea medie a chiriei pe metru pătrat, în primul trimestru al acestui an, a fost în Sibiu de 5,7 euro, fiind cea mai mare creștere după cea din Cluj-Napoca, între marile orașe ale României. În acest moment, chiria pentru o garsonieră ajunge, în medie, la 200 de euro lunar, în timp ce pentru apartamente, chiria medie este 280 euro, la 2 camere, și 400 de euro, la 3 camere.

Calitatea vieții, în cifre
Indexul privind calitatea vieții în Sibiu a rămas unul dintre cele mai ridicate din România, acesta fiind calculat pe baza puterii de cumpărare, a indexului de siguranță a locuitorilor, clima locală și raportul dintre prețuri și venituri, dar a scăzut. Dacă anul trecut, indicele care măsoară calitatea vieții era 158,58, unul ridicat în comparație cu alte orașe din România (valoarea medie era 130,97 și a crescut la 131,21), anul acesta valoarea calculată este 156,06. În cadrul indexului, puterea de cumpărare este scăzută și trage în jos calitatea vieții, îndă indexul de siguranță, cel de sănătate și de climă sunt foarte ridicate. Este foarte scăzut indexul privind timpul de deplasare și scăzut cel privind poluarea, ceea ce reprezintă plusuri pentru Sibiu. Pentru comparație, calitatea vieții în Cluj-Napoca este mai scăzută, aici indexul fiind de numai 145,86. Clujenii au o putere de cumpărare ceva mai mare, comparativ cu sibienii, dar au și cifre mai mari privind poluarea și traficul.
Pe baza datelor existente, Sibiul are cea mai ridicată calitate a vieții din România, în acest moment.
În 2022, orașul din lume cu cea mai ridicată calitate a vieții, bazat pe costuri, opțiuni de sănătate și siguranță, poluare, trafic, este Raleigh, SUA, acesta fiind urmat de Canberra și Adelaide, din Australia, Columbus, SUA, și Zurich, Elveția. Din UE, cea mai ridicată calitate a vieții a fost calculată în Haga, Olanda, urmat de Copenhaga, Dusseldorf și Viena.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect