7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sunt sibienii preocupați de un eventual atac nuclear?

Cele mai citite

Sondajul realizat de săptămânalul Sibiu100%, a avut ca obiectiv să arate câți dintre sibieni și-au procurat pastilele de iodură de potasiu din farmacii. Cei mai mulți au fost reticenți cu privire la propunerea Ministerului Sănătății de a procura preventiv comprimatele.

Ministerul Sănătății a plătit circa 6 milioane de euro pentru 30 de milioane de pastile de iodură, iar distribuirea lor a fost anevoioasă, cu nemulțumirile medicilor de famili. Aceștia susțineau, în urmă cu câteva luni, că dacă pastilele se vor distribui de către ei, cabinetele se vor aglomera.

În urma unei solicitări făcute de HotNews.ro către Ministerul Sănătății, s-a aflat că 218.781 persoane din întreaga țară au solicitat și au ridicat de la farmaciile desemnate comprimatele de iodură de potasiu, pe baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie.

Datele oficiale arată că doar 383.889 de pastile de iodură de potasiu au fost distribuite românilor până la 31 august.

Câți sibieni au procurat pastilele de iod?

Sondajul a fost realizat de Sibiu100% atât online, cât și prin Vox Populi. Cei mai mulți dintre ei au susținut că nu au luat pastilele din farmacii și nici nu intenționează.

De asemenea, motivele pentru care nu vor să procure iodul sunt diverse: nu au încredere, susțin că nu se va întâmpla nimic, ori că medicul de familie nu deține suficiente informații despre prescrierea rețetei.

Apelurile Ministerului Sănătății cu privire la procurarea pastilelor nu au fost puține, amintind în repetate rânduri românilor importanța de a avea iodura de potasiu în locuințe, în cazul unui scenariu sumbru, precum cel al unui atac nuclear.

Totuși, se pare că Ministerul Sănătății nu a gândit suficient campania de distribuire. Întrebând farmaciile din Sibiu, am aflat că cei mai mulți oamenii și-au procurat iodura în primele luni de la anunțare distribuirii, adică lunile iunie- iulie, iar în prezent, nu mai există interes.

Motivele concrete ale sibienilor

„Nu suntem cobaii nimănui!/ Nu avem încredere” ori ”Medicul de familie nu știe despre ce este vorba” au fost cele mai răspândite motive pentru care sibienii nu și-au procurat pastilele de iod.

Care este părerea medicului

Contactată de Sibiu 100%, Dr. Gabriela Cioca, Medic Primar Farmacolog, ne-a declarat: ”Pastilele de potasiu, deci pastilele cu iod, în contextul unui atac atomic, sunt singurele care pot proteja glanda tiroidă de efectele nocive ale iodului radioactiv. Însă este foarte important să urmărim indicațiile autorităților, pentru că substanța activă din pastila cu iod este cu atât mai eficientă, cu cât este administrată într-un interval cât mai scurt după producerea incidentului respectiv. E foarte important aceste lucru, pentru că, să zicem, aflu că a fost un atac nuclear, dar la mine în țară nu există un impact radioactiv major, și eu mă apuc să iau aceste pasile.

În acest caz trebuie foarte bine să conștientizăm că în contextul în care nu se respectă indicațiile autorităților și pastilele de iodse  administrează în mod voluntar, riscurile pentru sănătate sunt importante, fiind afectată în primul rând funcția glandei tiroide. Subliniez că medicamentul respectiv trebuie administrat doar la indicația medicului! În afara acestei situații speciale, ale unui atac atomic, trebuie să existe foarte mare grijă și atenție la persoanele care au diverse patologii și care nu au asemenea indicații, de a lua iod.

Pentru că sunt pacienți care au deja o patologie tiroidiană, cărora li se contraindică orice fel de iod. Și aceasta doar medicul știe să contraindice această substanță. De aceea trebuie în mod cert să așteptăm indicațiile autorităților, pastila respectivă fiind administrată în funcție de aceste recomandări stricte ale celor avizați”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect