-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Lansarea la Sibiu a cărții reputatului neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea

Peste 400 de sibieni au participat sâmbătă, la Sala Thalia, la lansarea celei mai noi cărți a Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor. Pe scenă, la dialogul cu jurnalista Florentina Fântânaru, pe tema fascinantă a funcționării creierului uman, i-au stat alături profesorului Vlad Ciurea doi buni prieteni, Prof. Univ. Dr. Constantin Chiriac și Părintele Constantin Necula, ce semnează și prefața cărții.

Foto Sibiu 100%

Cei prezenți au aflat informații interesante, într-un limbaj accesibil și plin de umor, despre factorii nocivi care pun în pericol sănătatea creierului și despre ce putem face pentru a o proteja. Dintre recomandările cunoscutului neurochirurg am reținut îndemnul la cât mai multă activitate mentală: ”cu cât gândim, vorbim, ne ascultăm mai mult unii pe alții, ne antrenăm creierul”. Cheia unui creier sănătos este să îl punem la treabă cât mai des, totul se antrenează, de la memorie, la conexiunile neuronale. Intervalele în care creierul funcționează la maxim sunt în intervalele 10 – 12 și 16 – 18. Ar trebui să includem în viața cotidiană și o ”prăjitură intelectuală”, un termen ales generic fie pentru vorbe bune, politețe sau mici ieșiri în timpul săptămânii sau în weekend, de preferat în mijlocul naturii și rupți de stresul zilnic

Vorbind despre intenția cu care a scris această carte, profesorul Vlad Ciurea spunea că ”își propune să prezinte o serie de cunoștințe, secrete, mistere despre creier, pe care le știm în mare parte în acest moment, dar pe care dorim să le facem cât mai accesibile cititorilor. Unde începe și unde se termină creierul uman, nu știm. Tot ce știm însă este că acest creier, care se dezvoltă într-o cutie de apărare, cutia craniană, a suferit și suferă continue modificări, întrucât, odată cu trecerea la stațiunea bipedă a omului, el a avut o cu totul și cu totul altă dezvoltare.

Se consideră că funcționarea perfectă este guvernată de regula germană „Ordnung ist Ordnung”, 8 + 8 + 8: opt ore de lucru, opt ore de administrație, opt ore de odihnă. Dacă această regulă este respectată, atunci și creierul poate funcționa în condiții bune.”

Alexandru Vlad Ciurea a absolvit în 1964 Facultatea de Medicină și Farmacie din București. Sub coordonarea unor nume renumite ale neurochirurgiei precum Prof.Univ.Dr. Constantin Arseni, Dr.Lenke Horvarth, Prof.univ.dr. Alexandru Constantinovici, Dr.Sofia Ionescu, Dr. Alexandru Vlad Ciurea a ajuns profesor universitar de neurochirurgie în anul 1997 practicând multiple ramuri ale neurochirurgiei: patologie tumorală cerebrală și spinală, patologie vasculară cerebrală, neurochirurgie pediatrică, neurotraumatologie etc.

De-a lungul carierei sale a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale, a publicat peste 35 de monografii în domeniul neurochirurgiei, managementului de sănătate și despre problemele legate de alimentația bogată în e-uri.

Profesorul Ciurea este omul care a depășit realizarea a peste 23.000 de operații pe creier, dintre care jumătate în ajutorul copiilor. Cu peste 50 de ani dedicați în studierea acestui organ, Dr. Ciurea își asumă, în același timp, o misiune pedagogică dificilă, aceea de a ajuta publicul larg să înțeleagă misterele minții umane, prin intermediul cărții sale, “Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor”.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect