5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Reportaj la Lacul lui Binder: Care sunt cele mai importante plusuri și minusuri, la noua plajă din Sibiu

Cele mai citite

După trei săptămâni de la deschiderea oficială, sibienii par a fi adoptat cu succes noul loc de distracție din oraș, unul care amintește de plajele de la mare, dar care mai are multe lipsuri pentru a fi confortabil și prietenos cu vizitatorii. Am petrecut o zi de plajă la Lacul Binder și putem să vă facem primele recomandări, pentru o zi reușită în acest loc.

Lacul Binder este în acest moment o alternativă perfectă la ștrandul municipal din cartierul cu același nume. Este un loc de relaxare, un loc pentru scăldat în apă dulce și destul de curată, este un loc de joacă perfect pentru copii și, nu în ultimul rând, este un loc în care putem face plajă în condiții asemănătoare cu litoralul Mării Negre. Am spus asemănătoare, pentru că diferențele sunt majore.

Intrare unică la Binder

În primul rând, odată intrat în Complexul Lacul Binder ești prizonier. Nu mai ai voie să ieși, pentru a-ți cumpăra ceva din afară, pentru că odată ieșit biletul de acces este expirat. Teoretic, n-ar fi o problemă foarte mare, dacă ai avea tot ce-ți trebuie în complex. Problema este că nu prea ai nimic de mâncat, de băut sau de stat la umbră, măcar pentru o jumătate de oră, pentru a te ascunde de arșița soarelui.

Fără sucuri și băuturi

Arhitecții și urbaniștii care au proiectat complexul Lacul Binder nu s-au gândit nici 5 minute că un om care vine la plajă are nevoie foarte des de băuturi pentru a se răcori. Drept urmare, în toată zona de plajă nu este prevăzut niciun chioșc de unde să-ți poți cumpăra un suc sau o bere rece. Nu ne mai gândim la mâncare, la un sandviș măcar, pentru că deja mergem prea departe cu pretențiile. Este drept că, la câteva sute de metri de plaja de nisip, pe partea opusă a promenadei, se află micul centru de închirieri de echipamente de sporturi nautice. Acolo, în aceeași clădire, este prevăzut din proiectare un mic bar-terasă, dar care a stat fără chiriași până zilele trecute. În weekend, s-a deschis, în sfârșit, o terasă destul de sărăcăcioasă, cu 2 feluri de bere și două de suc. Nimic de mâncare, nici măcar biscuți sau covrigi uscați. Terasa amenajată a fost gândită probabil de persoane care iubesc soarele, pentru că nu are nicio umbrelă, așa că ești nevoit să te ascunzi pe lângă ziduri pentru a bea la umbră sucul. Direct din sticlă, pentru că nu au pahare (deocamdată).

Din aceste motive, singura șansă pentru a petrece o zi la plajă fără să te deshidratezi și fără să-ți moară copilul de foame este să-ți aduci de-acasă. Merge o pungă de sandvișuri, dar la băuturi e nevoie de o ladă frigorifică, ceva, pentru că se vor încălzi în primele 30 de minute.

Plaja, mică și înghesuită

În ceea ce privește plaja, spațiul este destul de înghesuit, lipsește complet intimitatea, pentru că cele 80 de șezlonguri sunt plasate la circa 1 metru unul de celălalt. În plus, dacă vrei să stai trei persoane sub o umbrelă, nu ai în mod practic cum să faci asta, pentru că îi deranjezi pe vecini. În plus, dacă vrei să te muți cu șezlongurile după umbră, dar vecinii nu au chef de așa ceva, ești blocat în soare, pentru că umbrelele sunt fixe.

În mod normal, terenurile de volei ar putea fi folosite (cel puțin unul dintre ele) pentru mărirea spațiului de plajă, pentru că nu se joacă nimeni pe ele. Ar fi o soluție pentru crearea de spațiu necesar între șezlonguri, astfel încât senzația de sardine de la Mamaia să dispară.

Apa, destul de bună, rece cât să te răcorești

Am ajuns și la capitolul apă, pentru că până la urmă mergem la Lacul Binder pentru scăldat, mai mult decât orice. Apa este curată, este plină de pești (roșioare, cred, nu mă pricep prea bine) și are nisip pe fund, deși nu suficient. Pare că amenajarea lacului nu a fost perfectă, nici nu avea cum deoarece a fost realizată de cei de la Construcții SA, care au și părăsit șantierul la un moment dat. Mai dai de bolovani, dâmburile de pe fund sunt neregulate, iar din loc în loc mai simți câte un obiect dubios, poate vreo minge spartă sau vreo bucată de scândură. Adâncimea apei crește destul de brusc, astfel că zona de 1,50 metri este destul de redusă. Spațiul de joacă gonflabil, care este atracția majoră a copiilor, limitează drastic zona de scăldat, de înot, astfel că te simți mai degrabă la baltă, nu la un lac de mari dimensiuni. Temperatura apei este foarte bună, în ciuda căldurilor ridicate din ultimele zile. Are în jur de 20 – 22 de grade, cu unii curenți de apă rece pe dedesubt, dar potrivită pentru a te răcori, fără să-ți înghețe genunchii. În lateralele platformei gonflabile și în spatele ei, până la geamandurile de protecție, apa are deja 3 metri adâncime, așa că nu este indicată persoanelor care se tem de apă și nu știu să înoate. Toată zona de scăldat este supravegheată de doi salvamari, care se ocupă și cu echiparea celor care vor să se distreze pe circuitul gonflabil.

Oamenii, marea problemă

Deși în marea lor majoritate cei care erau prezenți pe plaja de la Binder erau oameni „spălați”, civilizați, două lucruri am remarcat și care ne-au deranjat. În primul rând, fumatul este aproape omniprezent iar apropierea umbrelelor face ca fumul să se simtă oriunde ai alege să faci plajă pe șezlonguri. Mai mult, mulți dintre cei care fumează își sting chiștoacele, în buna tradiție românească, în nisip. Într-un fel, îi înțeleg, deși nu aș face asta dacă aș fuma, ci aș căuta alte soluții. Spun că îi înțeleg pentru că nu există coșuri nici dedicate țigărilor, nici altor gunoaie. Pe o distanță de circa 100 de metri am găsit un singur coș de gunoi, care nu avea spațiu prevăzut pentru țigări, așa că era deja schingiuit de mucurile stinse pe el. Dar mai sunt și alți semeni isteți. Bucuroși că au văzut pentru prima dată pești la doar un metru distanță, unii dintre „turiști” s-au apucat să arunce cu pâine pentru a-i hrăni, ceea ce a condus la o imagine dezolantă a apei, instantaneu.

Concluzii, cum e o zi petrecută la Lacul Binder

Pe ansamblu, experiența de scăldat nu este una ideală, într-o apă ușor tulbure, în care înoată alături de tine niște pești hrăniți cu pâine, iar pe sub apă mai dai de câte un cauciuc aruncat. Din acest motiv probabil că nu erau foarte multe persoane în apă și tot din acest motiv nu am petrecut prea mult timp în lac. Dar pot spune că am petrecut câteva ore de relaxare, am băut ce am găsit la chioșcul fără umbrele, dar și ce-am adus în sacoșă de acasă, am parcurs prin arșiță promenada pentru a ajunge la băuturile de la bar și am retrăit parțial senzația de la mare, cu țipete de copii care se joacă în apă și lectura liniștită de pe șezlong, cu o muzică în surdină pusă la difuzoarele de pe alee. Pentru plăcerea de câteva ore am plătit 30 de lei doi adulți, plus 5 lei un copil, care a mai fost nevoit să plătească 25 de lei pentru o oră de loc de joacă, care ar fi costat 50 de lei toată ziua. La finalul zilei, am plecat acasă rupți de foame și dornici să bem ceva rece, cât mai repede posibil și am spus că e posibil să mai revenim, măcar o dată în vara asta.

Am remarcat și interesul pentru instalația de schi nautic, pe care au fost permanent prezente 1-2 persoane, toți experimentați sau pregătiți pentru acest sport, având în vedere că nu prea i-am văzut căzând.

Sfaturi pentru primărie

Este nevoie de un plan bine pus la punct pentru o curățare suplimentare a lacului în zona de plajă, așa cum este nevoie de o suplimentare a cantității de nisip amenajate dinspre plajă până în zona de apă adâncă, pentru a face spațiul de înot mai mare, mai sigur și mai curat. Fundul lacului are nevoie să „curgă” mai lin către zona de geamanduri, în zona de scăldat, și n-ar fi rău ca locul de joacă gonflabil să fie dus ceva mai departe, odată cu amenajarea fundului lacului. În acest fel s-ar crea un spațiu mult mai adecvat înotului iar oamenii ar fi mai atrași să intre în apă.

De asemenea, este nevoie urgentă de un spațiu de alimentație publică în zona de plajă, ideal un chioșc cu 5-6 mese, cu băuturi răcoritoare și gustări, sandvișuri etc. Cele două terenuri de volei pot fi înlocuite cu succes de o extindere a plajei și de o terasă acoperită, astfel încât experiența unei zile petrecute la Binder să fie una pozitivă.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect