Dr. Victor Costache de la Spitalul Polisano și dr. Liviu Mugurel Bosînceanu de la Institutul Oncologic din Iași au realizat miercuri, 1 octombrie, la Sibiu, o operaţie de reconstricţie a peretelui toracic folosind implanturi de titan. Aceasta este prima operaţie de acest gen care se face în România folosind materiale moderne, lamele de titan, care nu necesită o a doua interventie chirurgicală pentru înlăturarea lor, acestea rămânând în pacient toată viaţa, fără niciun fel de disconfort.
Pacientul, un bărbat de 50 de ani, a suferit un accident rutier în urmă cu două săptămâni şi avea peretele toracic rupt la cinci vertebre.
„Am realizat astăzi, în premieră națională, o reconstrucție a peretelui toracic prin montaj de titan. Este vorba de un pacient de 50 de ani, care a suferit un accident rutier și avea cutia toracică zdrobită în urma accidentului, cu cinci etaje costale, complet fracturate, declanșând apariția voletului toracic. Intervenția a constat în reconstruirea unei cavități toracice normale și resudarea coastelor cu scopul de a preveni apariția complicațiilor pleuropulmonare și a preveni apariția durerilor cronice. Tehnica aceasta constă în așezarea mai multor implanturi din titan, care realinează coastele la locul lor și dau forma cavității toracice și o dinamică respiratorie”, a declarat dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului Clinic European Polisano din Sibiu, care este la cea de-a 13 a operaţie de acest gen, toate realizate în Franţa.
Până acum, în România, astfel de intervenţii se realizau prin introducerea unor tije de oţel, pentru înlăturarea cărora trebuia efectuată o a doua intervenţie chirurgicală. Mai mult decât atât, riscul de infecţie şi ca organismul să nu se adapteze la aceste tije era foarte mare pentru pacient.
„Și pentru mine este o premieră. Nu e nimic SF. În România operația se făcea înainte cu niște lame de oțel, care trebuiau scoase după șase luni, deci pacientul încasa două intervenții, una de punerea lamelor de oțel, una de scoaterea lamelor de oțel. Lamele de oțel se pot coroda, au reacții locale foarte importante și apăreau leziuni infecțioase în zona respectivă. În plus, nu poți să pui un asemenea volet complex, pentru că nu tolerează pacientul. Aici poți pune implant de titan pe toate coastele, nu se scot deloc toată viața pacientului”, a spus dr. Liviu Mugurel Bosînceanu.
Costurile unei astfel de intervenţii nu sunt prevăzute în pachetul de servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănănate şi se ridică la câteva mii de euro, în funcţie de numărul de lamele de titan care trebuie implantate. O singură lamelă de titan costă 500-600 de euro.