-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Summitul Tinerilor din Mediul Rural: comunități pentru tineri, create de tineri

Cele mai citite

La finalul săptămânii trecute, comuna Slimnic din județul Sibiu a găzduit peste 130 de tineri din 19 județe din România la Summitul Tinerilor din Mediul Rural. Inițiativa aparține guvernanței programului European Youth Village, formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, în parteneriat cu Grupul de inițiativă Slimnic. Slimnic este și una dintre comunele care poartă anul acesta titlul Sat European de Tineret.

Aflat la cea de-a treia ediție, Summitul Tinerilor din Mediul Rural reunește tineri din județele României oferindu-le astfel un spațiu de întâlnire, de dezbatere și dezvoltare, un spațiu pentru evoluție și incluziune, un loc unde aceștia să poată veni fără să simtă că sunt judecați. Primul Summit de acest gen a avut loc în 2019, fiind urmat în anul 2021 de cel din comuna Aroneanu, iar acum Slimnicul a avut prilejul să le fie casă tinerilor preț de un final de săptămână plin de activități dedicate lor. Summitul Tinerilor din Mediul Rural este o componentă a programului național Sat European de Tineret.

Andra Camelia Cordoș, coordonator al programului argumentează nevoia unui astfel de eveniment: „tocmai pentru că tinerii din mediul rural nu sunt suficient de vizibili, tocmai pentru că știm că există o nevoie de schimbare și de alocare a resurselor și de îmbunătățire a lucrurilor din satele tinerilor și aceste lucruri nu se prea întâmplă. Astfel am creat această mișcare a tinerilor din mediul rural, iar Summitul vine ca un loc unde acești tineri au ocazia să se întâlnească, să lege prietenii și să participe la activități de formare dedicate lor”.

Summitul este numai o mică parte a unui proces elaborat – „înainte de acesta au loc foate multe întâlniri pentru tineri în satele lor, altfel ar fi foarte greu să ajungi la ei”, îmi spune Andra. „Luna trecută am fost în 9 comune din România, acelea care sunt și finalistele pentru titul de Sat European de Tineret 2023. În cadrul programului nostru, încurajăm comunități de minim 5 tineri dintr-un sat să depună candidatura online pentru titlul de Sat European de Tineret, aceasta constând dintr-un plan de activități cu ce și-ar dori să facă ei, și cu viziunea lor pentru satul pe care își doresc să-l dezvolte”.

Ce înseamnă să fii un Sat European de Tineret? Comuna Slimnic este de exemplu una dintre comunele cu acest titlu, alături de Hălăucești (Jud. Iași) și Bâra (Jud. Neamț), fiind și un mentor pentru celelalalte sate: „La Slimnic au deschis cu acest prilej și cu ajutor și susținere de la autorități odată cu acest titlu și cu viziunea tinerilor pentru sat, un Centru de Tineret. De fiecare dată când îi întreba cineva pe tinerii care au depus candidatura pentru Slimnic Sat European de Tineret, ce își doresc de la satul lor, aceștia spuneau că au o clădire abandonată și că vor să o transforme într-un centru de tineret. Și asta au făcut”, povestește Andra.

Sunt foarte puține sate în România unde tinerii au acces la activități de dezvoltare personală, unde există o bibliotecă funcțională deschisă cu cărți noi sau unde tinerii să fie conectați între ei și digital, unde comunitatea să fie deschisă să vorbească despre drepturile tinerilor. „Satele noastre încă nu sunt acolo, însă prin acest plan de candidatură tinerii pot să identifice care sunt problememe din comunitatea lor și să devină mai activi, să acționeze independent, să crească și să colaboreze cu autoritățile. În momentul în care ei depun candidatura pentru a deveni un Sat European de Tineret, primăria trebuie să semneze un acord prin care își asumă că dacă primesc acest titlu, autoritățile îi sprijină în demersul lor de a  implementa programul”, spune Andra. Astfel acest titlu devine un pretext pentru a aduce o contribuție în dezvoltarea infrastructurii sociale și culturale din cadrul acestor comunități, un motor de dezvoltare al lor, la inițiativa tinerilor, coordonat de aceștia.

Andra îmi spune și despre importanța de a le acorda tinerilor din mediul rural un spațiu unde aceștia să se expună și să spună care sunt problemele lor. „În cadrul Rural Youth Talks de exemplu, o fată ne-a spus că dacă o cunoșteam în urmă cu 2 ani nu am fi aflat că provine din mediul rural pentru că i-ar fi fost rușine să spună asta. Și în continuare vedem, cum le este frică tinerilor să meargă la diferite programe pentru că se simt judecați. Noi încercăm să creăm un spațiu pentru ei, unde să devină o comunitate, să se împietenească, să se susțină, să se accepte așa cum sunt. Vorbim despre antidiscriminare, abordăm teme care nu sunt abordate în mediul școlar, de la sexualitate la diversitate, fie că vorbim de comunități rroma, maghiare sau tineri LGBT. Încercăm să discutăm despre aceste subiecte cu ei într-un mod în care să-și dea seama că e firesc să fim diverși”.

Andra și colegii ei de la Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile lucrează și pe partea de îmbunătățiri a politicilor publice, iar cu ocazia Summitului Tinerilor din Mediul Rural de anul acesta au lansat, după o cercetare de peste un an, prima Cartă Albă a Tinerilor din Mediul Rural cu recomandări pentru autorități și ce ar trebui acestea să facă dacă ar vrea să dezvolte sectorul de tineret din mediul rural. Acesta, împreună cu testimoniale ale tinerilor și multe alte povești menite să inspire adulții de pretutindeni și autoritățile să împuternicească și mai mult tinerii să ia inițiativă și să clădească astfel comunitățile viitorului (și) pe placul lor, pot fi găsite pe site-ul europeanyouthvillage.eu sau pe pagina de Facebook European Youth Village și Instagram European Youth.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect