3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„ASTRA Multicultural”: miel înjintuit, tochitură de vițel, pâine cu untură și măr ca la sași și ciorbă de perișoare, în meniul de astăzi

Cele mai citite

„ASTRA Multicultral”, un proiect aflat la cea de-a șaptea ediție în acest an, continuă astăzi. Comunitățile multietnice din România își vor prezenta bucatele tradiționale și datinile, în cadrul de basm al Muzeului din Dumbrava Sibiului.

Astfel, la Târgul de Țară va continua maratonul gastronomic. Comunitatea slovacilor din Nădlac, Arad, va pregăti cârnați tradiționali de porc, găluște slovăcești, Uniunea Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin – ciorbă de legume, papricaș de miel; Uniunea Sârbilor din România, Diniaș, Timiș – ciorbă de miel, mâncare de mazăre cu carne de pui, saviacițe cu dulceață de prune; comunitatea din Almaș, Arad – varză acră cu carne, tocană de cartofi cu carne de porc; Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava – miel înjintuit, balmoș, piroștel comunitatea românilor din Cezieni, Olt – ciorbă de roșii, mâncare de pui cu ardei și roșii coapte.
În Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita, vor fi preparate tradiționale maghiare – gulaș tradițional, supă ungurească de ciuperci, iar în zona morilor de vânt, comunitatea ucrainienilor din Letea, prin Grupul Bila Roja, va pregăti ciorbă ucraineană de sfeclă și tochitură de vițel.
Gospodăria de pescar din Mahmudia, Tulcea, va găzdui comunitatea ucrainenilor din Caraorman – Grupul Veselka, ce va pregt ciorbă de sezon cu legume și carne de vită, crap pe varză călită și Pirjachi. Gospodăria de viticultor sas, Șeica Mică, Sibiu, va răsfăța vizitatorii cu preparate tradiționale săsești: Brodenlaven, prăjitură cu cireșe, pâine cu untură și măr ca la sași.
La complexul arhitectonic maramureșean Berbești-Ferești vor fi preparate de pe Valea Cosăului, Maramureș, Grupul Rădăcini străbune pregătind gulaș de porc
În zona de reconstituire a locuirii la corturi, vor fi preparate tradiționale ale etniei rome, comunitatea din Brateiu, Sibiu, pregătind aici ciorbă de perișoare.

Sârbii, croații și grecii fac spectacol

Astăzi, continuă și programul artistic, în cadrul Festivalului de muzică și dansuri tradiționale multietnice, la Târgul de Țară: orele 12.30-13 – Grupul de Muzică Tradiţională Românescă Junii al Școlii Populare de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu, profesor coordonator Cosmin Verde; orele 13-13.30 – Ansamblul KUD Sveti Nikola al Uniunii Sârbilor din România, Diniaș, Timiș; orele 13.30-14 – Ansamblul folcloric „Ghiocelul”, Cezieni, Olt; orele 14-14.30 – Grupul vocal Dionysos al Comunității Elene din Brașov, Brașov; orele14.30-15 – Ansamblul „Cununa Almașului”, Almaş, Arad; orele 15-15.30 – Ansamblul de dansuri Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin și Orchestra ansamblului Karasevska Zora al Uniunii Croaţilor din România; orele 15.30-16 – Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoșul de Sus, Covasna; orele 16-16.30 – Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava, Suceava; orele 16.30-17 – Grupul „Rădăcini străbune”, Valea Cosăului, Maramureș; orele 17-18 – Grupul Veselka (Curcubeul), Caraorman, Crișan, Tulcea, și Ansamblul Bila Roja (Trandafirul Alb), Letea, Tulcea.

Spectacole și în gospodăriile tradiționale


Și Gospodăriile din Muzeul în aer liber prind viață datorită ansamblurilor ce se „mută”, pentru câteva ore, în ele: orele 12-13, în Gospodăria de agricultor, Almaș, Arad – Ansamblul „Cununa Almașului”, Almaş, Arad; orele 13-14, în Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita – Amfiteatru Aleea Pivelor – Grupul vocal feminin de cântece populare din Racoșul de Sus, Covasna; orele 14-15, la Complex arhitectonic mureșean Berbești-Ferești – Grupul „Rădăcini străbune”, Valea Cosăului, Maramureș; orele 15-16, la Gospodăria de pescar din Mahmudia, Tulcea – Grupul Veselka (Curcubeul), Caraorman, Tulcea; Zona morilor de vânt – Bila Roja (Trandafirul Alb), Letea, Tulcea; orele 16-17 – Zona morilor de vânt – Grupul vocal Dionysos al Comunității Elene din Brașov, Brașov; orele 16-17 – Moară cu cai, Sânpetru Mare, Timiș – Ansamblul KUD Sveti Nikola al Uniunii Sârbilor din România, Diniaș, Timiș; orele 16.30-17.30, la Gospodăria de pomicultor, Bălănești, Gorj – Ansamblul folcloric Ghiocelul, Cezieni, Olt, și Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică – grupul vocal de cântece săsești Liederzieker.
De asemenea, tot astăzi, meșterii din comunitățile multietnice au târg pe Aleea Pivelor, între orele 10-19, iar în Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică are loc un atelier de broderie și făurit buchete florale cu Sara Ewent din Turnișor, Sibiu.
Proiectul „ASTRA Multicultural” este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală a municipiului Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect