Societatea Academică din România a premiat Sibiul la trei categorii de servicii publice: educație, transport și gestionarea deșeurilor, pe baza unui Raport național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, municipiul Sibiu se află pe locul 2 în țară la investițiile în educație și pe locul 4 la sistemul de transport public local.
Sibiu ocupă locul 2 în clasamentul realizat de mai multe ONG-uri pentru serviciille de educație eficiente, punând la dispoziția elevilor numeroase beneficii care le cresc rezulatele la învățământ. Scorul total obținut de județul Sibiu este de 93 de puncte din 100.
Sibiul este pe locul 2 în țară la investițiile în educație
Și la capitolul educație, rezultatele obținute de Sibiu în Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, sunt îmbucurătoare. Județul Sibiu este pe locul 2 în țară, după București (Sectorul 2), obținând scorul total de 93,18 de puncte din 100.
Studiul realizat de ONG-urile Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, a analizat mai multe criterii menite să sporească rezultatele bune ale elevilor. Astfel, analiza s-a realizat pe 6 capitole: asigurarea cheltuielilor pentru investiții în școli, asigurarea pazei unităților de învățământ, respectarea dreptului la burse școlare al elevilor, Accesul la asistență medicală, alocarea de subvenții pentru internate și cantine și accesibilizarea edificiilor școlare pentru elevii cu dizabilități locomotorii.
Sibiul a obținut aproape punctaj maxim (27,50 puncte din 30) la criteriul de acordarea burselor școlare și punctaj maxim la nivelul de pază în unitățile de învățământ (atât pază umană cât și sisteme de supraveghere video.
De asemenea, s-au obținut punctaj maxim și pentru alocarea fondurilor pentru cabinetele medicale și stomatologice și finanțarea cheltuielilor cu investiție în școli. Municipiul Sibiu a alocat în bugetul pe anul 2021 suma de peste 40 milioane de lei.
Facilități în școlile din Sibiu pentru elevii cu dizabilități locomotorii
Din totalul de 59 de unități de învățământ din Sibiu, 42 sunt dotate optim pentru persoanele cu dizabilități locomotrii, ceea ce a adus Sibiului un punctaj de 10,68 din 15. Recomandările oferite de raport au în vedere creșterea cuantumului burselor școlare și îmbunătățirea accesibilizării a școlilor.
La nivel național, doar 15 municipii din 46 acordă burse de ajutor social la un cuantum mai mare decât cuantumul minim prevăzut de Guvern și pentru care primesc bani în acest sens.
La coada clasamentului sunt municipiile Galați, Giurgiu, București (Sectorul 5), și Drobeta – Turnu Severin.
Sibiu a obținut locul 4 la secțiunea transport public
La secțiunea transport, Sibiu a obținut locul patru în țară, cu 86 de puncte din 100. Calitatea serviciilor de transport public este la nivel ridicat în municipiul Sibiu, orașul obținând punctaj maxim pentru adaptarea la nevoile grupurilor vulnerabile.
Sibienii care călătoresc cu mijloacele de transport sunt satisfăcuți de serviciile oferite, după cum reiese din raport, care precizează că Sibiul a primit punctaj maxim.
Analiza făcută pentru secțiunea transport arată că Sibiul se situează după Timișoara, București și Cluj Napoca, iar cele mai mare punctaje au fost obținute pentru adaptarea la nevoile grupurilor vulnerabile, gradul de satisfacție al utilizatorilor și accesul la informații pentru transportul public. Evaluarea calității serviciilor de transport s-a realizat după analiza mai multor criterii: numărul de stații, existența terminalelor, nivelul de deservire metropolitan, acordarea de subvenții și facilități pentru grupurile vulnerabile, acordarea infrastructurii și a serviciului de transport public cu nevoile grupurilor vulnerabile, gradul de satisfacție al utilizatorilor, existența unei metodologii de evaluare atât a operatorilor cât și pasagerilor și accesul la informații.
Pentru numărul stațiilor de călători (273 stații/169.786), Sibiu a obținut 16 puncte din 20, iar pentru terminale – 6 puncte din 10. Pentru nivelul de deservire metropolitan, municipiul a primit 7 puncte din 10 și pentru acordarea de subvenţii şi facilităţi pentru grupurile vulnerabile – 9 puncte din 10.
Cel mai bine stăm la capitolul de acordarea infrastructurii și a serviciului de transport pentru persoanele vulnerabile. 65 de autobuze sunt dotate cu rampe de urcare/coborâre și toate autobuzele au locuri special pentru persoanele cu dizabilități.
În urma analizelor efectuate de compania de transport local TURSIB SA pentru prima jumătate a anului 2021 gradul de satisfacţie al călătorilor care utilizează serviciile de transport este de peste 85%. De asemenea, pentru existența unei metodologii de monitorizare şi evaluare a operatorilor de transport, Sibiul a primit punctaj maxim.
La coada listei se află Botoșani, Giurgiu, Călărași și Alexandria.