0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Prima scenă pentru studenții la Actorie – studioul CAVAS

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului (CAVAS) este unul dintre cele 20 de unități de cercetare de tip institut, centru sau grup de cercetare ce activează la nivelul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS).

Toate unitățile de cercetare grupează personalități științifice ale comunității academice și tineri cercetători, oferind cadrul de desfășurare a cercetării științifice și de formare a resurselor umane în domenii avansate ale științei.

Sibiu 100% își propune să afle principalele direcții de cercetare din orașul nostru, precum și modul în care acestea ajută comunitatea sibiană. Vom discuta, pe rând, fără a avea o ordine prestabilită, cu cadrele universitare implicate în activitatea de cercetare din fiecare centru în parte.

“Cercetarea ca și formă de practică / Practica ca și formă de cercetare”

Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului (CAVAS) a fost înființat în anul 2009, în cadrul Departamentului de Artă Teatrală din ULBS – Facultatea de Litere și Arte. ”CAVAS oferă un mediu profesionist de dezvoltare a cercetării în domeniul atât de complex al artelor spectacolului și managementului cultural. Spun complex pentru că, spre deosebire de multe alte domenii de studii academice, acesta are o structură bazată atât pe teorie, cât și pe practică, fiecare dintre ele fiind în egală măsură sursă și rezultat al cercetării și inovației în domeniu. De aceea, scopul centrului – și declarația sa de misiune – a fost întotdeauna “Cercetarea ca și formă de practică / Practica ca și formă de cercetare”, spune Prof. Univ. Dr. Radu Cristian, directorul Centrului.

Deșteptarea primăverii – Studenții secției de Actorie într-un spectacol de Eugen Gyemant

Activitatea centrului este dedicată în cea mai mare parte studenților, fie ei din ciclul de licență, master sau studii doctorale, dar și profesorilor din cadrul departamentului. Studenții sunt în permanență stimulați să conceapă și să pună în practică proiecte din ințiativă proprie.

Centrul este organizat în principal pe două linii: studioul CAVAS și revista Jurnalul Artelor Spectacolului. Alături de Radu Cristian, activitatea centrului este coordonată de Ion M. Tomuș, iar pe partea de spectacole studențești, de către Luminița Bîrsan.

Studioul CAVAS – complet echipat pentru producții teatrale

Studioul CAVAS este un studio de teatru, echipat complet cu elemente de scenotehnică, scenă și alte elemente necesare producției. Aici sunt puse în scenă spectacolele studenților de la Actorie, atât cele de absolvire, cât și cele prezentate de aceștia în cadrul diverselor festivaluri. Un punct esențial sunt spectacolele prezentate în DATfest – festivalul anual propriu al studenților de la secția Actorie, ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție. Evenimentele DATfest au implicat și studenții secțiilor Coregrafie, Litere, Conservare-Restaurare.

DATfest - Atelier creativ
Atelier creativ în cadrul DATfest 2022

Partea de cercetare este extrem de prezentă prin spectacolele experimentale, masterclass-urile de tehnici interpretative pentru studenți prezentate de specialiști din țară și străinătate sau dezvoltarea de spectacole proprii.

Jurnalul Artelor Spectacolului

Revista Jurnalul Artelor Spectacolului reprezintă platforma ce face cunoscute rezultatele cercetărilor teoretice din domeniul artelor spectacolului și managementului cultural. Articolele publicate sunt scrise de profesorii din cadrul departamentului, studenți doctoranzi, dar și de autori internaționali de prestigiu, revista este acreditată CNCS și indexată Index Copernicus International, fiind una dintre publicațiile de excelență din domeniu. Din comitetul științific fac parte profesorul Georges Banu de la Universitea Sorbonne Nouvelle – Paris III și Theresa Brayshaw de la Universitatea Leeds Beckett.

CAVAS este un caz mai rar întâlnit între centrele de cercetare de profil din România atât prin faptul că îmbină fericit cercetarea cu practica, dar și prin accesul majoritar al studenților la resursele centrului. CAVAS este finanțat – ca dotare și funcționare – de către ULBS, inclusiv prin fonduri oferite de Fundația Hasso Plattner. În plus, o bună parte din producțiile studențești sunt rodul unor proiecte de colaborare națională și internațională.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect