-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Daniela Apației, de la Transylvanian Grand Prix la dansul fără vârstă

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Daniela Apației, de la clubul sportiv Fantasy Dance, este unul dintre organizatorii competiției internaționale de dans sportiv de la Sibiu, Transylvanian Grand Prix, ajunsă la cea de-a șaptea ediție.

Ediția de anul acesta a Transylvanian Grand Prix s-a desfășurat la începutul lunii noiembrie și a găzduit în premieră, trei campionate mondiale şi un campionat european: Campionatul Mondial de Sub 21 Latino, Campionatul Mondial de Seniori I Standard, Campionatul Mondial de Showdance Standard şi Campionatul European de Tineret Standard.

A fost un regal pentru participanți și public dar și un efort intens și o muncă imensă pentru organizatori. Am vrut să aflăm mai multe de la tânăra organizatoare despre ce înseamnă pentru ea dansul sportiv, și cât este de grea organizarea unui eveniment de o asemenea amploare.

Daniela Apației – foto arhiva personală

Am avut luna aceasta trei zile intense de competiție la Sibiu. Ce a fost diferit la ediția din acest an a Transylvanian Grand Prix?

Diferit a fost că am avut mai multe campionate mondiale în eveniment. De obicei marea majoritate organizează un campionat mondial, pentru că protocolul este foarte complicat, iar noi am organizat patru: trei campionate mondiale și un campionat european. Aceasta ar fi diferența față de ceilalți ani, anul trecut am avut trei.

Peste 750 de perechi, din întreaga lume, au dansat la Sibiu

Anul acesta am zis, dacă tot nu mai avem restricții, să creștem un pic evenimentul. Am avut mult mai multe perechi față de anii trecuți, mult mai mulți oficiali, pentru că avem nevoie de câte o brigadă pentru fiecare campionat mondial plus brigada pentru celelalte competiții și atunci de la un număr de 30 – 40, am ajuns la peste 110 oficiali români și străini.

Perechi au fost peste 750, care s-au simțit mult mai multe pentru că multe dintre ele au dansat în toate trei zilele. Individuale au fost 220 de perechi pe campionatele mondiale și europene și aproape 600 de perechi pe celelalte competiții.

”Ținta noastră, să ajungem cea mai importantă și cea mai mare competiție de dans sportiv din lume.”

Evenimentul începe să fie tot mai căutat în lumea dansului sportiv. Cum suntem văzuți în urma acestuia?

Suntem văzuți foarte bine, toată România și mai ales Sibiul, pentru că este totuși un oraș mic care aduce și susține un astfel de eveniment. Suntem acum în topul mondial, după o competiție, care se desfășoară în Germania de 37 de ani. Noi avem doar șapte ani, deci pentru toți cei implicați în organizarea acestui eveniment este un lucru bun dacă am reușit asta într-un timp atât de scurt.

Ținta noastră, să ajungem cea mai importantă și cea mai mare competiție de dans sportiv din lume. Cele mai bune perechi din lume au ales să vină la Sibiu într-un număr foarte mare și atunci, teoretic, suntem printre primele locuri anul acesta la competițiile World Open. Cu siguranță la anul va fi și mai căutat evenimentul.

Podium Transylvanian Grand Prix – foto organizatori

”Ne apropiem de ce a însemnat Festivalul Internațional de Teatru ca și impact și absorbție de oameni în Sibiu în acele 5 – 6 zile.”

Cât este de importantă competiția pe care o organizați pentru orașul nostru?

Dacă mă întrebați de Sibiu, am umplut șapte hoteluri cu arbitrii și sportivi, doar ce am avut noi, pe lângă ce au rezervat sportivii individual. Au fost numeroase pensiuni, apartamente în regim hotelier, am colaborat cu firme de taxi pentru a-i ajuta să ajungă în diferite locuri, au mâncat la multe restaurante.

Au fost toate zborurile pe aeroportul din Sibiu sold-out, au venit din toată lumea, nu mai puteai găsi niciun bilet pentru Sibiu, pe foarte mulți i-am adus de la aeroporturile din Cluj, Timișoara, București. Sibiul are cea mai mare competiție internațională de dans sportiv din România.

La Sibiu s-a format o echipă care lucrează foarte bine

Cum ați decis să organizați la Sibiu competiții de asemenea amploare?

Viziunea era să aducem campionate mondiale în România și atunci ne-am gândit unde ne este cel mai ușor, centrul țării normal că este cel mai ușor și pentru România, să vină de peste tot perechile. Sibiul a fost Capitală Culturală în 2007 și atunci aveam creată deja o imagine, am decis că este cea mai bună idee, cea mai bună soluție pentru a ajunge unde suntem astăzi, la patru campionate.

La Sibiu avem susținerea totală a Primăriei, a Consiliului, cea a autorităților, aici s-a format o echipă. Atunci când o echipă lucrează bine nu are rost să te gândești la alte orașe, alte locuri. Pentru noi echipa înseamnă toți cei implicați, inclusiv datorită dumneavoastră reușim să facem evenimentul și să îl creștem de la an la an.

Avem perechi poziționate pe primele locuri ale topului mondial

La ce performanțe au ajuns sportivii din România?

Rareș Cojoc și Andreea Matei sunt numărul 1 mondial la secțiunea Standard. Au fost și la Sibiu și au câștigat primul loc în competiție. Este pentru prima dată în România când se întâmplă așa ceva, nu am mai avut perechi pe locul întâi mondial niciodată la secțiunea Standard.

Am mai avut perechea Miculescu Alexandru cu Andra Păcurar, au fost acum câteva luni locul unu mondial la secțiunea latino. Și ei au fost la Sibiu și au câștigat locul 1 la secțiunea latino.

Alexandru Miculescu – Andra Păcurar – foto organizatori Transylvanian Grand Prix

Avem perechi foarte bune în România, în momentul de față suntem cea mai puternică națiune din dansul sportiv mondial. Avem cele mai multe titluri de campioni mondiali, cele mai multe competiții câștigate, avem perechi poziționate pe primele locuri ale topului mondial, avem printre cele mai bune competiții din lume, ne situăm undeva foarte sus.

Cursuri de dans pentru toate vârstele, de la 3 la 90 de ani

Aveți cursuri și pentru neprofesioniști? De la ce vârstă se poate face dans?

De la orice vârstă se încep cursurile, avem copii de trei ani, avem seniori. Împreună cu Primăria Sibiu avem anual un proiect pentru șase luni, pentru persoanele peste 55 de ani. Am avut și un domn de 90 de ani la una dintre ediții.

Pentru toate vârstele se fac cursuri de dans de societate. Copiii care doresc mai apoi să facă mai mult, să participe într-o competiție, trec la nivel de avansați și de acolo decid împreună cu părinții dacă continuă pe drumul performanței sau nu.

Sunt primiți toți cei care își doresc să învețe să danseze

Cu grupa de seniori, cred că suntem la a cincea sau a șasea ediție. E o pasiune a mea, am fost foarte apropiată de bunicii mei și mi-a rămas sensibilitatea aceasta pentru persoanele în vârstă, de aceea am inițiat proiectul acesta, să facem ceva pentru ei, am senzația că se fac prea puține în Sibiu.

Avem 88 de seniori anul acesta, inițial trebuia să fie o singură grupă, marțea, dar au fost atât în mulți încât am hotărât, chiar dacă nu avem a doua grupă finanțată, să facem și a doua grupă, joia, să poată să participe toată lumea care dorește, era păcat să nu primim o parte dintre cei care doreau. Dacă lor le face bine, noi ne bucurăm.

”Se poate face performanță dacă ai ambiție și îți dorești, la orice vârstă”

Cum v-ați găsit pasiunea pentru dans? Și această carieră?

Am început la 19 ani să fac dans, cu colegele de liceu, ele voiau să meargă undeva să facă fitness, să slăbească, eu nu aveam de ce, am ajuns la un compromis, pentru a face ceva împreună, am ales să facem dans, la grupa de începători. Am rămas singura dintre colegele mele să fac dans, mi-a plăcut foarte mult și am hotărât să rămân în domeniu.

Adică nu e niciodată prea târziu pentru performanță?

Se poate face performanță dacă ai ambiție și îți dorești, la orice vârstă, nimic nu este imposibil, în niciun domeniu, din punctul meu de vedere. Nu a fost ușor dar a fost frumos, aș face-o încă o dată de la capăt, cu siguranță nu aș schimba nimic.

Transylvanian Grand Prix – foto Sibiu 100%

Am terminat și Finanțe Bănci în paralel. Am avut susținerea deplină a părinților, pe toate planurile, și eu și partenerul meu, Șerban Rotaru. El a făcut dansuri, nu de performanță, cu câțiva ani înaintea mea dar în competiții am început să mergem doar împreună.

”Am fost câțiva ani la rând clubul cu cele mai multe locuri întâi din țară”

Care a fost cel mai bun rezultat al vostru?

Finala cupei mondiale de profesioniști latino în Ungaria, în 2018, apoi ne-am axat mai mult pe partea de antrenoriat, arbitrat și organizat de competiții și seminare internaționale.

Din 2005 în 2018 am activat ca și dansatori în Sibiu, în 2005 am deschis Fantasy Dance, de atunci și dansăm împreună și am reprezentat Sibiul.

Am fost câțiva ani la rând clubul cu cele mai multe locuri întâi din țară, am dat o grămadă de campioni naționali, noi am fost în finală la campionatul național în ultimii trei ani în care am dansat și din 2015 organizăm Transylvanian Grand Prix la Sibiu.

Lumea vine la noi și datorită rezultatelor pe care le avem cu clubul, pentru că am devenit cunoscuți, vine datorită performanțelor, dar poate și datorită echipei, avem foști dansatori, foști concurenți care au rămas să predea la noi, este foarte frumoasă atmosfera.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect