6.3 C
Sibiu
joi, noiembrie 28, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sibiul „verde” – energia regenerabilă este în creştere

Cele mai citite

Sute de sibieni au primit bani prin programul „Casa verde”, iar la Avrig este pus în practică un proiect de succes pentru transformarea urbei într-un „oraş verde”. Pe viitor, un investitor intenţionează să amenajeze un parc eolian la Păltiniş. 

 

Interesul sibienilor pentru energiile regenerabile creşte de la un an la altul. Sute de persoane au primit bani de la stat prin programul Casa Verde, al cărui scop îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.

“La nivelul judeţului Sibiu, Agenţia pentru Protecţia Mediului a preluat în anul 2010 un număr de 592 dosare de finanţare în valoare de 3.550 mii lei, dosare care au fost transmise la AFM pentru analiză şi soluţionare. Din totalul persoanelor care au aplicat la acest program, 399 şi-au efectuat lucrarea şi au beneficiat de subvenţia acestui program. În anul 2011 APM Sibiu a transmis pentru analiză şi soluţionare la AFM, un număr de 693 de dosare în valoare de 4.161 mii lei, fiind analizate până în prezent 143 de dosare”, explică Bogdan Trif, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Sibiu. 

Potrivit sursei citate, APM Sibiu a reglementat din punct de vedere a protecţiei mediului un număr de 9 planuri urbanistice zonale, 11 proiecte şi 1 activitate privind producerea energiei cu panouri fotovoltaice, 7 proiecte şi 3 activităţi de valorificare a potenţialului hidroenergetic din judeţul Sibiu (microhidrocentrale). În curs de reglementare se află un proiect privind construirea unui parc energetic eolian. Este vorba despre parcul eolian Bătrâna-Surdu de la Păltiniş, proiect ce prevede amplasarea a 29 de turbine de aproximativ 150 de metri înălţime şi 100 lăţime pe cele două vârfuri muntoase. 

Un model de succes – Avrig, oraşul verde

Primăria Avrig, prin Programul Energie Locală, a dezvoltat cadrul de acţiune propice pentru implementarea primului Model Integrat pentru Comunităţile Eficient Energetice din ţară. Programul are drept scop crearea unui model integrat de eficientizare energetică a oraşului Avrig prin dezvoltarea unei infrastructuri, atragere de investiţii, implementarea măsurilor de eficientizare energetică, reducerea gazelor de seră şi a emisiei de CO2 şi crearea de locuri de muncă în industria energiei regenerabile. 

 „Modelul integrat propus de  Primăria Avrig conferă o interdependenţă avantajoasă între exploatarea raţională a resurselor şi a mediului înconjurător, relansarea economică a comunităţilor locale şi crearea unui impact pozitiv în agricultură prin cultivarea plantelor energetice, crearea de noi locuri de muncă, creşterea calităţii vieţii şi prevenirea vulnerabilităţilor climaterice. Programul propune realizarea unei sinergii între nevoi, resurse şi impact. Astfel la nivel de implementare a programului a fost creat un consorţiu care acordă un suport logistic societăţii SC ENEV SRL, societate a Primăriei care are misiunea implementării proiectelor din cadrul programului”, spune Arnold Klingeis, primarul oraşului Avrig. 

 Cele mai recente obiective puse în practică de SC ENEV SRL sunt construirea unei centrale termice  pe combustibil din resurse regenerabile, respectiv din deşeuri de lemn, cu capacitatea  de 50kw care va asigura energia termică pentru Grupul Şcolar Mîrşa. Un alt proiect  finalizat  recent de Primăria Avrig, prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, este cel al înfiinţării unui parc cu spaţii de joacă pentru copiii din Avrig, al cărui iluminat este asigurat de 17 stâlpi care utilizează energie fotovoltaică. Tot în cadrul programului Energie locală, au fost izolate termic blocuri de locuinţe şi au fost montate panouri solare pe instituţii publice. 

 Proiectele de viitor includ amenajarea la Avrig a unui parc fotovoltaic. „În calitate de iniţiator al programului ”Energie Locală”, Primăria Avrig va susţine un proiect de investiţii care va determina dezvoltarea unui centru industrial modern, destinat producerii energiei din surse regenerabile. Dezvoltarea, construirea şi punerea în  funcţiune a aceastui parc fotovoltaic are o importanţă deosebită pentru orasul Avrig atât pentru Centrul de Energie Regenerabilă cât şi pentru celelalte investiţii care urmează să se implementeze în zonă, deoarece marea majoritate a forţei de muncă existentă în zonă este una calificată, necesară în astfel de investiţii”, adaugă primarul Arnold Klingeis. 

 Exemplul Parohiei Evanghelice – promovarea mersului pe bicicletă, utilizarea apei de ploaie

Şi Parohia Evanghelică din Sibiu reprezintă un model de bune practici în domeniu. „Certificarea Parohiei Sibiu în sistemul comunitar de management de mediu şi audit EMAS ca a doua instituţie din ţară subliniază importanţa pe care o acordăm protejării Creaţiei. Analizăm şi evaluăm efectele pe care le au acţiunile noastre asupra mediului înconjurator. Punem accent pe reducerea consumului de electricitate şi combustibil, utilizarea energiilor regenerabile, reciclarea deşeurilor, biodiversitate, mobilitate urbană adecvată şi alimente produse în mod ecologic. O parte importantă a activităţii noastre este de a sădi dragoste şi respect faţă de mediul înconjurător în conştiinţa tinerei generaţii. Pe lângă activităţile enumerate mai sus consider ca fiind importante de menţionat utilizarea apei de ploaie, promovarea mersului pe bicicletă, activitatea depusă în cadrul reţelei organizaţiilor de protecţie a mediului”, spune Cristina Costea, şef birou administrativ în cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu. 

 

 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Coliziune între două TIR-uri pe A1. Trafic îngreunat în zona municipiului Sibiu

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier se desfășoară dirijat, pe prima bandă, pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect