5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Moment unic: imagini cu primele galaxii formate în Univers, captate de telescopul spațial James Webb

Cele mai citite

NASA a publicat marți primele imagini color făcute cu telescopul spațial James Webb, cel mai mare și mai puternic telescop care a fost trimis în spațiu. Imaginile dezvăluie cele mai adânci și îndepărtate porțiuni ale universului văzute vreodată.

Imaginile cu primele galaxii formate în Univers, la scurt timp după Big Bang, sunt considerate a fi cele mai îndepărtate imagini din spațiu văzute până acum de om, capturate de telescopul spațial James Webb.

„Este cea mai profundă imagine a universului nostru care a fost realizată vreodată”, a precizat administratorul NASA, Bill Nelson, pentru France24. Grupul de galaxii este prezentat aşa cum a apărut, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Imaginea, realizată de Webb, lansat pe orbită în urmă cu șase luni, este compusă din poze realizate la diferite lungimi de undă ale luminii pe parcursul a 12,5 ore. Cele mai profunde câmpuri ale Telescopului Spaţial Hubble au avut nevoie de săptămâni pentru a fi captate.

„Fiecare imagine este o nouă descoperire și fiecare va oferi omenirii o perspectivă asupra universului pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat Bill Nelson unei audiențe de ingineri și oameni de știință care au contribuit la dezvoltarea telescopului, la Goddard Space Flight.

Sursa: NASA

Telescopul James Webb

Telescopul Webb este considerat varianta îmbunătățită a telescopului spațial Hubble, fiind lansat pe 25 decembrie 2021, după mai bine de două decenii de dezvoltare. De atunci, telescopul de 10 miliarde de dolari a călătorit la mai mult de 1 milion de mile de Pământ și este acum staționat pe o orbită stabilă gravitațional, colectând lumină infraroșie.

Prin colectarea luminii infraroșii, care este invizibilă pentru ochiul uman, Webb este capabil să taie praful cosmic și să vadă departe în trecut, până la primii 400 de milioane de ani după Big Bang.

„Ne-a luat aproximativ 25 de ani să ajungem aici, din 1995. Și avem cel puțin 25 de plecat – sper”, a spus John Mather, cercetător principal al proiectului Webb, care a lucrat la proiect din 1995.

Nebuloasa Carina

Una dintre noile imagini publicate a fost cea a Nebuloasei Carina, un ansamblu de stele gazoase și tinere aflate la 7.600 de ani lumină distanță și de patru ori mai mare decât Nebuloasa Orion. Este o regiune vastă de formare a stelelor și găzduiește stele tinere, extrem de masive, inclusiv Eta Carinae – un sistem volatil care conține două stele masive care orbitează strâns una în jurul celeilalte.

Sursa: INSIDER

Nebuloasa Inelului Sudic

De asemenea, NASA a publicat imagini ale Nebuloasei Inelului Sudic, sau nebuloasa „Eight-Burst”, care se află la 2.000 de ani lumină distanță de Pământ. Această nebuloasă planetară mare, care are un diametru de aproape jumătate de an lumină, include un nor de gaz în expansiune în jurul unei stele pe moarte. În imagine, ceața în infraroșu a lui Webb a dezvăluit vederi fără precedent ale celor două stele legate gravitațional care au dat naștere nebuloasei.

Sursa: INSIDER

Cvintetul lui Stephan

Imaginea lui Stephan’s Quintet este o colecție de cinci galaxii aflate la 290 de milioane de ani lumină de Pământ, în constelația Pegasus. Patru dintre cele cinci galaxii interacționează gravitațional într-o fuziune cu mișcare lentă, pe care cercetătorul de date Giovanna Giardino a numit-o marți „un fel de dans cosmic condus de forța gravitațională”. A cincea galaxie este mult mai aproape de Pământ, la aproximativ 40 de milioane de ani lumină distanță.

Sursa: INSIDER

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: CCR va anunța luni, 2 decembrie, dacă va anula turul I al prezidențialelor

Curtea Constituțională a României va anunța luni, 2 decembrie, la ora 17, decizia privind turul I al alegerilor prezidențiale.Curtea...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect