-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aspirina, un medicament care are mai multe riscuri decât beneficii

Cele mai citite

Aspirina este un medicament luat de foarte multe persoane pentru efectele sale de analgezic, antipiretic, antiinflamator și antiagregant plachetar. Totuși, multe studii au arătat că acest medicament are mai multe riscuri decât beneficii.

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament nelipsit din casele românilor și nu numai. Efectele sale de analgezic, antipiretic, antiinflamator, fac ca pastila să fie luată de tot mai multe persoane, care au contraindicații la acest medicament.

Una dintre cele mai frecvente reacții adverse constă în creșterea riscului de sângerare digestivă, acesta fiind mai mare în cazul în care există deja o afecțiune (gastrită, ulcer gastro-duodenal).

Unele studii constată că administrarea regulată de aspirină poate ajuta la protejarea împotriva bolilor, însă cele mai multe cercetări demonstrează că, de fapt, aceasta face mai mult rău decât bine. Descoperirile recente ale StudyFinds.org arată că aspirina crește riscul de insuficiență cardiacă și chiar poate declanșa leziuni hepatice la unii pacienți din spitale.

Persoanele vârstnice nu ar trebui să ia aspirină pentru a preveni bolile de inimă

Persoanele de peste 60 de ani ar trebui să evite să ia aspirină ca măsură preventivă împotriva bolilor de inimă. Grupul de lucru pentru servicii preventive din SUA (USPSTF) spune că riscul de hemoragie internă depășește cu mult orice beneficii potențiale pentru persoanele în vârstă.

„Pe baza dovezilor actuale, grupul de lucru recomandă ca persoanele de 60 de ani și peste să nu înceapă să ia aspirină pentru a preveni un prim atac de cord sau un accident vascular cerebral, deoarece șansele de sângerare internă cresc odată cu vârsta și potențialele prejudicii ale utilizării aspirinei anulează beneficiile la acest grup de vârstă”, explică vicepreședintele grupului de lucru, Michael Barry, M.D.

Aspirina poate crește riscul de insuficiență cardiacă

Cercetătorii de la Societatea Europeană de Cardiologie raportează că administrarea de aspirină crește riscul de insuficiență cardiacă în rândul persoanelor cu cel puțin un risc de sănătate preexistent. Printre acestea se numără fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul sau bolile cardiovasculare.

Într-o cercetare efectuată pe aproape 31.000 de persoane cu risc de a dezvolta insuficiență cardiacă, echipa a constatat că cei care au luat aspirină șansele de a fi diagnosticați cu insuficiență cardiacă crescând cu 26%. Astfel, cercetătorii au definit „la risc” ca fiind orice persoană cu o afecțiune preexistentă.

De asemenea, medicii au examinat cei 74% din grupul de studiu care nu sufereau de boli cardiovasculare (22.690 de persoane) și au constatat că utilizarea aspirinei a crescut riscul de insuficiență cardiacă tot cu 27%.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect