6.3 C
Sibiu
joi, noiembrie 28, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Liviu Cotârlă, numit director deplin la Spitalul Clinic Judeţean

Cele mai citite

„Am aşteptat până în ultimul minut să apară un alt candidat şi eu să pot face pasul înapoi”

Liviu Cotârlă a fost numit manager al celei mai mari unităţi sanitare din judeţ pentru încă 3 ani. Misiunea acestuia este însă una foarte grea, având în vedere că în prezent spitalul mai are de achitat datorii în valoare de 11 milioane de lei, deficitul de medici şi asistente medicale este major, iar bolnavii de cancer vor rămâne din toamnă fără aparatul de radioterapie.

 

Doctorul Liviu Cotârlă rămâne director al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu pentru următorii 3 ani. Contractul de management a fost încheiat în data de 1 februarie 2013, pentru o perioadă trei ani, până la sfârşitul lunii ianuarie 2016. Medicul a declarat într-o conferinţă de presă că a sperat până în ultima clipă că va apărea un alt candidat pentru postul de manager al spitalului, deoarece în acest caz ar fi renunţat să mai aplice pentru această funcţie.

Motivul? „Este o uzură fizică şi mai ales psihică foarte mare, fantastică”.

„Nu am dorit să continuu neapărat activitatea începută în 16 iulie. Am aşteptat până în ultima clipă să apară un contracandidat şi eu să fac pasul înapoi. Nu s-a întâmplat acest lucru. Am considerat că neavând cine să-şi asume această responsabilitate şi nevrând să pun într-o situaţie neplăcută Consiliul Judeţean, am considerat că trebuie să îmi asum în continuare, cât va fi nevoie, obligaţiile care decurg din această funcţie”, a declarat a declarat dr. Liviu Cotârlă, managerul SCJU Sibiu.

  Numirea s-a realizat în baza rezultatelor concursului pentru postul de manager al instituţiei sanitare. Concursul a presupus mai multe etape: publicare anunţ, depunere dosare, selecţie dosare  şi examen cu trei probe: test grilă, interviu cu membrii Comisiei şi susţinerea planului de management.  Medicul a obţinut note de 10 la toate probele. 

„Din momentul semnării contractului de management, care este valabil timp de trei ani, preşedintele Consiliului Judeţean are demisia mea în palmă. Demisia se poate activa oricând.”, a mărturisit Liviu Cotârlă.

În perioada iulie 2012 – ianuarie 2013, dr. Liviu Cotârlă a ocupat funcţia de manager interimar al celei mai mari instituţiei sanitare sibiene. Liviu Cotârlă este medic primar interne, specialist nefrolog şi a mai deţinut funcţia de manager general al spitalului între 2001 şi 2005.

 

Criză de personal

 

Managerul spitalului spune că cea mai mare problemă cu care se confruntă este deficitul major de cadre medicale, mai ales de asistente. Momentan, se pot scoate la concurs doar posturile ce au rămas vacante după data de 1 ianuarie 2012.  

 

Astfel, Liviu Cotârlă a declarat că în prezent sunt 43 de posturi care urmează să fie scoase la concurs. Dintre acestea, 7 sunt pentru medici, iar restul pentru asistente medicale şi infirmiere. Cotârlă susţine că cea mai mare nevoie este de asistente medicale, la toate secţiile. Din păcate, acestea au rămas an de an tot mai puţine, din trei motive: unele au plecat în străinătate, altele au preferat să plece la alte clinici private sibiene, iar o mare parte dintre asistentele angajate intră în concedii maternale şi de îngrijire a copilului.

„Nu trece o zi fără ca eu să primesc, în mapa mea, cereri de încetare a contractului de muncă sau de intrare în concediul de îngrijire a copilului. Spitalul are aproape 2000 de angajaţi”, spune Cotârlă.

 

Bolnavii de cancer vor rămâne fără aparat de radioterapie

 

În plus, din această toamnă, Centrul de Radioterapie de la Sibiu nu va mai putea funcţiona, pentru că rămâne fără autorizaţie. Adus la Sibiu în anul 2003, aparatului de cobaltoterapie îi va expira autorizaţia începând cu 1 noiembrie. 

Autorităţile spitalului susţin că încă din vara anului trecut au început să facă demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru înlocuirea actualului aparat cu unul performant, un accelerator de particule. Valoarea acestuia este însă foarte mare, costurile de achiziţie şi amplasare putând ajunge până la 5 milioane de euro. 

Liviu Cotârlă afirmă că se vor lua în calcul mai multe variante de cumpărare a acestui aparat, fie în leasing, fie prin parteneriat public-privat.

Media lunară de pacienţi care utilizează serviciile de radioterapie de la Sibiu este de 120, aici tratându-se şi bolnavi din alte judeţele vecine precum Vâlcea, Alba, Braşov sau Hunedoara .

 

 

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

CCR solicită renumărarea voturilor la primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, la finalul unei ședințe care a durat două ore, să ceară renumărarea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect