24.1 C
Sibiu
luni, aprilie 21, 2025

Dr. Georgeta Marga – Ebola nu se poate răspândi precum alte boli, transmise pe cale respiratorie

Cele mai citite

Epidemia de Ebola izbucnită în Africa a creat panică în rândul populației de pe întreaga Planetă. Cum se transmite această boală, care sunt primele simptome resimțite de persoanele infectate, dar și cum trebuie să ne protejăm atunci când călătorim în zonele unde a fost semnalată boala, ne spune dr. Georgeta Marga, medic șef Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.
Pentru început, spuneţi-ne în ce măsură apreciaţi că Ebola are potenţialul de a se transforma într-o pandemie, care să evolueze la un moment dat către vaccinarea forţată a populaţiei?
Specialiştii în domeniu consideră că este puţin probabil ca boala Ebola să producă o pandemie. În opinia lor, chiar dacă s-au înregistrat deja în actuala epidemie din Africa de vest un număr mare de cazuri (peste 8 mii) şi decese (peste 4 mii) boala nu se poate răspândi aşa de repede precum alte boli, transmise pe cale respiratorie. Spre exemplu, un caz de rujeolă (pojar) provoacă în medie alte 10 cazuri secundare, pe când boala Ebola doar 1,5 cazuri.
Referitor la vaccin, deşi se fac cercetări în domeniu, până în prezent nu există un vaccin disponibil pe piaţă. Dacă el apare, va fi recomandat doar locuitorilor / călătorilor din /spre zonele unde există cazuri.
Consideraţi că este supramediatizată amploarea pe care a luat-o această boală, este justicată panica iscată pe marginea acestui subiect?
Evoluţia rapidă a epidemiei din 2014, debutată în martie 2014 este un motiv de îngrijorare chiar şi pentru specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care au lansat deja o alertă la nivel mondial pentru a preveni răspândirea infecţiei. Amploarea epidemiei se explică însă şi prin lipsa unor mijloace eficiente de control al bolii în aceste ţări africane (spitale puţine, personal de îngrijire insuficient, neinstruit şi fără echipament de protecţie, chiar lipsa apei curente în toate spaţiile unde sunt îngrijiţi bolnavii, dar şi mijloace de comunicare şi de transport cazuri deficitare). Cele mai multe cazuri au apărut la persoanele care au îngrijit bolnavi sau care au intrat în contact strâns cu bolnavi sau cadavre, fără să se protejeze. Informarea corectă a populaţiei este absolut necesară; de altfel, se spune că un om informat este un om puternic. Dezinformarea, cu scopul unor ştiri de senzaţie este însă şi mai periculoasă decât ignoranţa. Ea poate induce panică sau chiar isterie, ambele nejustificate în cazul Ebola.
Ce trebuie să ştie populaţia cu privire la modul de transmitere al Ebola?
Această boală se transmite prin contact cu sânge, secreţii, fluide corporale (inclusiv spermă, lapte), lenjerie de pat, haine ale bolnavilor, dar şi cu cadavrele, precum şi prin refolosirea unor echipamente sau instrumentelor medicale (ace, serigi, etc) contaminate. La apropierea de mai puțin de un metru de o persoană infectată este recomandată purtarea întregului echipament de protecție. Este posibilă şi transmiterea de la animale infectate din pădurea tropicală, precum maimuţe, lilieci, antilope sau porci. Calea de transmitere aeriană nu a fost documentată.
Ce este Ebola, care sunt cauzele acestei boli?
Boala Ebola (denumită aşa după râul cu acelaşi nume din Congo unde au apărut primele cazuri în 1976) este o boală infecţioasă produsă de un virus şi face parte din grupul febrelor hemoragice, manifestate prin: hemoragii (sângerări) pe mucoase şi interne, dar şi cu afectarea gravă a mai multor organe.

Care sunt primele simptome pe care le resimt persoanele infectate?

După incubaţie variabilă între 1 şi 21 de zile (în medie 4-9 zile), debutul este brusc, cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, astenie fizică, cefalee (dureri de cap) şi dureri în gât.
Cum se manifestă Ebola, prin ce se caracterizează fiecare stadiu al bolii?
Următoarea fază se manifestă prin: vomă, diaree, erupţie cutanată dar şi tuse şi respiraţie dificilă.
Mai tarziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice (sângerări gingivale, oculare, diaree cu sânge) şi afectare hepatică şi renală. În faza finală, cei mai mulţi pacienţi dezvoltă insuficienţă multiplă de organe.
Nu a fost găsit încă un tratament pentru această boală, dar totuşi, bolnavilor li se administrează medicaţie. În ce constă aceasta?
Tratamentul cazurilor de Ebola urmăreşte în primul rând să compenseze (pe gură sau în perfuzie) pierderile de lichide, să menţină tensiunea arterială, nivelul optim de oxigen şi să trateze eventuale infecţii asociate. De asemenea, sunt folosite experimental medicamente cu amestecuri de anticorpi care au efect asupra virusului.
Ce alimentaţie este recomandată în perioada de boală?
Deşi informaţiile de specialitate pe această temă sunt foarte reduse, regimul alimentar este adaptat cu siguranţă simptomatologiei şi stării pacientului, care poate fi hrănit normal sau prin perfuzii; pe cale orală predomină lichidele, iar hrana solidă se reintroduce treptat, în convalescenţă.
Ce consideraţi că ajută cel mai mult un bolnav să lupte cu Ebola?
Pentru că nu există încă un tratament etiologic antiviral este foarte importantă imunitatea persoanei, capacitatea de a lupta împotriva oricărei infecţii virale. În plus, toate celelalte tipuri de tratament amintite cresc în mod evident şansele de supravieţuire.
Care categorii de persoane prezintă un risc mai mare de deces?
Din experienţa clinicienilor care au tratat astfel de cazuri, persoanele cu imunitatea foarte slăbită mor mai frecvent.
Cum se pot proteja cei care călătoresc în zonele unde a fost semnalată boala?
În situaţia în care călătoria nu poate fi amânată, călătorii trebuie să evite contactul cu persoane bolnave (sânge, secreţii, fluide biologice), cu lenjerie, obiecte şi instrumente contaminate, cu cadavrele bolnavilor, dar şi cu animale bolnave sau carnea acestora. Se recomandă spălarea cât mai frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, eventual şi folosirea unui antiseptic (dezinfectant de mâini). Dacă apar simptome de boală se va solicita asistenţă medicală la cel mai apropiat spital cu serviciu de primiri urgenţe, iar dacă revin în ţară trebuie să precizeze că au călătorit într-o ţară unde sunt cazuri de Ebola.
De ce alte măsuri de prevenire trebuie să mai ținem seama pentru a preveni îmbolnăvirea?
Întrucât fostul bolnav elimină virusul prin spermă timp de 6 săptămâni după vindecare, se va evita expunerea în acest interval. De asemenea, alăptarea le este contraindicată femeilor bolnave.
În ce măsură este pregătită țara noastră și în mod special, județul Sibiu, pentru a face față îmbonăvirilor cu Ebola?
La începutul lunii august din acest an, la solicitarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România a adoptat (ca şi alte ţări unde nu există cazuri) o Procedură de management al cazului de Ebola, care a fost deja implementată în toată ţara, deci şi în jud. Sibiu. Documentul conţine toate datele necesare pentru a asigura izolarea şi tratamentul cazului , în spitale dotate corespunzător, recomandări specifice pentru personalul responsabil cu transportul şi îngrijirea cazului, dar şi pentru respectarea sistemului informaţional. Toate spitalele din judeţ cu servicii de primiri urgenţe sunt pregătite pentru a izola temporar astfel de cazuri până la transportul lor în unităţile specializate desemnate de Ministerul Sănătăţii.

Publicitate
Ultimele știri

Trump spune că săptămâna aceasta ar putea avea loc un acord de pace între Rusia și Ucraina

Președintele SUA Donald Trump a declarat că el crede că Rusia și Ucraina ar putea conveni asupra unui acord...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect