Mare sărbătoare a fost, sâmbătă, în Piața Transilvania, unde 28 de producători sunt decani când vine vorba despre vechimea aici. Zece ani a marcat, sâmbătă, Piața Transilvania, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Sibiu, printr-un spectacol folcloric oferit de Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu și printr-o prezentare inedită a tradițiilor din Țara Oltului, în cadrul „Șezătorii Avrig”.
Împlinirea a zece ani de funcționare a Pieței Volante Transilvania s-a suprapus în mod fericit cu „Ziua Recoltei 2022”, ambele evenimente fiind sărbătorite astăzi, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu, care a fost reprezentat de președintele Daniela Cîmpean, vicepreședintele Marcel Luca și administratorul public Adrian Bibu.
Printre participanți s-au numărat și parlamentari de Sibiu, consilieri județeni, reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Direcției pentru Agricultură Sibiu și ai Oficiului pentru Dezvoltare Montană.
Piața Transilvania a fost înființată în 2012, când 28 de producători din județul Sibiu au făcut parte din echipă.
Astfel, cei mai fideli producători, care s-au alăturat Pieței de atunci, au primit Certificate de Apreciere, în semn de mulțumire pentru activitatea susținută de promovare a agriculturii și gastronomiei sibiene. Lor li s-au alăturat alți patru producători care au înființat Puncte Gastronomice Locale, în care doritorii pot redescoperi gusturile sibiene de altădată.
”Prin Piața Volantă Transilvania oferim un cadru civilizat de comercializare a produselor locale, care îmbină piața tradițională cu avantajele unei locații moderne, bine poziționate, cu aflux de cumpătători și acces facil. Oferim toată logistica de care producătorii au nevoie pentru a-și valorifica roadele muncii grele dar și nobile pe care o depun atât în folosul propriu cât și al consumatorilor. Astfel, avem un întreg circuit economic sustenabil, în care susținem și promovăm producătorii locali și încurajăm sibienii să consume produse locale proaspete, cu beneficii recunoscute pentru sănătate”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.
Emoționați, producătorii locali au mulțumit conducerii CJ Sibiu pentru oportunitatea oferită de a-și prezenta munca în fața sibienilor și nu numai.
„Suntem de zece ani în Piață și venim cu produse din carne de porc, oaie, specialități din carne. Toată lumea este încântată de această piață, că aici găsesc de toate. Ne dorim sănătate și să fie cel puțin ca acum! Mulțumim conducerii Consiliului Județean Sibiu pentru această oportunitate!”, a spus Constantin Dragomir, producător din Sadu.
Surprize pentru clienți
Cei care au ales astăzi să se aprovizioneze din Piața Volantă Transilvania au avut parte, pe lângă oferta bogată de produse specifice toamnei, cât și de conserve pentru sezonul rece, de un recital de muzică susținut de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, cât și de o reprezentare a tradițiilor din Țara Oltului în cadrul ”Șezătorii Avrig”.
„E frumos, nu știam că se face spectacol în Piața Transilvania! Foarte frumos! Noi venim în fiecare sâmbătă aici să ne facem cumpărăturile!”, a spus un cuplu la vreo 60 de ani.
Aproape 200 de producători din șase județe
Piața Volantă Transilvania găzduiește 196 de producători din județele Sibiu, Vâlcea, Olt, Gorj, Alba și Hunedoara, cărora le sunt asigurate toate dotările necesare comercializării produselor.
De asemenea, prin intermediul paginii www.gusturisibiene.ro, Consiliul Județean Sibiu promovează toți producătorii sibieni, în funcție de locație și tipul de produse oferite, punându-le la dispoziție un „Manual privind funcționarea și promovarea IMM-urilor în domeniul gastronomiei”, cât și un ”Ghid al unui stil de viață sănătos”.