Deja celebrul caz al proiectului de pe strada Xenopol, din centrul istoric al Sibiului, a ajuns într-o fază acută, în care angajații primăriei, în frunte cu Astrid Fodor, sunt acuzați de ilegalități și amenințați cu tribunalul. Sebastian Boncuț, proprietarul, este nemulțumit de faptul că PUZ-ul elaborat pe propria cheltuială a fost respins de Consiliul Local și spune că acest lucru s-a petrecut prin încălcarea legii.
Sibienii știu deja că în data de 26 mai, în ședința ordinară a Consiliului Local, a fost respins un proiect de hotărâre care ar fi urmat să aprobe Planul Urbanistic Zonal întocmit de arhitecții angajați de proprietarii terenului de la adresa Xenopol 16. Motivul respingerii a fost unul neclar, chiar dacă argumentele aduse de cei care s-au împotrivit păreau de bun simț. Fiind vorba despre reglementări de urbanism, dincolo de opinii mai mult sau mai puțin subiective, trebuie să primeze legea, așa că protestele emoționale nu-și au decât un rol decorativ. Chiar și așa, votul consilierilor este unul subiectiv, bazat pe propria conștiință, și nu poate fi îngrădit sau modificat prin voința altor persoane. Până la vot, însă, s-au petrecut foarte multe lucruri care sunt considerate ilegale.
Cum a evoluat proiectul Xenopol 16
Concret, proiectul venise în Consiliul Local încă din luna aprilie, cu aviz de la Serviciul de Urbanism. Înainte să ajungă în plenul consiliului, proiectul a generat tensiuni în comisia de urbanism a CL. Un grup de consilieri s-a opus acestui PUZ, construirii la această adresă, și a ieșit cu declarații cu tentă politică, acuzând faptul că se încearcă construirea în centrul istoric și se pune în pericol integritatea acestei zone. Acuzațiile au fost, evident, exagerate, pentru că Sibiul nu ar fi primul oraș cu centru medieval, istoric, din Europa, în care se construiește. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre un teren gol, fără construcții ce ar putea fi demolate. Lăsând la o parte declarațiile publice și politice, problema serioasă care s-a pus a fost cea a conținutului proiectului. Acesta conținea mai multe greșeli și inadvertențe, care ar fi generat probleme serioase, din punct de vedere juridic. Proiectul a fost retras la prima ședință în care ar fi trebuit să fie votat și a reapărut luna următoare, dar într-o formă identică. Surpriza a fost destul de mare la vot, în această ședință din 26 mai, pentru că au fost doar patru voturi pentru, voturi care nu au fost identificate în public. Restul consilierilor s-au abținut sau au votat împotrivă. Așa s-a încheiat povestea unui proiect complicat care a început însă cu mai bine de doi ani în urmă.
Acuzațiile proprietarului
Sebastian Boncuț este proprietarul terenului din Xenopol 16. El a redactat o scrisoare, un comunicat de presă foarte lung, în care relatează punctul de vedere al domniei sale și în care face acuzații extrem de grave la adresa arhitectului-șef al Primăriei Sibiu, în primul rând, despre care spune că a refuzat să emită acte prevăzute de lege, că a tergiversat eliberarea altor acte, a emis acte cu erori materiale și a refuzat să le corecteze. În ansamblul acuzațiilor, arhitectul Ioana Urdea este acuzată că a încălcat legea în repetate rânduri în legătură cu acest proiect. De asemenea, Astrid Fodor, primar al municipiului Sibiu, este acuzată că a inițiat un proiect de hotărâre cu încălcarea legii422/2001 și 350/2001, girând în același timp actele și deciziile nelegale ale funcționarilor din subordine, în detrimentul drepturilor unui cetățean al Sibiului.
Sebastian Boncuț relatează în documentul trimis redacției Sibiu 100% că procedura pe care a parcurs-o pentru a elabora, împreună cu arhitecții, PUZ-ul în cauză, a fost una anevoioasă, din cauza rechemărilor repetate din partea arhitectului-șef.
„Am respectat, în cadrul unor proceduri administrative care s-au derulat pe o perioadă de 3 ani și 7 luni și ale căror costuri le-am suportat în întregime, absolut toate prevederile actelor normative în vigoare și toate solicitările și dorințele autorităților publice centrale și locale, competente potrivit legii. Documentația elaborată de echipa noastră a fost discutată în CTATU de cinci ori, iar dialogul cu reprezentanții Ministerului Culturii a durat aproximativ 4 luni, atât inițiatorul cât si echipa de proiectare ținând cont de toate solicitările acestora”, spune Sebastian Boncuț. El susține că el și arhitecții care au elaborat PUZ-ul au respectat toate punctele de vedere și sugestiile funcționarilor primăriei.
„De altfel, nu am pretins niciodată altceva decât respectarea legii și a dreptului de proprietate privată, ocrotit și garantat de Constituția României”, explică proprietarul din Xenopol 16.
Ce demersuri a făcut Boncuț, arhitecții săi și compania I-Nutrition, care ar trebui să facă investiția și care a plătit toate cheltuielile? În primul rând a întocmit un PUZ pe o suprafață foarte mare, așa cum i-a cerut primăria. „Au obținut toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, au modificat proiectul după cum au cerut angajații primăriei și a cerut retragerea PUZ-ului din ședința CL atunci când au constatat că proiectul de hotărâre conținea erori materiale. Acum s-a trezit în fața unui refuz politic, care vine să încununeze o serie de acte considerate de Sebastian Boncuț ca fiind ilegale.
„În final, însă, atunci când aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Sibiu avea obligația legală de a seconforma legii, i.e. Legii nr. 422/2001 și Legii nr. 350/2001, proiectul de hotărâre pe care acesta l-a elaborat în vederea aprobării de către Consiliul Local a PUZ-CP, a fost unul profund viciat, diferit în mod grav de tot ceea ce se avizase la Ministerul Culturii și Consiliul Județean Sibiu și diferit chiar și în raport cu avizul anterior al arhitectului-șef, inițiatorul proiectului neputând înțelege motivația reală a acestui deznodământ profund prejudiciabil. Luând in calcul că s-au reglementat 30.000 mp si studiat aproape 70.000 mp, ceea ce a implicat costuri enorme, suportate integral de către inițiatorul proiectului, pentru a se putea stabili dacă și cum se poate construi pe o parcelă de 330 mp fără a respecta în final avizele obținute, spre neschimbare, in favoarea demarării acestui proiect reprezintă un abuz și încalcă într-un mod grav dreptul la proprietate.”, mai spune Sebastian Boncuț.
Cum se va finaliza situația din Xenopol 16
Am discutat cu proprietarul Boncuț despre toată această poveste și despre argumentele pe care le are pentru a emite astfel de acuzații la adresa funcționarilor, a primarului Sibiului și a arhitectului-șef, Ioana Urdea, care nu se află, din păcate, la primele acuzații de încălcare a legii. Vom prezenta în articole viitoare toate actele sau copiile după aceste acte considerate dovezi de Sebastian Boncuț și de arhitecți. Primul pas pe care intenționează să-l facă este demararea unuei acțiuni în jutiție prin care să oblige primarul Astrid Fodor să respecte legea și să emită un raport corect, legal, care să fie promovat ca proiect de hotărâre Consiliului Local.
„Nu ne rămâne decât să facem uz de absolut toate mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziție în vederea obligării pe cale judiciară a autorităților publice locale la respectarea legii și repararea tuturor prejudiciilor pe care ni le-au cauzat. De asemenea, nu vom ezita să îi chemăm în judecată și pe acei funcționari care se fac personal vinovați de prejudiciul cauzat, în vederea obligării lor în solidar la repararea acestuia”, mai spune Sebastian Boncuț, care a mai precizat și că nu exclude o sesizare penală, în cazul în care acest lucru este evidențial de actele săvârșite de anagajații primăriei. „În măsura în care vom ajunge la concluzia că există și neregularităti de natură penală, nu ne vom feri să sesizam organul de urmărire penală competent”.
Facem precizarea că am solicitat Primăriei Sibiu punctele de vedere ale persoanelor acuzate, primarul Astrid Fodor, arhitect-șef Ioana Urdea, alți funcționari, pe care le vom publica imediat ce vor fi transmise.