Reduceri de activitate, disponibilizări sau chiar închiderea unor companii. Este scenariul sumbru anunțat de firmele din județul Sibiu, care au trimis o scrisoare premierului Nicolae Ciucă și ministrului Energiei, Virgil Popescu, prin care îi solicită modificarea prețului energiei pentru companiile mari care nu sunt cuprinse în Ordonanța de Urgență a Guvernului.
Prin intermediul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Sibiu, un număr de 55 de firme din județ au transmis, vineri, o scrisoare deschisă premierului și ministrului Energiei. Afaceri puse în pericol, oameni disponibilizați sau renunțarea la unele investiții sunt câteva dintre scenariile luate în calcul din cauza crizei energetice.
„Peste 5.000 de milioane de lei (1 Miliard de euro) este cifra de afaceri a companiilor mari și foarte mari din județul Sibiu care afirmă că se va ajunge la disponibilizare de personal, reducere de activitate, renunțarea la investiții sau închiderea unor companii și relocarea unor mari investiții în alte tări, în cazul în care guvernul nu modifică situația prețului energiei pentru marile companii care nu sunt cuprinse în OUG 119/2022.
Cele 55 de companii mari și foarte mari din județul Sibiu, „uitate” de către guvern, au aproximativ 41.000 de angajați, realizează o cifră anuală de afaceri de peste 25.000 milioane lei și asigură cea mai mare parte a exportului Sibiului. Contribuția lor la bugetele publice locale și naționale, cât și la prosperitatea sibienilor este esențială”, se arată în scrisoarea adresată premierului Ciucă și ministrului Virgil Popescu.
Semnatarii scrisorii dau exemplele unor țări care au luat unele măsuri pentru companii.
„Țările europene iau măsuri începând de la plafonări de prețuri, înghețarea prețului energiei, și până la naționalizarea producătorilor de energie electrică sau companii de gaze naturale, pentru a-și proteja industriile performante și locurile de muncă.
La noi se anunță cu fast în presă crearea de agenții pentru atragerea de investiții pe modele europene, cheltuind banii europeni, în același timp cu lăsarea de izbeliște a investițiilor mari și foarte mari din județ și din România, părând că ne interesează mai mult fotografiile din presa și noii veniți ipotetici decât cei pe a caror investiții, muncă și realizări ne bazăm în ziua de astăzi și de mâine. Oamenii politici care ne reprezintă în Parlament par mai degrabă interesați de menținerea unei liniști toxice, decât de susținerea economiei locale si naționale.
Din punct de vedere al Comunității de Afaceri, ramâne regretabil că în loc să ne îndreptăm spre o mai mare specializare și colaborare instituțională, în cadrul căreia fiecare să își îndeplinească sarcinile instituționale, în special mediul politic și administrativ crează paralele, suprapuneri și substituiri a căror valoare adăugată a fost și va rămâne foarte mică.
Din însărcinarea Adunării Generale extraordinare a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Sibiu, vă supunem atenției scrisoarea deschisă a companiilor mari și foarte mari din județul Sibiu care au participat la reuniunea ad-hoc inițiată de către C.C.I.A. Sibiu conform atribuțiilor de interfață între mediul public și mediul privat prevăzute în legea 335/2007, la cererea unei mari companii a județului care ne-a solicitat sprijin și suport instituțional!
Solicităm în numele întregii Comunități de Afaceri implicarea rapidă, directă și deschisă a liderilor politici și din administrația publică a întregului județ, pentru a proteja și susține interesele legitime a celor care realizează mai bine de 50% din întreaga cifră de afaceri a județului Sibiu”, mai arată oamenii de afaceri din Sibiu.