Din data de 18 iulie, începe a opta ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF), care își propune să aducă această formă de artă mai aproape de sibieni, în noi zone ale orașului.
Timp de o săptămână, între 18 și 24 iulie, 7 artiști atât din afară, cât și din România, vor da culoare clădirilor din Sibiu. Tema „Reflections” se va regăsi în toate cele 7 lucrări de artă și va reuși să scoată la lumină mesaje inspiraționale despre viață.
Noua ediție SISAF reunește artiști cunoscuți din Argentina, Austria, Franța, Malta, Portugalia, Republica Cehă și, desigur, România. În acest an, fațadele a 4 blocuri de locuințe din Sibiu vor fi cu totul schimbate prin arta stradală.
Calea Cisnădiei nr. 17, nr. 84 și nr. 86 A
Lucrarea artistului Dossier din Argentina, care va fi realizată pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, nr. 17, înfățișează natura în armonie cu umanitatea. Pictura murală propune o personificare puternică, redată prin imaginea a două personaje cheie – mama natură și o fetiță grijulie cu mediul. Artiștii Tim Marsh din Malta și Theo Lopez din Franța vin cu propuneri de lucrări complet diferite ca stil, dar care vorbesc despre aceeași temă. Theo Lopez va realiza în aceste zile o pictură murală în stilul său abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte și efecte optice, prin care evidențiază întoarcerea la simplitate. Pe zidul alăturat, Tim Marsh va folosi formele geometrice și culorile contrastante pentru a reda reflexia universului în viitor, dacă oamenii continuă să polueze și să distrugă natura.
Cartierul Ștrand
Artistul Francisco Camilo din Portugalia revine după 5 ani la SISAF cu o nouă pictură murală, construită ca o reprezentare a gândurilor și întrebărilor existențiale ce zboară prin mintea unui adolescent: „Who am I?”, „Why am I?”. Lucrarea se realizează chiar în aceste zile pe fațada unui bloc ANL din cartierul Ștrand, de pe str. Prof. Ioan Moga, nr 1A.
Școlii Gimnaziale, nr. 4
Artista Maria Makeeva din Cehia, cunoscută la nivel internațional pentru stilul său minimalist, va reprezenta într-un mod inedit ideea că ceea ce nu avem noi găsim la alții, iar ceea ce nu au alții, avem noi, astfel că doar împreună putem forma un întreg. Pictura murală este inclusă într-un proiect amplu al Centrului Ceh, cu ocazia preluării președinției Consiliului UE de către Cehia.
Zona Centralei Termice – str. Aleea Biruinței
Artistul HNRX s-a născut în Austria și începând de astăzi, el va lucra timp de o săptămână pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruinței, pe care îl va îmbrăca în stilul propriu. Prin pictura murală lăsată în dar Sibiului, artistul și-a propus să arate modul în care reflexia poate să redea o imagine deformată a realității.
Reprezentantul României în ediția internațională SISAF 2022 este artistul sibian Graflin’. Acesta vine cu un concept inedit de lucrare, astfel că va realiza în Piața Huet o instalație de artă din sfoară colorată, pentru a reprezenta reflexiile în stilul propriu.
Lucrările din acest an vor completa Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului – o expoziție atipică, accesibilă localnicilor și turiștilor 365 zile pe an. Aceasta cuprinde în acest moment 50 de locații, 106 picturi murale și 11.600 metri pătrați de culoare, dar va fi completat cu noi lucrări care își propun să revitalizeze spațiul urban, în cadrul celui mai amplu demers de acest gen din țară.
În ultima zi de festival, 24 iulie, publicul, alături de artiști, pornesc la drum pe biciclete, în cadrul Sibiu Street Art Tour.