-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

FOTO Mediaşul a împlinit 755 de ani. 3 zile de sărbătoare în municipiul de pe Târnava Mare

Cele mai citite

Ziua de 3 iunie reprezintă un important moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate medieșeană, o sărbătoare istorică ce marchează atestarea documentară a orașului din data de 3 iunie 1267.
Manifestările dedicate acestui important eveniment au debutat în dimineața zilei de 3 iunie, la sediul Primăriei Municipiului Mediaș și au culminat cu înmânarea de diplome de excelență și plachete aniversare unor personalități medieșene, în semn de apreciere și recunoștință pentru întreaga activitate profesională și contribuția adusă promovării municipiului Mediaș. Acestea au fost oferite de către primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, în prezența locțiitorului Corpului Multinațional NATO Sibiu, general maior Ciolponea Adrian, precum și a locțiitorului pentru Operații și Instrucție al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană dr. Iulian Pațilea.
Evenimentele desfășurate la sediul Primăriei Mediaș au cuprins expoziții tematice, conferințe și lansări de carte, desfășurate în Sala Mare a Primăriei Municipiului Mediaș, purtând titlul generic „MEDIAȘ – 755. Prețuiește Pacea. Lecții din trecut pentru prezent și viitor”.
Publicul prezent a putut viziona vernisajul expoziției „Rolul Mediașului în astronautica mondială și în aviația din România“, realizată cu sprijinul filatelistului medieșean Liviu Pintican-Juga. Aceasta cuprinde o serie de exponate filatelice dedicate savantului de renume internațional Hermann Oberth, considerat „părintele navigației spațiale”, dar și renumitului cosmonaut general-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, singurul român participant la o misiune de cercetare în spațiul cosmic din cadrul programului internațional „Intercosmos”.
De asemenea, jurnalistele ucrainience Lidiia Volobuieva și Anna Paraliush au vernisat expoziția de fotografie „Prețuiește pacea și independența României“, care surprinde prin imagini un întreg context internațional de mare actualitate, fiind totodată un puternic promotor al Păcii.
Seria manifestărilor culturale a cuprins și două lansări de carte. Prima dintre acestea, „Bunicii noștri, eroii noștri“ (volumul III), autor Dan Ramf, reprezintă o veritabilă lecție de istorie orală bazată pe mărturiile a numeroși veterani de război sau a deportaților în lagărele de concentrare. Al doilea volum, „Reconstrucția Vechii Metropole de vin a Transilvanie“i, autor Octavian Isailă, reprezintă o pagină importantă din istoria orașului nostru și surprinde întreaga tradiție a viticulturii de la Mediaș de-a lungul timpului.
Sala Mare a Primăriei a fost și gazda conferinței „Tradiții Aeronautice: Opt decenii ale Școlii Tehnice de Aviație la Mediaș“, având ca tematică istoria Școlii Tehnice de Aviație, care a funcționat la Mediaș între anii 1921 – 2004, contribuind la formarea a numeroase generații de aviatori și specialiști în domeniul aeronautic din România. În cadrul conferinței au susținut prelegeri generalul de Flotilă Aeriană (r) Viorel Andrei (comandant al Școlii Tehnice de Aviație în perioada 1990-1996), comandorul (r) Mircia Țiplea și Hugo Schneider.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect