Articol de Cosmin Pal
Astăzi, 25 octombrie, zi care coincide cu Ziua Armatei, se împlinesc 85 de ani de când regele Mihai a absolvit Școala de Ofiţeri de Infanterie „Principele Carol” din Sibiu, devenită astăzi Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu.
Evenimentul s-a petrecut însă la Sinaia şi nu la Sibiu. Pe 25 octombrie 1937, lângă Sinaia, pe un platou special amenajat la Piatra Arsă, a fost desfășurată ceremonia de înălțare în gradul de sublocotenent și depunerii jurământului a Marelui Voievod de Alba Iulia Mihai, absolvent al Școlii de Ofițeri de Infanterie “Principele Carol” Sibiu. “În numele lui Dumnezeu Atotputernicul, eu, sublocotenentul Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, jur credință MS Regelui Carol al II-lea, supunere legilor și îndatoririlor militare în orice ocaziune, atât în timp de pace, cât și în timp de război. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, spune viitorul rege Mihai. Mihai I avea să devină, după urcarea pe tron, Mareșal al României. Mihai a urmat cursurile şcolii de ofiţeri de la Sibiu, dar, practic, nu s-a pregătit aici nici măcar o zi. Asta în condiţiile în care familia regală a decis ca Mihai să facă școală la palatul regal, alături de alți elevi care au devenit ofițeri. Totuşi, regele Mihai a vizitat şcoala de la Sibiu, împreună cu colegii săi, în anul 1936, cu un an înainte de absolvirea şcolii de la Sibiu. “Nu de unde ai pornit însemnează ceva, ci unde, prin meritele tale și râvna ta, ai ajuns!”, spunea Regele Carol al II-lea, în alocuțiunea cu ocazia depunerii jurământului militar de către Marele Voievod de Alba Iulia Mihai. Mihai a absolvit şcoala de ofiţeri de la Sibiu exact de ziua sa de naştere. Regele s-a născut în 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi poate de aici vine explicaţia pentru care regele şi familia regală au organizat ceremonia absolvirii şcolii de ofiţeri la Sinaia şi nu la Sibiu. Informaţiile ne-au fost confirmate de istoricul dr. Toma Cosmin Roman, muzeograful Academiei Forţelor Terestre „NICOLAE BĂLCESCU” din Sibiu.
Repere din istoria Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”
13 iunie 1847 – se înfiinţează prima şcoală de ofiţeri de infanterie şi cavalerie din Țările Române, la Bucureşti;
22 iulie 1861 – a fost dat primul Regulament de funcţionare al şcolii militare;
17 august 1879 – instituţia primeşte denumirea de ”Şcoala Militară de Infanterie şi Cavalerie”;
Octombrie 1916 – şcoala este evacuată la Botoşani, ca urmare a intrării României în Primului Război Mondial;
Noiembrie 1919 – şcoala revine în vechile clădiri din Bucuresti ca urmare a încheierii Primului Război Mondial;
1 iulie 1920 – se înfiinţează cea de-a doua şcoală de ofiţeri de infanterie, la Sibiu – Şcoala de ofiteri de Infanterie nr. 2;
1 iulie 1932 – cele două şcoli de ofiţeri de infanterie se unifică, noua instituţie numindu-se Şcoala de Ofiţeri de Infanterie „Principele Carol” cu sediul la Sibiu;
Septembrie 1940 – instituţia este evacuată la Bucureşti ca urma a Dictatului de la Viena şi primeste denumirea de Şcoala de Militară de Ofiţeri de Infanterie;
31 iulie 1945 – şcoala revine la Sibiu şi reocupă, până în prezent, vechile clădiri;
13 decembrie 1952 – Nicolae Balcescu a fost adoptat ca patron spiritual al instituţiei, noua denumire fiind Şcoala Militară de Infanterie „Nicolae Bălcescu”.
Trebuie menţionat că mai mult de 100 de ani istoricul Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu se contopesc cu istoria oraşului nostru.
Vizitele regelui Mihai la Sibiu
Legătura marelui voievod şi apoi rege al României, Mihai I, cu Sibiul, sunt destul de profunde. Potrivit istoricilor sibieni, prima vizită consemnată în presa vremii s-a petrecut în 1928. De atunci, Mihai I a venit constant în Sibiu. Datele sunt preluate din studiul „Vizitele regale la Sibiu – o cronologie succintă”, realizat de istoricul sibian dr. Dan Nanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, recent publicat.
Mai jos să prezentăm, o istorie a vizitelor regelui Mihai I la Sibiu de-a lungul vremii:
27 iunie 1928. Regele Mihai și Regina Mamă Elena sosesc cu alai în Sibiu pentru a asista la concursul hipic de călărie de la Școala de ofițeri de cavalerie.
28 iunie 1929. Regele Mihai I și Regina Mamă vin, din nou, în oraș, pentru a asista la parada hipică de la Școala ofițerilor de cavalerie.
24-26 iulie 1932. În prezența Majestății Sale Regele Carol al II-lea și a Marelui Voievod Mihai are loc la Sibiu cel de-al 10-lea concurs hipic. Au luat parte, de asemenea, la Jamboree, amplă manifestare cercetășească, organizată în cohorte și tabere amplasate în Dumbrava Sibiului. La orele 3 după amiază, trenul regal a sosit la Sălişte. Cortegiul regal a participat la serbările de aici, iar Î.P.S.Sa Mitropolitul Bălan, în fruntea unui sobor de preoţi, a oficiat slujba de sfinţire a „Casei de Ocrotire“, ce poartă numele Maiestăţii Sale Regelui Carol al II-lea.
25 mai 1936. Marele Voievod Mihai, însoțit de colegii săi de clasă, a sosit la Sibiu, unde a vizitat Catedrala Ortodoxă, Muzeul ASTREI (Asociațiunea la 75 de ani de la înființare), Muzeul Brukenthal, Biserica Evanghelică și Movila lui Mihai Viteazul din Șelimbăr. A doua zi au plecat la Păltiniș.
23 aprilie 1942. Regele Mihai și Regina Mamă Elena sunt prezenți la serbarea Cavaleriei de la Sibiu.
18 iulie 1943. Vizita Regelui Mihai I și a Mareșalului Ion Antonescu, la Sibiu.
28 aprilie 1997. Regele Mihai I a vizitat Sibiul după 54 de ani.
27 august 1997. Majestatea Sa, Regele Mihai, vizitează județul Sibiu.
10 aprilie 2003. În jurul orei 15.30, Regele Mihai a poposit la Sibiu pentru o jumătate de oră (Majestatea Sa a servit masa la Hotelul Continental, în drum spre Săvârșin, Arad).
16 octombrie 2006. Majestatea Sa Regele Mihai I a vizitat Sibiul. La Muzeul Național Brukenthal a fost întâmpinat de prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, directorul muzeului și de maestrul Ion Câlțea, pictor, care și-a prezentat lucrările expuse la muzeu. În cadrul vizitei neoficiale, Majestatea Sa a mai avut o întrevedere cu ÎPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
23 aprilie 2007. Pentru o zi, Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, ASR Principesa Margareta și AS Principele Radu De Hohenzollern-Veringen, s-au aflat la Sibiu. Membrii Casei Regale au fost însoțiți de ASR Principele Jean d’ Оrleans, invitat special. Vizita a fost ocazionată de participarea la Gala UNITER, ediția a XV-a (Fundația Margareta acordă premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului).
25 octombrie coincide cu ziua de naştere a Regelui Mihai, absolvirea şcolii de ofiţeri de la Sibiu şi cu Ziua Armatei Române
În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940. Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Ziua Armatei României este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit www.mapn.ro.
Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor sovietice, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Primul oraş românesc eliberat a fost Sfântu Gheorghe, la 8 septembrie. Au urmat: Târgu Mureş, la 28 septembrie, Clujul, la 11 octombrie şi Oradea, în 12 octombrie. Astfel, s-a lansat operaţiunea armată de eliberare a ţinutului sătmărean şi reintegrarea acestuia sub stăpânire românească. Luptele pentru oraşul Satu Mare au început la 24 octombrie 1944, când Divizia 11 infanterie din Corpul 2 armată a cucerit mai multe poziţii importante în apropierea oraşului. Un prim atac a fost respins de unităţile germano-maghiare, ofensiva fiind reluată în cursul nopţii de 24/25 octombrie. În zorii zilei de 25 octombrie, prin arborarea tricolorului românesc în centrul oraşului s-a consemnat şi trecerea „ultimei brazde de pământ românesc”, potrivit comunicatului oficial. În aceeaşi zi, a fost atinsă şi vechea frontieră româno-maghiară, în apropierea satului Urziceni, încheindu-se astfel acţiunea de eliberare a Ardealului de Nord.
Urmărește Sibiu 100% în Google News