Marcel Piteiu, fost director al ROMGAZ Mediaş, este protagonisatul unui uriaş scandal după ce Agenţia Naţională de integritate (ANI) susţine că în cazul său sunt indicii referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.
Potrivit ANI, ”în urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, de către PITEIU MARCEL ADRIAN, Director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaş, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de reprezentant legal al S.N.G.N. „ROMGAZ” S.A. Mediaş, a participat la luarea deciziilor şi a îndeplinit acte, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice, prin aprobarea de referate de necesitate, documentaţii de atribuire, rapoarte şi hotărâri privind desemnarea ofertelor câştigătoare şi prin încheierea de contracte comerciale cu S.C. APROV S.A. Mediaş (societate la care acesta a deţinut, în perioada 2001 – 2005, calitatea de administrator), beneficiul patrimonial obţinut fiind în cuantum de 66.454.374,17 Lei (aprox. 15.218.442 Euro)”, se arată într-un comunicat al ANI.
Potrivit documentului citat, Piteiu a ocupat, între 18 martie 2005 şi 19 ianuarie 2009, mai multe funcţii de conducere în cadrul Romgaz, iar între 7 noiembrie 2001 şi 25 mai 2005 a fost şi administrator în cadrul societăţii S.C. APROV S.A. Mediaş,.
Potrivit ANI, având în vedere cele de mai sus, “s-a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către PITEIU MARCEL ADRIAN, Director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. Mediaş, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de Codul Penal al României, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie”.
Cercetat în dosarul Interagro
Piteiu este de asemenea cercetat, alături de alte 34 de persoane, pentru subminarea economiei naţionale în celebrul dosar Interagro. Potrivit unui comunicat al DIICOT, din 4 ianuarie 2012, ”Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de un număr de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN ROMGAZ SA, MINISTERULUI ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI, AUTORITĂŢII NAŢIONALE DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI – A.N.R.E. şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale. În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN ROMGAZ SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional.
Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN ROMGAZ SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.
Se mai reţine că activitatea infracţională a generat imposibilitatea repartizării de către SNGN ROMGAZ SA a rezervelor necesare pentru realizarea programului naţional de înmagazinare şi creşterea importului de gaze naturale, cu consecinţa punerii în pericol a Sistemul Energetic Naţional, ca ramură strategică a economiei naţionale şi subminării economiei naţionale”.
Şefii Romgaz spun că au aflat despre acuzaţiile ANI dintr-un comunicat de presă
Conducerea Romgaz susţine că a aflat despre acuzaţiile aduse lui Marcel Piteiu dintr-un comunicat de presă. ”Conducerea SNGN Romgaz a aflat din comunicatul Agenției Naționale de Integritate că în urma evaluării efectuate de această instituție s-a constatat existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție de către domnul Marcel Adrian Piteiu. După cum reiese și din comunicatul Agenției Naționale de Integritate au fost sesizate organele judiciare competente care urmează să se pronunțe referitor la faptele săvârșite. Romgaz nu cunoaște conținutul dosarului și nu poate formula niciun punct de vedere referitor la faptele menționate. SNGN Romgaz a sprijinit Agenția Națională de Integritate și a pus la dispoziție toate documentele solicitate de aceasta”, a declarat Lucian Stancu, director Direcțira Management Corporativ, Calitate, Mediu din cadrul Romgaz.
După izbuncirea scandalului, Romgaz a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Marcel Piteiu a demisionat din cadrul Romgaz, unde a ocupat ultima dată funcţia de director la Direcția Explorare.
O avere impresionantă
Potrivit ultimei declaraţii de avere, Piteiu deţine, singur sau împreună cu alte persoane, patru terenuri intravilane, două dintre ele în Mediaş, unul în Sovata şi unul în Bucureşti, şi trei terenuri agricole, două în Mediaş şi unul în Bazna.
De asemenea, are două apartamente în Mediaş şi unul în Bucureşti, două case în Mediaş, o casă de vacanţă la Sovata şi un spaţiu comercial în Mediaş. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Piteiu mai are un autoturism Mercedes S 320 cumpărat în 2008, un ATV şi o remorcă, icoane şi obiecte de cult, tablouri şi bijuterii cu valoare totală declarată de 9.500 de euro.
Potrivit aceluiaşi document, Piteiu are deschise şapte conturi, depozite bancare sau fonduri de investiţii. În cele patru conturi, deschise în 2003, 2006 şi 2007 avea 54253,94 RON, 24.171, 47 EURO şi 1,755,44 dolari. De asemenea, în cele două depozite bancare deschise în 2005 şi 2006 are 243.517 Ron şi 129.900 de euro, iar în fondul de investiţii, deschis în 2008, are 17.445,24 euro.
Potrivit documentului, Piteiu era acţionar la două societăţi iar soţia sa, la o societate, iar în anul 2011 a încasat 79.328 de lei din salariu şi indemnizaţia de la Romgaz plus 24.948 de lei de la Asociaţia Patronală Gazprom. În acelaşi an, soţia sa a încasat din salariu de la Romgaz 81.379 de lei.