4.1 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Azi aniversăm 100 de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari, la Alba Iulia

Cele mai citite

Articol de Cosmin Pal

Astăzi, 15 octombrie, se împlinesc 100 de la încoronarea regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari, la Alba Iulia. Este unul dintre momentele cele mai importante din istoria României, mai ales că data de 15 octombrie 1922 este considerată o dată importantă în desăvârşirea statutului unitar român, adică reîntregirea României Mari.

Chiar dacă în acea zi traseul regelui Ferdinand nu a inclus şi Sibiul, deoarece a venit direct cu trenul de la Bucureşti, trebuie menţionat că oraşul nostru a fost de-a lungul timpului, în ultimul secol, un loc important pentru familia regală a României, mai ales în perioada interbelică, imediat după 1918. Până la moartea sa, Ferdiannd a vizitat în mai multe rânduri oraşul de pe Cibin, la fel cum au făcut-o şi urmaşii Casei Regale a României.

Sibiu 100% vă propune o retrospectiva a vizitelor regale în judeţul Sibiu din ultimul secol, 1922 – 2022. Am fost ajutaţi în acest demers jurnalistic de istoricii sibieni Dan Nanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA şi lect. univ. dr. Daniel Creţu, Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Sibiul, un punct de plecare pentru Ferdinand I Întregitorul

“Este interesant să studiem relația Casei Regale cu Sibiul. Un oraș nou în Regat, dar un oraș atât de important pentru emanciparea românilor și pentru drumul spre Marea Unire. Sibiul a fost orașul gândirii române. Regele Ferdinand I, împreună cu membrii familiei regale, vor pași la Sibiu an de an. Aici era un centru militar, un centru cultural și religios. De aici trebuie să înțelegem și să pornim studierea acestui frumos capitol din istoria orașului nostru”, afirmă istoricul Răzvan Pop. 

Vizitele regale la Sibiu an cu an

La rândul său, istoricul Dan Nanu a studiat îndeaproape vizitele familiei regale a României la Sibiu. Aceste informaţii au fost incjuse în studiul Vizitele regale la Sibiu – o cronologie succintă”, recent publicat. Sibiu 100% va prezintă mai jos, cronologic, cum s-au petrecut lucrurile în acele zile de sărbătoare pentru sibieni şi nu numai.

8 aprilie 1919. Prințul moștenitor Carol vine pentru o scurtă vizită de trei zile în oraș pentru a inspecta regimentul de la Sibiu, fiind întâmpinat de membrii ai Consiliului Dirigent în frunte cu Iuliu Maniu, din partea armatei de generalii Moșoiu și Panaitescu, prefectul Nicolae Comșa, episcopul Teutsch ș. a. Prințul Carol vizitează bisericile tuturor cultelor, cimitirul Bisericii dintre Brazi, în care își dorm somnul de veci aleși bărbați ai neamului, Muzeul Asociațiunii ASTRA și Muzeul Brukenthal.

31 mai 1919. Perechea regală sosește în oraș cu un alai mare și este primită cu mare fast. În Piața Mare se desfășoară un marș festiv al populației rurale din comitatul Sibiu. În clădirea ASTREI sunt întâmpinați de președintele Asociațiunii, Andrei Bârseanu, care propune ca regele Ferdinand să devină președinte de onoare pe viață a acesteia, seara încheindu-se cu un banchet organizat la restaurantul Unicum. De 1 iunie, familia regală depune flori la mormintele eroilor căzuți în  Bătălia Sibiului din septembrie 1916, apoi vizitează Săliștea, ocazie cu care Dr. Ioan Lupaș ține memorabila sa cuvântare. Regele Ferdinand donează o sumă consistentă (20000 de lei) săracilor orașului.

26 martie 1921. Prințul Nicolae a vizitat școala militară, unde a asistat la defilarea și exercițiile elevilor executate în lunca Poplăcii. A mai vizitat Muzeul ASTREI și Muzeul Brukenthal, împreună cu mitropolitul Nicolae Bălan, care i-a fost și gazdă, oficiind și serviciul divin la Catedrala Ortodoxă, asistat de părintele arhimandrit Dr. Eusebiu R. Roșca, profesor seminarist Dr. Aurel Crăciunescu și diaconul S. Morar.

23 iunie 1921. De Ziua Cavaleriei, Regele și Regina sosesc din nou la Sibiu pentru inspectarea Școlii de cadeți și sunt primiți cu mare fast. Au participat la concursul hipic organizat pe platoul din fața cazărmii. Regele Ferdinand a participat la slujba religioasă, iar Regina Maria a vizitat comuna Cisnădie.

16 iulie 1921. Prințul moștenitor Carol vine în oraș pentru o scurtă vizită, iar în perioada 13-15 august Prințul moștenitor revine pentru a inspecta tabăra cercetașilor din Dumbrava Sibiului.

21 iunie 1922. Cuplul regal sosește pentru o scurtă vizită în oraș. Regele și Regina sunt însoțiți de principesa moștenitoare Elena (soția prințului Carol), principesa Irina a Greciei, infantele Alfons și infanta Beatrice a Spaniei.

7-20 iulie 1923. Comemorarea celor 50 de ani de la moartea mitropolitului Andrei Șaguna este celebrată în prezența majestăților sale, a întregii curți regale, a patriarhului și a miniștrilor.

21 iunie 1924. Regele George al Greciei și prințul moștenitor Carol vizitează orașul.

27 iunie 1924. Perechea regală participă la întrecerile hipice din cadrul Școlii ofițerilor de cavalerie.

1 iulie 1926. Regele Ferdinand participă la dezvelirea unui monument dedicat ofițerilor căzuți în Primul Război Mondial.

27 iulie 1926. Regina Maria a României participă la întrecerile hipice de la Școala ofițerilor de cavalerie.

27 iunie 1928. Regele Mihai și Regina Mamă Elena sosesc cu alai în Sibiu pentru a asista la concursul hipic de călărie de la Școala de ofițeri de cavalerie.

6 august 1928. Prințul regent Nicolae, fratele mai mic al lui Carol, vine într-o scurtă vizită în oraș.

28 iunie 1929. Regele Mihai I și Regina Mamă vin, din nou, în oraș, pentru a asista la parada hipică de la Școala ofițerilor de cavalerie.

24-26 iulie 1932. În prezența Majestății Sale Regele Carol al II-lea și a Marelui Voievod Mihai are loc la Sibiu cel de-al 10-lea concurs hipic. Au luat parte, de asemenea, la Jamboree, amplă manifestare cercetășească, organizată în cohorte și tabere amplasate în Dumbrava Sibiului. La orele 3 după amiază, trenul regal a sosit la Sălişte. Cortegiul regal a participat la serbările de aici, iar Î.P.S.Sa Mitropolitul Bălan, în fruntea unui sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a „Casei de Ocrotire“, ce poartă numele Maiestăţii Sale Regelui Carol al II-lea.

6 august 1934. Au avut loc la Sibiu mari serbări cu prilejul punerii pietrei de temelie a noii locații ce se va ridica pe seama Școlii Normale „Andrei Șaguna” (vechea Preparandie), în prezența Majestății Sale Regele Carol al II-lea.

25 mai 1936. Marele Voievod Mihai, însoțit de colegii săi de clasă, a sosit la Sibiu, unde a vizitat Catedrala Ortodoxă, Muzeul ASTREI (Asociațiunea la 75 de ani de la înființare), Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică și Movila lui Mihai Viteazul din Șelimbăr. A doua zi au plecat la Păltiniș.

10 octombrie 1937. Are loc proba de apărare anti-aeriană la Sibiu, urmată de o paradă militară la care participă și regele Carol al II-lea. Încep manevrele regale în regiunea Sibiului.

13 octombrie 1937. Electrificarea a 15 comune din județul Sibiu. Suveranul României participă la inaugurarea electrificării în comuna Săcel și Miercurea Sibiului.

6 martie 1940. Sub președinția Majestății Sale Regele are loc dezbaterea asupra planului agricol pe 5 ani.

23 aprilie 1942. Regele Mihai și Regina Mamă Elena sunt prezenți la serbarea Cavaleriei de la Sibiu.

18 iulie 1943. Vizita Regelui Mihai I și a Mareșalului Ion Antonescu, la Sibiu.

28 aprilie 1997. Regele Mihai I a vizitat Sibiul după 54 de ani.

27 august 1997.  Majestatea Sa, Regele Mihai, vizitează județul Sibiu.

3 noiembrie 1998. Alteţa sa Regală Prinţul Charles de Wales vizitează Sibiul; „Rămâneţi în sufletul meu”, a declarat înaltul oaspete.

11 octombrie 1999. Editura Unitext UNITER a lansat la Biblioteca „Astra” volumul „L’ame du masque”, de Radu Duda. La eveniment au participat ASR Principesa Margareta a României şi AS Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.

18 decembrie 1999. Cu ocazia sărbătoririi a 35 de ani de la înființarea Școlii generale nr. 7, prințul Paul de România și soția sa, prințesa Lia, au oferit participanților câte un volum al cărții Regele Carol al II-lea, În zodia Satanei, și aparatură de 500 dolari.

10 aprilie 2003. În jurul orei 15.30, Regele Mihai a poposit la Sibiu pentru o jumătate de oră (Majestatea Sa a servit masa la Hotelul Continental, în drum spre Săvârșin, Arad).

5 iunie 2006. Prinţul Paul şi Prinţesa Lia fac o vizită la Grupul Şcolar de Construcţii „Carol I”.

16 octombrie 2006. Majestatea Sa Regele Mihai I  a vizitat Sibiul. La Muzeul Național Brukenthal a fost întâmpinat de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul muzeului și de maestrul Ion Câlțea, pictor, care și-a prezentat lucrările expuse la muzeu. În cadrul vizitei neoficiale, Majestatea Sa a mai avut o întrevedere cu ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

23 aprilie 2007. Pentru o zi, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, ASR Principesa Margareta și AS Principele Radu De Hohenzollern-Veringen, s-au aflat la Sibiu. Membrii Casei Regale au fost însoțiți de ASR Principele Jean d’ Оrleans, invitat special. Vizita a fost ocazionată de participarea la Gala UNITER, ediția a XV-a (Fundația Margareta acordă premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului).

9 octombrie 2007. Alteţele Lor Regale Frederik şi Mary – prinţii moştenitori ai coroanei daneze, au vizitat pentru câteva ore Sibiul; au semnat în Cartea de Onoare a orașului, s-au plimbat prin centrul istoric şi s-au arătat interesaţi de zidurile vechi ale cetăţii şi de covoarele româneşti tradiţionale din Muzeul Brukenthal.

9 iulie 2009. Regele și regina Belgiei (Albert al II-lea şi Paola) au fost primiţi cu entuziasm la Sibiu. Primarul Klaus Iohannis a fost decorat de rege cu distincţia „Ofiţer al Ordinului Coroanei Belgiene”. Din suita regală au făcut parte şi ministrul de externe belgian, Karel De Goucht, ministrul culturii român, Teodor Paleologu, ambasadorul Belgiei în România, Excelenţa Sa Leo D’Aes şi ambasadorul României în Belgia, diplomatul Ovidiu Dranga, precum şi reprezentanţi ai Casei Regale.

Încoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia în urmă cu exaat 100 de ani

În data de 15 octombrie 1922 avea loc la Alba Iulia unul dintre cele mai simbolice evenimente din istoria României. Regele Ferdinand și regina Maria s-au încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase, ca suverani ai României Mari. Locul de încoronare nu a fost ales întâmplător la Alba Iulia. Micul orășel de provincie amintea de unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600 și de proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România la 1 decembrie 1918. Special pentru momentul încoronării din 1922 a fost construită Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, care mai poartă denumirea și de „Catedrala Reîntregirii”. Construcția lăcașului a început în luna martie 1921 și a fost ridicată într-un timp record de numai 10 luni.

Regina Maria și regele Ferdinand au venit cu trenul regal de la București în dimineața zilei de 15 octombrie 1922. Au fost întâmpinați la gară de premierul Ionel Brătianu și primarul orașului din Alba Iulia. De la gară, familia regală a fost transportată în două calești trase de cai până la catedrală, unde erau așteptați de zeci de mii de oameni.

În cadrul ceremoniei de încoronare, regele Ferdinand a primit coroana regală de la președintele Senatului şi și-a așezat-o singur pe cap. În acel moment miile de oameni aflați în fața catedralei au izbucnit în ovații pe fundalul Imnului Național, cântat de fanfarele militare. Suveranii României au urcat apoi la un balcon de unde au salutat oamenii.

După festivitate a urmat un dineu oficial cu aproximativ 400 de invitați, la care au participat reprezentanți ai caselor regale ale Angliei, Italiei, Spaniei, miniștri plenipotențiari din diverse țări, figuri militare de talie europeană. După terminarea dineului, regele Ferdinand și regina Maria au ieșit la paradă militară în partea de vest a cetății de la Alba Iulia, unde au dat onorul celor peste 50.000 soldați participanți.

A doua zi, pe 16 octombrie 1922, festivitățile au continuat la București. S-a trecut pe sub Arcul de Triumf. A urmat Te Deum-ul de la Mitropolie și apoi defilarea prin Piața Universității, în fața statuii lui Mihai Viteazul. 

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Sibiancă de 73 de ani, rănită în timp ce traversa pe roșu

O sibiancă a fost rănită într-un accident rutier produs vineri seara pe Bulevardul Corneliu Coposu, în municipiul Sibiu.Din primele...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect