Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai în caz de expunere după un incident nuclear, precizează Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătății subliniază că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.
„Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, afirmă sursa citată.
Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
Luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a îndeamnatpe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” să-și ridice pastilele de iodură de potasiu. Declarația a venit în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații.
Pastilele de iodură de potasiu trebuie luate doar cei cu vârste sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.