Vine din Ucraina, din Bucha, locul din care și-a smuls pe rând copiii, întâi fiica, apoi fiul, din ghearele morții. Și-a început o nouă viață la Sibiu, iar Angelina, fetița sa, care împlinește 11 ani în aceste zile, recucerește lumea prin dans.
În acel moment, primul lucru la care te gândești este cum să salvezi viețile copiilor, ce să faci pentru a nu fi ucis de proiectile
Olga e mama care a fugit la Sibiu din calea războiului, împreună cu fetița sa, Angelina, venind din Makariv, un oraș de 10.000 de locuitori, care face parte regiunea Bucha. În luna aprilie, primarul din Makariv informa că 132 de civili au fost găsiţi împuşcaţi în orașul aflat la circa 50 de kilometri vest de capitala Kiev, potrivit DPA.
„Numele meu este Olga! Am venit din Ucraina, din regiunea Kiev, Makariv. Am lucrat ca manichiuristă profesionistă într-un salon care, din păcate, a fost bombardat mai târziu.”
Olga ne-a povestit despre clipele groaznice prin care a trecut când a trebuit să se despartă de soțul ei, care este militar, și de fiul său, care a rămas pentru studii. Micuța Angelina, în vârstă de 10 ani, dansează de la 5 ani și urma să plece în turneu pe 26 februarie, însă conflictele militare au împiedicat-o să trăiască emoțiile dansului.
„În acel moment, primul lucru la care te gândești este cum să salvezi viețile copiilor, ce să faci pentru a nu fi ucis de proiectile. Tot ce puteam face în acel moment era să mă rog pentru copiii mei, rude și prieteni.”
Un singur rucsac umplut cu speranță și amintiri
„Din fericire, și noi am reușit să scăpăm. S-a întâmplat să ajungem cu toții în diferite regiuni ale Ucrainei, dar slavă Domnului, suntem în viață. Am luat decizia de a pleca, iar după multe încercări pe drum, am ajuns în acest oraș minunat Sibiu, pe 31 martie, cu un singur rucsac în spate”, ne mărturisește Olga.
În Sibiu, Olga a găsit refugiu la un cămin studențesc din cadrul Universității Lucian Blaga, acolo unde am întâlnit-o și eu. Ea spune că a primit cel mai frumos cadou din partea sibienilor: susținerea. Pe lângă aceasta, ea și Angelina au primit mâncare, haine și sprijin moral.
„A fost o perioadă grea, plângeam cu fiica mea seara înainte de somn, eram foarte îngrijorate de fiul, soțul și rudele rămase în Ucraina.”
Cum ai reușit să o sprijini pe Angelina, când te simțeai fără speranță?
„Pentru a îmbunătăți starea psihologică a fiicei mele, am căutat concursuri de dans, apoi am apelatla un psiholog, multă mulțumire ei. Fiica mea zâmbește din nou și chiar a reușit să facă performanță în dans. Am avut lacrimi în ochi în timpul ceremoniei de premiere.”
Angelina va împlini 11 ani pe 30 iulie, când mama ei a planificat o întâlnire cu tatăl, la granițele României: „Este cel mai important cadou, de a-l vedea pe tatăl său, cu care s-a întâlnit după trei luni de război. Sunt amintiri de neuitat.”
Fetița s-a înscris la cursuri de dans modern şi clasic la şcoala de dans Hugo Dance Academy din Sibiu și a obținut premiu I la Concursul naţional de dans Palladium Dance Competition Sibiu (ediţia I).
Fiul meu a adus pietre naturale din Ucraina, pe care Angelina le-a transformat în brățări, pentru a câștiga bani pentru noi concursuri
„Angelina visează să devină coregrafă și să lucreze cu copiii. La mijlocul lunii mai, fiul meu a venit în Sibiu împreună cu un prieten. Inima mi s-a liniștit, dar grijile pentru soțul meu și rude au rămas. Cei doi băieți joacă fotbal și speră că totul va merge bine pentru ei.”
Cum te-ai descurcat cu banii? Care a fost sursa financiară?
„Mi s-a oferit un loc de muncă în saloane de manichiură, dar încă nu pot merge din cauza programului de lucru. Pentru mine este important ca Angelina să danseze, o ajută foarte mult. De aceea, îmi planific singură programul, ajung acasă la cliente, la psiholog și pot petrece timp și cu fiica mea.”
Deci faci bani din manichiură?
„Da, fac ce pot, dau frumusețe femeilor! Mă duc acasă la cliente și comunicăm prin Google Translate. Totuși, am început să învățăm câteva cuvinte și în română. Bineînțeles, a fost greu la început.”
Am întrebat-o pe Olga dacă se va stabili în Sibiu. Mi-a răspuns că plănuiește să se întoarcă în Ucraina, dar nu știe când va ajunge acea clipă.
În încheiere, Olga transmite multă speranță celor aflați în necaz: ”Din păcate, toate ostilitățile au căzut acum în soarta poporului ucrainean, mulți oameni au fost uciși sau mutilați cu brutalitate. Viața este cel mai valoros cadou, iar când îți iei copiii și îți pui toată viața într-un singur rucsac, sarcina ta principală este să supraviețuiești. De aceea, toți trebuie să ne unim, să fim puternici și curajoși. Este necesar să oprim răul făcut oamenilor pașnici. Nimeni nu are dreptul să ia viața cuiva. Fac un apel tuturor țărilor să oprească acest război!”