Prețul chiriilor din Sibiu se regăsește printre cele care au crescut cel mai mult la nivel național, potrivit unei analize pentru trimestrul al doilea din acest an. Datele arată că cererea de apartamente pentru închiriat este în creștere, în timp ce oferta scade.
Sibiul a înregistrat a treia cea mai mare creștere a chiriilor pentru spațiile rezidențiale, din România, cu 11,5%, comparativ cu anul anterior, după cum arată raportul privind piața imobiliară din România, realizat de imonbiliare.ro. Cea mai mare creștere a fost notată în Cluj Napoca, unde valoarea pe metru pătrat a chiriilor a crescut cu 17 procente, iar pe locul al doilea s-a situat Constanța, cu 12,7%. O creștere ceva mai mică decât Sibiul a avut piața din Brașov, cu 10,9%.
Analiza subliniază faptul că cererea pentru apartamente și case de închiriat a crescut simțitor în cele șase mari orașe analizate, fiind înregistrate 68.400 de cereri de închirere de imobile, cu o creștere medie de 11% față de anul anterior.
Una dintre cauzele creșterii prețului mediu este scăderea ofertei de locuințe, ca urmare a ocupării stocului existent și încetinirii construcțiilor de locuințe noi. Numărul de proprietăți aflate la închirere a scăzut cu 37% față de anul trecut, după cum relevă raportul, din care proprietățile noi apărute pe piață a scăzut cu 31,8%.
Sibiul rămâne printre orașele mari care au un preț mediu de închirere mic, respectiv o valoare de 5,8 euro pe metru pătrat util, comparativ cu Cluj Napoca, orașul unde se înregistrează cele mai mari prețuri medii, 8,3 euro/mp, București, 7,9 euro/mp, sau 7,1 euro în Brașov și Iași. Doar Oradea are un preț mai mic decât Sibiu, 5,2 euro, dintre orașele importante.
În acest context, prețul mediu pentru diferite unități de locuit începe de la 200 de euro, pentru o garsonieră și ajunge la 200 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere. Apartamentele cu trei camere (două dormitoare) au un preț mediu calculat la 390 de euro/mp. După cum se poate remarca, cererea pentru apartamente mari este mai scăzută în Sibiu față de orașe cu prețuri apropiate, fiind în schimb crescută cererea pentru garsoniere. În Constanța, de exemplu, dacă prețul mediu de închiriere pentru o garsonieră este tot de 200 de euro, la apartamentele de două camere acesta este de 400 de euro, iar la cele de trei camere ajunge la 500 de euro, aproape de cele din Cluj Napoca.