5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cele două mari parcări din Sibiu, care ar trebui să degreveze centrul istoric, bat pasul pe loc

Cele mai citite

Doar două parcări de amploare are în plan în acest moment Primăria Sibiu, dar niciuna nu are șanse să ia startul cu lucrările de execuție, în acest an. După inaugurarea Parcării Hipodrom, proiectele primăriei au intrat într-o perioadă de stagnare, deși orașul are o nevoie stringentă de spații moderne, supraetajate pentru a adăposti numărul tot mai mare de automobile din oraș.

Piața Cibin

Parcarea de la Piața Cibin s-a născut din nevoia de locuri de parcare pentru centrul orașului, ea fiind regăsită în strategia de mobilitate a orașului. Proiectul s-a transformat în ultimii doi ani dintr-un proiect clasic de parcare subterană, într-un proiect mai ambițios, care să includă și piața agroalimentară. Astrid Fodor a decis în urmă cu doi ani să abordeze acest proiect diferit, astfel încât Sibiul să poată avea la Piața Cibin o construcție emblematică care să genereze totodată noi locuri de parcare. Din păcate, proiectul a intrat într-un con de umbră, odată cu înmânarea lui Ordinului Arhitecților din România, pentru organizarea unui concurs de soluții.

În urmă cu un an, Primăria Sibiu anunța că semnat cu OAR contractul de consultanță, pentru organizarea a unui concurs de soluții pentru Piața Cibin. Concursul ar fi trebuit să fie anunțat la începutul acestui an, astfel încât Primăria să poată desemna câștigătorul și să înceapă demersurile birocratice pentru achiziția proiectării și execuției. Din păcate, pe site-ul OAR concursul de la Piața Cibin figurează, în acest moment, „În pregătire”, iar Primăria Sibiu spune că abia în august va fi organizat primul concurs de soluții.

Planurile inițiale ale proiectului, realizate în 2019, prevedeau o parcare cu două niveluri subterane, de peste 21.000 de metri pătrați (circa 9.000 metri pătrați pe nivel plus o parte la suprafață), și un total de 700 de locuri de parcare. La suprafață, planurile vizau doar o repoziționare a pieței, peste construcția subterană. „S-a schimbat conceptul parcării. Urmare a identificării unor elemente arheologice din bastionul Sag în subteran, primăria nu va mai construi o parcare subterană, ci una supraterană, piața agro-alimentară urmând să fie înglobată în acest concept”, preciza administrația la momentul renunțării la forma inițială a proiectului de transformare a pieței. În 2020, consiliul local a schimbat denumirea proiectului și costurile alocate acestuia.

„Clădirea pe care urmează să o construim pe locația Pieței Cibin va încorpora la parter piața agro-alimentară, la care subliniez că nu se pune problema să renunțăm, fiind foarte căutată de sibieni și turiști, piață care va include și o zonă de food court. La nivelurile superioare vor fi amenajate parcări. Având în vedere aceste funcțiuni și faptul că acest edificiu va fi construit într-o zonă construită protejată, parte din centrul istoric, ne dorim să aibă un aspect deosebit, corespunzător zonei în care se va ridica, dar să fie și funcțională. De aceea am ales varianta unui concurs internațional de soluții pentru realizarea documentațiilor tehnice (PUZ, SF și PT) care să ne ofere soluții corecte, dar creative și inedite pentru un obiectiv public care, sperăm noi, va deveni un reper în oraș”, a declarat Astrid Fodor, în urmă cu un an, pentru Sibiu 100%. Anul acesta, primarul Sibiului nu ne-a mai răspuns la întrebările adresate direct, referitoare la acest proiect, dar ne-a trimis un răspuns prin biroul de presă, referitor la stadiul acestui proiect.

„În ceea ce privește parcarea supraterană de la Piața Cibin, s-au realizat studiile de specialitate (studiul de trafic, studiul geologic, studiul arheologic teoretic și cel istoric, studiul topografic și studiul hidrologic). Realizarea PUZCP, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic se va face printr-un concurs de soluțiii, documentația pentru acesta fiind pregătită. Concursul este planificat să demareze la finalul lunii august”, ne-a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

Potrivit informațiilor transmise anterior, în decembrie trebuia transmis ultimul studiu către OAR, iar în luna februarie să fie predată documentația pentru concursul de soluții. Astrid Fodor spunea la începutul anului că a prevăzut bani pentru Piața Cibin în bugetul pe 2022.

Parcarea Gării

Cea de-a doua parcare extrem de importantă pentru Sibiu este cea de la Gara Sibiu, un proiect care a întârziat și el mulți ani din cauza documentațiilor ineficiente realizate de angajații primăriei. După mai multe încercări ratate de licitare a proiectării, cel mai probabil din cauza unui preț subestimat, proiectul parcării din Piața Gării și-a găsit un proiectant la sfârșitul anului 2020: Eurocerad International. Acesta ar fi trebuit să predea documentația în anul 2021, iar în perioada 2021 – 2022 ar fi trebuit să asiste constructorul în procesul de execuție. Potrivit contractului semnat între primărie și proiectant, cu o valoare de 444.575 de lei, proiectul PARCARE SUBTERANA PIATA 1 DECEMBRIE 1918 – GARA avea ca termen de elaborare proiect pentru autorizarea executării lucrărilor (P.A.C.) conținând toate documentațiile, acordurile, avizele, verificările, presupuse de eliberarea autorizației de construire – 2 luni de la data semnarii contractului de catre ambele parti, iar pentru elaborarea Proiectului Tehnic de execuție, complet și verificat  – 3 luni de la data semnarii contractului de catre ambele parti. Alte 12 luni erau alocate asistenței tehnice pe perioada execuției.

Proiectul privind construirea unei parcări în Piața Gării prevede un culoar pietonal către Piața Mare

Așa cum poate observa orice sibian care trece prin Piața Gării, nici vorbă despre lucrări la vreo parcare în Piața Gării. Și asta pentru că nu a fost încă lansată licitația pentru execuția acestui proiect, deși, aparent, proiectantul a livrat documentația și a prezentat soluția integrată pentru parcare.

„Pentru acest proiect, raportat la tipurile de investiții finanțabile din fonduri europene, vom aplica pentru obținerea de fonduri nerambursabile, în limitele ghidurilor de finanțare, iar apoi vom demara procedurile de achiziție pentru contractarea execuției lucrărilor.”, spunea Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, în toamna anului trecut, când prezenta sibienilor imagini cu zona parcării și cu viitorul culoar propus să lege Gara de Piața Mare.

Atunci când va fi finalizată – foarte probabil nu în acest mandat al actualului primar – parcarea subterană din Piața Gării va avea două niveluri în subteran, iar suprafața de la sol va fi amenajată ca zonă pietonală, cu spații verzi. Investiția a fost estimată la 46,5 milioane de lei, urmând să fie create 240 de locuri de parcare pentru autovehicule, inclusiv cu locuri rezervate persoanelor cu dizabilități, precum și 12 locuri pentru motociclete. În parcare se vor amenaja și 4 stații de încărcare a autovehiculelor electrice. Suprafața de la sol a parcării va fi amenajată cu 5.500 mp de alei pietonale și peste 2.000 de metri pătrați de spații verzi, precum și circulații pentru autovehicule pentru accesul spre parcarea subterană.

„Pentru parcarea subterană din Piața Gării, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și diagnosticul arheologic au fost finalizate. În prezent, se așteaptă avizul Direcției Județene de Cultură pentru a putea pregăti procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor”, a explicat Primăria Sibiu pentru Sibiu 100%.

Alte parcări, fără perspective imediate

După cele două mari parcări, proiectele Primăriei Sibiu încep să se disipe într-un viitor ceva mai îndepărtat. Deși Strategia de Mobilitate Durabilă, actualizată în acest an, prevede o serie de parcări centrale sau de cartier, niciuna dintre acestea nu a fost demarată la nivel de studii de fezabilitate și cu atât mai puțin la nivel de proiectare. Singura parcare ce ar putea fi dată în folosință în acest an, doar în condiții excepționale, va fi cea de la Stadionul Municipal, aceasta fiind inclusă în proiectul acestui obiectiv sportiv.

Există o a treia parcare care ar putea intra în etapa de SF, parcarea din zona pieței Vasile Aron, ceea ce înseamnă că o începere a execuției ar putea fi estimată peste circa doi ani. „Pentru parcarea de la piața agro-alimentară Vasile Aaron s-a realizat PUZ-ul și diagnosticul arheologic, așteptându-se și în acest caz avizul Direcției Județene de Cultură. Următorul pas este realizarea studiului de fezabilitate. Precizăm că viitoarea parcare va îngloba piața agro-alimentară”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect