Astra Film Festival a pus Sibiul pe harta cinematografiei mondiale, devenind, în cei 21 de ani de existenţă cel mai important festival de profil din România și unul dintre cele mai semnificative din lume. Astra Film Festival este promotorul filmului documentar și a adus pe marile ecrane cele mai noi producţii românești și internaţionale, încă din 1993. Astra Film Sibiu a popularizat filmul de non-ficţiune în România și a adus în dezbatere publică realităţi umane de actualitate.
De la o ediţie la alta, notoritatea şi numărul publicului, dar şi a profesioniştilor din domeniu, sunt într-o continuă ascensiune. Sibiul este locul în care, în luna octombrie a fiecărui an, se poate lua pulsul producţiei româneşti şi internaţionale, iar filme realizate de autori români şi străini laolaltă pot fi vizionate în premieră absolută.
Dialog fără limite la AFF
Festivalul este cunoscut şi ca spaţiu de întâlnire şi dezbatere, înfiinţat încă de la începuturile sale. Autori, profesionişti din cinema şi publicul AFF au ocazia să discute faţă în faţă, în sesiuni organizate de Q&A (întrebări & răspunsuri) în sala de proiecţie, după vizionarea fiecărui film din program. Oamenii care vin la festival sunt oameni pasionaţi de film, dar care nu vin să vadă doar filme, ci şi să poarte un dialog cu autorii.
Personalităţi din toată lumea
AFF a fost primul festival internaţional din România cu public venit din străinătate, în condiţiile în care în 1993 se călătoarea cu viză. Prin programul Portret al festivalului, personalităţi din domeniu recunoscute internaţional au fost prezente la AFF: John Marshall (SUA), Sergei Loznitsa (Ucraina), David MacDougall (UK), Michael Yorke (UK), Robert Gardner (SUA) sau Bob Connolly (Australia).
Tag-urile lumii de azi la AFF
Dependenţa de online, protestele de pe Maidan, război prin graffiti în Cairo, alegeri prezidenţiale în Transnistria, sfârșitul lumii într-un sat din Franţa, universul de top al bancherilor din Germania, dezastre ecologice în România și Columbia, termenii și condiţiile impuse de marile corporaţii din mediul online, securiștii din industria filmului Bulgar, viaţa celui mai înalt cartier – mahala din Caracas, sexul la vârsta a treia, șapte copii coordonaţi din Italia de mama lor prin skype și telefon, germanii vânduţi de Ceaușescu, iubitul Kim Ir Sen din Coreea de Nord, interviuri animate cu filosoful Noam Chomsky, românii dinăuntrul și din afara Regatului în Primul Război Mondial, comune – comunităţi – utopii – practici, cotidian în Abkhazia, urbanizarea accelerată în China.
Educaţie media și cinematografică pentru elevi
Astra Film Junior, în cei 6 ani de existenţă, a devenit cel mai iubit festival dedicat copiilor, unde elevi de toate vârstele învaţă distrându-se. În ultimii 3 ani, AF Junior a intrat în programul Școala Altfel și a ajuns în 23 de localităţi din România. Până în prezent, 60.000 de elevi și profesori din toată ţara s-au bucurat de un program atent selectat, menţinut la standardele educaţiei prin film practicată în Europa.
AFF, un festival viral
Astra Film Festival se bucură de o comunitate numeroasă și în mediul online. În fiecare an, peste 40.000 de vizitatori unici urmăresc conţinutul site-ului www.astrafilm.ro. Astfel, oameni din întreaga lume, chiar și din ţări îndepărtate precum Nepal, Uganda, Bolivia, Pakistan sau Ecuador, sunt la curent cu cele mai noi știri despre Astra Film Sibiu. În 2014, în colaborare cu DOC Alliance Films, Astra Film a oferit online, timp de 7 zile, integral și gratuit, cele mai de succes documentare românești din ultimii ani. Filmele au fost vizualizate de peste 10.000 de oameni din întreaga lume.
CONTACT: www.astrafilm.ro