7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Salvați Palatul de Justiție!

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Avocații sibieni pledează la bara incompetenței autorităților

Palatul de Justiţie din Sibiu este în paragină de 11 ani. Lucrările de reabilitare sunt blocate de mai bine de un deceniu, iar clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare. În acest timp, activitatea de aici și personalul din justiție au fost mutate în Sibiu dintr-o clădire în alta. În prezent, Tribunalul Sibiu își desfășoară activitatea într-un imobil închiriat pe strada Ocnei, de la societatea Casa Albă Independenţa. 

Ziarul Sibiu 100% a demarat o campanie ce își propune să convingă autoritățile competente să facă demersurile pentru reluarea lucrărilor și finalizarea reabilitării Palatului de Justiție, astfel încât acesta să devină din nou o mândrie pentru cei ce își desfășoară activitatea aici și pentru toți sibienii. Unii dintre cei direct afectați de situația actuală sunt avocații din Sibiu. De aceea am încercat să aflăm părerea acestora.

Avocatul Nicolae Ucă este unul dintre decanii de vârstă ai Baroului sibian, unul dintre cei mai experimentați, mai bine pregătiți și mai de succes reprezentanți ai săi. Timp de mai bine de 20 de ani a trecut prin toate gradele profesionale ca procuror. În 1993 a decis să treacă la avocatură. A lucrat în Palatul de Justiție o perioadă îndelungată. L-am întrebat care crede că a fost perioada de glorie a Palatului de Justiție și cum i se pare situația actuală:

Perioada de glorie a fost între cele două războaie mondiale

”Palatul de Justiție în trecut, în perioada în care a fost construit de administrația austro-ungară, a fost superb. Construcția Palatului de Justiție a durat, ab initio, patru ani. În patru ani l-au făcut, și cu spațiu penitenciar aferent, și cu tot ce trebuia mobilat și gândit pentru justiție. Aceea este perioada de glorie, care a fost între cele două războaie mondiale.

După aceea, clădirea a fost preluată ca sediu P.C.R., iar Tribunalul a fost mutat într-o clădire improprie și insuficientă ca spațiu. S-a revenit asupra deciziei în 1990, iar clădirea a fost retrocedată Justiției, care era proprietarul de drept, înregistrat tabular. La momentul în care Palatul de Justiție a fost retrocedat Justiției, era în stare bună. P.C.R.-ul îl renovase, îl modernizase.

Am lucrat peste 20 de ani în actuala clădire a Palatului de Justiție și vreau să spun că am lucrat în condiții optime, atât ca procuror, cât și ca avocat. Nu s-a pus niciun singur moment problema unor reparații. Sigur că au trebuit modernizate la un moment dat instalațiile interioare și trebuiau create noi spații pentru nevoile activității de judecată, ale Parchetului, ale avocaților.

Palatul însă acum a devenit o ruină.

S-a atribuit contractul de reconstruire/modernizare unei firme din Piatra-Neamț, care nu avea capacitatea și forța de a face reparații la o asemenea clădire. S-a mers să se plătească chirie în niște spații la fosta fabrică Retezat, acum la fosta uzină Independența, iar chiriile pe care Ministerul de Justiție le plătește sunt de zeci de mii de euro pe lună. Cu banii aceștia se putea face o construcție nouă.

Am discutat cu persoane competente, interesate și cu forță de decizie, și am înțeles că bani ar fi, dar nu se găsește o firmă dispusă să își asume responsabilitatea, pentru că ar fi vorba de sub-zidiri și așa mai departe. Cu banii care au fost și s-au pierdut, cu banii care se plătesc aiurea și acum, printr-un efort colectiv clădirea poate fi reconstruită.

Trebuie exercitate presiuni la nivelul Guvernului, pentru că nu se poate să fie lăsată așa o clădire de importanță națională, clasată monument istoric, un spațiu de care departamentul de Justiție are nevoie ca să funcționeze civilizat. Acum este o ruină. Bani se găsesc, nu se găsește constructor. Este o rușine ce se întâmplă, în primul rând pentru Guvern, indiferent de nuanța acestuia. Guvernul nu este decât organul suprem al administrației, ales politic; normal, așa este în toată lumea, așa trebuie să fie.

Bani sunt, însă nu există voință. Toată lumea se ocupă de orice altceva, numai de priorități nu. Există și sistemul acesta de licitație la prețul cel mai mic. Eu unul aș încredința direct, fără licitație, reconstrucția Palatului de Justiție, unei firme serioase, care să aibă capacitatea umană și logistică de a duce la bun sfârșit lucrările.”

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect