Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că masca nu devine obligatorie, dar se recomandă purtarea ei în spații închise și aglomerate. În următoarea perioadă se vor realiza campanii de vaccinare în unitățile sanitare din țară.
În cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila a transmis că din toamnă se vor realiza campanii de vaccinare în unitățile medicale, la care medicii de familie sunt încurajați să participe, amintind de mărirea proporţiei de pierderi acceptabile la 50%.
Centre de vaccinare în unități sanitare
„În perioada următoare, vom pregăti legislaţia necesară pentru ca în unităţi sanitare, nu centrele acelea de vaccinare care au fost anterior, deci în unităţi sanitare să existe centre de vaccinare. Am dori să pregătim, şi asta este un lucru foarte important, campania din această toamnă, pentru că, dacă acum există un interes redus pentru vaccinare având în vedere specificul vaccinului, în toamnă, când vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori să fie cât mai mulţi concetăţeni care să se poată vaccina şi lucrul acesta trebuie facilitat”, a declarat Rafila în cadrul conferinței de presă transmisă pe Facebook.
Masca de protecție, recomandată dar nu obligatorie
„Ministerul Sănătăţii nu are la dispoziţie această pârghie (de impunere a obligativităţii măştii sanitare – n.r.). Aşa cum am mai afirmat, mai ales că este o perioadă extrem de călduroasă, este bine să existe o participare a populaţiei la acest efort de limitare a răspândirii. Ea se poate face printr-o măsură foarte simplă, prin utilizarea măştii în spaţiile închise aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Am văzut chiar exemple din partea unor persoane care s-au hotărât să le folosească. Cred că este un mesaj puternic, pentru ca oamenii să înţeleagă că, dacă se protejează pe ei, protejează şi pe ceilalţi.
Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate şi responsabilitate. Introducerea obligativităţii s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu – masca, dacă este purtată incorect, este inutilă. Important nu este doar să porţi masca, ci să o porţi corect. Este greu să stabileşti puncte de control din cinci în cinci metri ca să verifice cineva chestia asta”, a mai precizat ministrul.