-2.6 C
Sibiu
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Apa Sibiului face istorie

Cele mai citite

Sistemul public de apă şi canalizare de la Sibiu a ajuns la 115 ani. în cinstea acestei aniversări SC Apă Canal SA a organizat marţi la Primăria Sibiu lansarea cărţii „Apa Sibiului”, o istorie a serviciilor de apă şi canalizare din Sibiu. De la decizia primarului Hochmeister din 1894 de a introduce sistemul de apă în Sibiu până la transformarea actualei societăţi într-un operator regional ce deserveşte 240.000 de oameni din judeţele Sibiu şi Braşov, cartea trece în revistă cele mai importante evenimente din istoria apei.

Cartea, editată în condiţii grafice excepţionale, a fost scrisă de trei angajaţi ai Apă-Canal SA: Thomas Roth, Eugen Solomon şi Camelia Cristea. „Avem apă bună de 115 ani”, a apreciat primarul Iohannis la eveniment. Mircea Niculescu, directorul general al Societăţii Apă-Canal SA a expus motivele realizării acestei lucrări: „Ideea unei monografii a alimentării cu apă a Sibiului a apărut în urmă cu mai bine de 15, când ne pregăteam să marcăm primul secol de distribuţie centralizată. Lucrarea ne dă prilejul de a face o comparaţie între locul din care am plecat şi punctul unde am ajuns”. Niculescu a ţinut să mulţumească tuturor celor ce au lucrat în decursul timpului pentru ca sibienii să aibă o apă de calitate. Unii dintre aceşti foşti directori, ingineri, maiştri se aflau în sală. „Aveam cea mai ieftină apă din ţară. Acum, ca pensionar, simt la buzunar preţul apei”, a comentat fostul director al întreprinderii Judeţene de Gospodărire Comunală Sibiu, Alexandru Circo.
La eveniment au participat primari ai localităţilor deservite de Apă-Canal SA, consilieri locali, directori de instituţii. „Vă mulţumesc în numele Făgăraşului pentru că ne-aţi primit în această asociaţie regională şi ne-aţi dat posibilitatea să avem şi la Făgăraş apă bună”, a apreciat Constantin Mănduc, primarul oraşului braşovean. La final, Telegeanu, un fost angajat al întreprinderii de Construcţii Sibiu a amintit cum s-au executat lucrările la reţelele de apă în anii 50, cu pierderi de vieţi, fără scule necesare, cu improvizaţii.
Călin BLAGA

 

Publicitate
Ultimele știri

Peste 140 de tone de material antiderapant pe autostrăzile și drumurile naționale din Sibiu

A fost o noapte lungă pentru angajații Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, care au acționat cu 171...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect