5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

BNR prognozează o inflație și mai mare în 2022 și 2023. Isărescu: „A intervenit o temperare a consumului”

Cele mai citite

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, prognozează o inflație de 13,9% la sfârșitul acestui an, o valoare mai mare decât cea anunțată la începutul acestui an. Prognoza s-a tot mărit de la o estimare la alta, din cauze diverse, care țin de prețurile la energie și de războiul din Ucraina.

România va avea o inflație mult mai mare față de ce prognozau specialiștii BNR la începutul anului, înainte de izbucnirea războiului, dar și față de perioada internediară, în primăvara acestui an. Practic, de la 9,6%, cât estimau în februarie, România a ajuns acum la aproape 14%, o valoare care ar putea fi depășită, dacă situația scapă de sub control, având în vedere că în luna iunie prețurile au crescut cu peste 15% la produsele de bază. Pentru anul viitor, Mugur Isărescu a anunțat o prognoză de 7,5% și abia în 2024 creșterea prețurilor s-ar putea întoarce la o valoare apropiată de estimările anterioare, respectiv 2,3%.

BNR crede că efectele războiului vor începe să se diminueze în lunile următoare, astfel că s-ar putea produce o normalizare a economiei, în contextul în care prețurile plafonate la energie nu vor mai fi menținute după data anunțată inițial.

„Ne trebuie ceva răbdare pentru că asemenea șocuri pe partea ofertei, cu creșterea prețurilor la energie, nu pot să fie resorbite rapid. Duc la creșteri de costuri, se duc în toate produsele. Trebuie compensate prin creșteri de productivitate, reforme structurale, acestea necesită timp”, a declarat șeful BNR. Isărescu a mai spus și că un impact asupra economiei vine din direcția zonei euro din UE, cu care România are cele mai multe relații comerciale și care înregistrează scăderi.

„Inflația este un fenoment global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România, inflația a fost cauzată de energie, utilități, dar și bunuri alimentare”, a mai explicat șeful BNR, care a spus că fără plafonarea prețurilor la energie inflația ar fi urcat la cote uriașe, de 20%.

„Consumul populației a evoluat favorabil, ceea ce era de așteptat. Treptat, lumea a constatat că inflația îi afectează puterea de cumpărare, așa că a intervenit o temperare a cosumului. Credem că în semestrul II acest lucru se va vedea și mai bine. Se observă o creștere a preferințelor pentru mărci proprii și discounteri”, a spus Isărescu.

Mugur Isărescu nu a pierdut ocazia să vorbească despre băncile comerciale, cele care au stat la originea creșterii indicelui ROBOR, pe baza căruia se calculează multe din dobânzile creditelor populației și care a crescut foarte mult în ultimele luni, la peste 8 procente.

„Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. Poate condițiile de lichiditate au făcut ca băncile să sară calul cu ROBOR-ul”, a spus Isărescu.

BNR a anunțat o creștere a dobânzii-cheie, cea la care băncile comerciale se împrumută, cu 75 de puncte, până la 5,50%, o decizie așteptată de piața bancară.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect