3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aproximativ 2.000 de absolvenți au spus „Adio!” studenției, în Piața Mare

Cele mai citite

Au îmbrăcat robele, și-au pus tocile pe cap și, cu emoție, au pornit spre centrul orașului. Este vorba despre aproximativ 2.000 de absolvenți ai Universității Lucian Blaga” din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, care, joi, au spus „Adio!” studenției în Piața Mare, locul care, de câțiva ani, se transformă, la finalul anului academic, într-o imensă aulă.
O nouă ediție a „Gaudeamus – sărbătoarea absolvenților” s-a desfășurat, joi, în Piața Mare, cu participarea studenților, profesorilor care i-au îndrumat, părinților și prietenilor care i-au susținut. Tinerii s-au adunat cu puțin timp înainte de ora la care era programată sărbătoarea în centrul Sibiului, la facultățile pe care le-au urmat. De aici, au pornit, în paradă, spre Piața Mare, unde, emoționați, au participat la sărbătoarea ce a devenit deja o tradiție pentru Sibiu.
Prezentări în versuri
Festivitatea a debutat cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te, române!” și a imnului studențesc „Gaudeamus, igitur!”, fiind moderată de actorul Florin Coșuleț. Inedit a fost faptul că acesta a condus evenimentul în versuri, prezentând fiecare invitat ce a luat cuvântul în rime.
Primul invitat pe scena din Piața Mare a fost părintele Constantin Necula, care a transmis gândul de binecuvântare al IPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. „Știm toți cum e să îți iei licența. O parte din noi chiar am făcut școală și sperăm din toată inima să simțiți că licența e doar un început. Vă veți întoarce cu ea la casele voastre, la părinții voștri, cărora vă rog să le mulțumiți și în numele Bisericii că v-au crescut frumos și că ne-au dăruit niște colegi în academia sibiană de toată bărbăția și frumusețea. (…) Suntem toți împreună, pentru că Sibiul ne poartă în inima sa împreună pe toți. Suntem un oraș al „Treimii”, de aceea în preajma Treimii sărbătorilor, nu va face decât să îl bucure pe Dumnezeu”, a spus părintele Constantin Necula.
Mircea Crețu, prefectul Sibiului, a vorbit, în discursul său, despre speranță, amintind de războiul din Ucraina. „Trăiesc sentimente pline de emoție, dar și de speranță, acum, când mă aflu în mijlocul dumneavoastră, al tinerilor absolvenți a două prestigioase universități, în cel mai important moment academic, acela al festivităților de absolvire. Ați ajuns la capătul unei motivante, grele, dar și frumoase călătorii academice și sunteți în fața unui nou început, a noi așteptări, a noi oportunități. Calea pe care veți porni astăzi este, din nefericire, umbrită de evenimente îngrijorătoare de la granița țării și de la nivel mondial, dar trebuie să priviți spre viitor cu speranță, dincolo de dificultățile prezentului”, a spus prefectul Sibiului.
Următorul invitat a fost Sorin Radu, rectorul ULBS, prezentat tot în versuri: „Să ne spună dumisale/ Planuri manageriale,/ Să ne-ndemne la frumos,/ Să ne spună cu folos/ Vorbe mari, la mare zi/ Hai, Sorin, de ce nu vii?”. Rectorul Universității a amintit, la rândul său, despre ceea ce se întâmplă la granițele țării și despre pandemia de coronavirus. „Iată-ne la finalul unui ciclu universitar cu totul aparte. Doi ani din pregătirea studenților noștri, din viața noastră i-am petrecut în circumstanțe cu totul deosebite, ciudate, alternanța dintre cursurile față în față și cele din online marcându-ne definitiv viețile și pregătirea didactică. Sunteți cu adevărat o generație deosebită. Cea mai mare parte din viața universitatară v-ați petrecut-o în pandemia COVID și cum un necaz nu vine niciodată singur a mai trebuit să vină ceva care să ne influențeze viețile: un război nedrept la granițele țării, care ne-a afectat modul de a fi și a gândi și care ne readuce aminte cât de fragilă este viața noastră”, a spus rectorul ULBS, urându-le, totodată, absolvenților mult succes în carieră.
Ghiță Bârsan, rectorul AFT Sibiu, și-a început discursul amintind despre faptul că „probabil, pentru mine acest eveniment înseamnă ultimul <Gaudeamus> din postura de rector”. Printre altele, Bârsan a mulțumit prof. Ioan Bondrea de la ULBS pentru inițiativa proiectului „Gaudeamus” și actualei conduceri pentru continuarea parteneriatului cu AFT. „AFT și ULBS sunt entități care au menirea de a modela caractere, de a forma specialiști, de a asigura dezvoltarea intelectuală a unei generații tinere, spre afirmarea valorilor autentice. Eforturile dumneavoastră, dragi absolvenți, și ale dascălilor dumneavoastră au fost orientate în direcția corectă, spre îndeplinirea unor cerințe specifice, unui învățământ modern, puternic ancorat în viața comunității și la realitatea cotidiană. Sunteți în etapa în care este important să priviți cu încredere și determinare spre viitor!”, a spus rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Ce au avut de spus studenții: „Pe parcurs, ranița am simțit-o mai ușoară!
Din partea absolvenților AFT, pe scenă a urcat Tudor Damian, care a mulțumit, în numele colegilor săi, unității de învățământ pe care a urmat-o pentru toate cele învățate în anii de studiu.
„Un parcurs dificil, dar plin de satisfacții, cu foarte multe experiențe valoroase care s-au adăugat pe rând bagajului nostru de cunoștințe și amintiri. (…) Academia e un spațiu al oportunităților, un campus în care facilitățile oferite pentru formarea noastră militară sunt extraordinare… La început, totul ni s-a părut foarte greu, simțeam oboseala deplasărilor din terenul de instrucție și ne gândeam foarte mult acasă. Pe parcurs, ranița am simțit-o mai ușoară. Gândul nu ne-a mai zburat așa de des către casă, iar prieteniile pe care le-am legat ne-au ajutat să trecem mai ușor prin momentele dificile”, a spus absolventul AFT Sibiu.
Și absolvenții ULBS au avut un reprezentant pe scena din Piața Mare. „Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați demonstrat că împreună putem urca treptele devenirii, pe care le-am presărat cu amintiri, emoții și speranțe, iar pentru toate acestea ne înclinăm cu recunoștință”, a spus Denisa Bar.
Festivitatea a cuprins și simbolica predare a cheii Universității și a Academiei de către absolvenți colegilor mai mici.
Evenimentul a cuprins și momente artistice, trupa AFT Band of Brothers and Sisters și artista Maria Cojocaru susținând scurte concerte pe scena din Piața Mare.
FOTO Ovidiu Matiu

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect