0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

PUZ-ul pentru Aqua Park, în dezbatere la Primărie: când va fi gata și cât ne va costa

Cele mai citite

Sibienii au ocazia să transmită primăriei sugestiile și comentariile pe marginea proiectului PUZ „Zona de urbanizare UVa – zona verde cu rol de agrement, completare funcțiuni specifice UVs, accesibilizare și viabilizare edilitară zonă, în municipiul Sibiu, zona Câmpușorului, cartier Turnișor” și a raportului de mediu emis pentru acesta. PUZ-ul este cel referitor la viitoarea zonă de agrement care va include și un Aqua Park, pe lângă zonele verzi, terenurile de sport și zonele de promenadă din acestă parte a orașului.

Odată cu finalizarea Raportului de mediu, PUZ-ul va intra într-o ședință de dezbatere publică la care vor participa toate autoritățile interesate de acest plan. Ședința este programată pentru 19 iulie, în sala de ședințe a Consiliului Local Sibiu.
Planul Urbanistic Zonal a fost elaborat de Raumplan și Agorapolis, care precizează în prezentarea acestuia că „în condiţiile în care Sibiul își propune să rămână un oraș care atrage un segment de populaţie tânăr și dinamic este important să se intervină în acest sector, prin completarea și diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber”.
Așa cum este prevăzut în PUG-ul Sibiului, zona respectivă este reglementată cu o utilizare specifică de agrement cu caracter extraurban și/sau intraurban, cu condiţionări foarte clare de poziţionare la nivelul orașului și de asigurare a unei accesibilităţi crescute și spaţii publice de calitate, iar în vecinătatea estică / nord-estică o nouă dezvoltare rezidenţială – Câmpușor.
Tot în PUG este prevăzută și dezvoltarea rețelei stradale din zonă, cu străzi noi și modernizarea celor existente.

Principalele idei de dezvoltare prevăzute în PUZ sunt tot mai bine conturate (extras din PUZ):
– Lunca Râului Cibin devine axă structurantă și va fi amenajată peisager cu o zonă verde
nemineralizată în proporţie de 90%;
– Se dorește admiterea de funcţiuni de cazare turistică în estul zonei studiate;
– Se optează pentru amenajarea unui centru hipic în zona de sud-vest a zonei;
– Se dorește permiterea de funcţiuni destinate dotărilor turistice de interes general de o parte și de
alta a circulaţiei propuse prin PUG pe direcţia N-S;
– Se dorește prezentarea unui plan etapizat de dezvoltare a zonei pe o perioadă de 20 de ani care să
permită dezvoltarea zonei în etape a propunerilor și să ţină cont de diversele constrângeri (reţea
electrică LEA 110kV, canale ANIF ș.a.) ;
– Se optează pentru admiterea funcţiunilor turistice și de agrement – excluzând locuirea, pe
terenurile proprietate privată a terenurilor fizice și juridice;
– Având în vedere că Municipiul Sibiu are în derulare investiţii privind reabilitarea Stadionului Municipal, în această zonă se optează pentru: amenajarea unui teren de sport destinat sporturilor de masă;
– Se dorește amenajarea unor pachete de parcări conexe fiecărei funcţiuni.

Zona studiată de PUZ Câmpușor este delimitată de drumurile existente sau de obstacole naturale:

– la nord cu Râul Cibin, drum propus prin P.U.G. SIBIU;
– la sud cu zona aferentă circulaţiei feroviare;
– la est cu drumul propus prin P.U.G. SIBIU, parţial proprietăţi private;
– la vest cu terenuri libere – pășune – extravilan.
Suprafața terenurilor care au generat PUZ-ul este de 26 de hectare, iar suprafața totală a zonei este de 46 de hectare.
Conform proiectului de PUZ, vor fi șapte zone reglementate diferit, în funcție de destinația fiecăreia. Zona de agrement, pe care va fi amplasat și Aqua Park-ul, stadionul și alte obiective cu rol de agrement și turistice are 27 de hectare, din care subzona de agrement și sport are aproape 7 hectare. Tot aici este inclusă o subzonă de activități turistice și culturale, una hipică, una pentru spații verzi de loisir.

PUZ-ul estimează și costurile împreună cu timpul necesar implementării propunerilor de dezvoltare a zonei. De exemplu, crearea de străzi noi și amenajarea celor existente, precum și de parcări ar putea dura până în 2025, cu un cost de peste 2 milioane de euro.

Cât va costa Sibiul construirea unui Aqua Park și a unui complex de agrement?

Edificarea zone de Aqua Park va avea un cost estimat la 15 milioane de euro, indoor și outdoor, iar orizontul de construire este 2023 – 2026, un proces care include contractarea serviciilor de proiectare și SF, contractarea lucrărilor de execuție și execuția propriu-zisă. Cele mai lungi lucrări au un orizont de timp în 2030, respectiv lotul aferent centrului hipic, 2032, cea mai mare arteră propusă, cu patru benzi, și a unui parcaj subteran, dar și edificarea unui centru cultural pe malul Cibinului, cu orizont de timp 2033. Parcul public pe malul Cibinului ar urma să coste 12,4 milioane de euro, cu perioadă de edificare 2023 – 2026.
Etapa I a dezvoltării, așa cum este propusă de PUZ, a fost estimată în total la 33,5 milioane euro, în intervalul 2022 – 2026, Etapa a II-a, până în 2030, la 23,9 milioane de euro, iar etapa a III-a, până în 2032, la 14 milioane de euro. În total, peste 60 de milioane de euro ar putea costa Sibiul amenajarea întregii zone așa cum este ea gândită prin acest PUZ.
Întreg PUZ-ul precum și Raportul de mediu pot fi consultate pe site-ul Primăriei Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect