4.1 C
Sibiu
miercuri, noiembrie 27, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Klaus Iohannis: pentru salarii şi pensii mai mari e nevoie de investiţii şi locuri de muncă!

Cele mai citite

România trebuie să fie competitivă, iar dacă vrei să atragi investitori, trebuie să ai reguli puţine, clare şi pe termen lung. Este simplu de tot, transparenţă, predictibilitate, sustenabilitate. Acestea sunt lucrurile pe care mi le spun investitorii de mult, dar noi avem un guvern care a înţeles că trebuie să astupe găurile din buget introducând o nouă acciză, introducând un nou impozit. Aşa, problemele nu se rezolvă, doar se agravează şi riscăm să plece investitorii de la noi.
Propun pentru România un model economic centrat pe investiţii şi competitivitate, fonduri europene şi dezvoltarea infrastructurii, dezvoltare regională şi administraţie publică centrată pe cetăţean, pe modernizarea sistemelor publice: educaţie, sănătate, pensii. România nu-și mai poate permite să mai întrețină ineficiența, nici în termeni financiari, nici instituționali. Prioritatea absolută a ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT trebuie să fie stimularea actorilor economici performanţi, care aşteaptă de la stat un semnal pozitiv, unul în favoarea performanței economice, a iniţiativei private, a unei dezvoltări durabile.
Actuala cotă de TVA, de 24%, este prea mare şi trebuie să revenim la 19% din cel puţin două motive:
1.      TVA-ul este foarte mare şi se constituie într-o împovărare şi pentru omul simplu.
2.      TVA-ul mare este cea mai importantă sursă de evaziune fiscală. Dacă vrem să combatem evaziunea fiscală, trebuie să avem curajul să spunem că TVA-ul este prea mare, trebuie redus
Nu vreau să spun că trebuie redus de azi pe mâine, aşa ceva nu se poate, că rămânem fără surse de finanţare. Dar se poate reduce în trepte şi atunci revenim în zona în care mai mulţi agenţi economici vor plăti benevol TVA-ul şi vom intra iarăşi într-o zonă de normalitate. Acum suntem într-o zonă de TVA prea mare.
Aşa cum, în economia de piață, întreprinzătorii sunt în slujba consumatorilor serviciilor lor, tot aşa, într-o democraţie respectabilă, politicienii şi organismele statului trebuie să lucreze în slujba cetăţenilor.
O creștere economică bazată pe competitivitate va fi o creștere sănătoasă, sustenabilă, care se va vedea nu doar în statistici, ci mai ales în bunăstarea vieții de zi cu zi a oamenilor.
ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT va aduce românilor prosperitate reală și durabilă, nu o creștere fantomatică, bazată pe explozia consumului pe termen scurt sau pe aportul exclusiv al expansiunii bugetare, prin cercul vicios al deficitului bugetar și datoriei publice.
Primul semn de responsabilitate pentru dezvoltarea ROMÂNIEI LUCRULUI BINE FĂCUT este să renunțăm la capcana politicilor prociclice. Pe de o parte, să nu mai facem deficite bugetare în anii de boom economic, așa cum a fost cazul deficitelor record din anii de dinaintea crizei. Pe de altă parte, să nu introducem impozite în anii de criză sau atunci când economia își caută culoarul relansării și al consolidării, așa cum este cazul impozitelor și accizelor recent introduse.
Consider că politica economică trebuie să se facă în primul rând pentru economie, adică pentru cetățeni și nu pentru politicieni, pentru câștigurile electorale ale acestora!

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Două decese și 183 de cazuri de COVID-19 în ultima săptămână în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 18 - 24 noiembrie, au fost înregistrate 183...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect