-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Libertate – un film despre episodul ”bazinul” al Revoluției din 1989, în avanpremieră la Sibiu

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Sute de sibieni au vizionat ieri în avanpremieră varianta de lucru a producției Libertate, în regia lui Tudor Giurgiu.

Evenimentul, desfășurat la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, a fost organizat în memoria victimelor din Decembrie 1989. Proiecția filmului a fost urmată de o discuție cu regizorul, membrii ai echipei de producție și o parte dintre actorii din distribuție.

Filmul este inspirat din fapte reale și spune o poveste mai puțin cunoscută, întâmplată acum 33 de ani la Sibiu. În haosul și panica generate de protestele mulțimii împotriva autorităților din decembrie 1989, o unitate de miliție din Sibiu a fost ținta unui asalt violent care a degenerat într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, securiști și civili. Peste 500 de persoane, din ultimele trei categorii, au fost ținute captive zile în șir în bazinul de înot al unei unități militare din oraș.

”Mi s-a părut o barbarie fără margini” – Tudor Giurgiu

Libertate, este un film de ficțiune, inspirat din realitate. Regizorul Tudor Giurgiu constata în timpul discuțiilor ce au urmat proiecției filmului:

”Mi-e foarte greu să cred că am reușit să redau tot ce s-a întâmplat în bazin. La cât am citit și cât am auzit mi s-a părut o barbarie fără margini. Aici nu iau niciun fel de poziție în tot acest război care nu s-a tranșat până azi între instituțiile de forță. Dar spun că acești oameni, toți care au fost în bazin, de toate culorile, cu grade și fără grade au fost tratați inuman și ce e pe ecran este probabil o mică parte din suferințele întâmplate acolo.

Scenă din film

Am preferat să schimb numele și altor personaje pentru că cred că așa este firesc și e uman, nu e o copie fidelă a realității, pentru asta există reportaje și filme documentare, e un film inspirat din nebunia ce s-a întâmplat aici la Sibiu.”

La 33 de ani de la Revoluție, nu există vinovați

Printre cei din sală au fost multe dintre personajele reale ce au inspirat acest film, foști milițieni, securiști, civili ce au fost considerați ”teroriști”, rude ale celor implicați direct în evenimente. Proiecția a declanșat declarații și rememorări tulburătoare și emoționante ale acelor zile, din partea unora dintre ei.

Unul dintre civilii ținuți în bazin, în dialog cu echipa filmului

Pentru mulți dintre cei prezenți, rămâne foarte greu să trăiască astăzi, la 33 de ani de la Revoluție, fără a ști cu adevărat ce s-a întâmplat, fără a exista vinovați și o asumare publică a responsabilității.

”E foarte greu să mergi mai departe când ai foarte mult gunoi sub preș… Un film nu e o instanță de judecată, sunt alte instituții care trebuiau să își facă datoria dar nu și-au făcut-o și cred că, din păcate e prea târziu pentru asta… Nu-mi permit să judec. Fiecare are crucea sa, are propriile motive pentru care încearcă să uite, fiecare are propriul adevăr. Lucrând la filmul ăsta de ani de zile am înțeles că noi toți funcționăm la fel… am văzut foarte puțini oameni care să se uite în oglindă, să-și vadă trecutul și să și-l asume sută la sută.”, remarca după vizionare regizorul Tudor Giurgiu.

Se speră ca în luna martie a anului viitor să poată avea loc premiera națională

Filmările au demarat la începutul acestui an și s-au desfășurat la Sibiu, Brăila și București. Au existat condiții complicate, datorate pandemiei și apoi emoțiilor declanșate de războiul din Ucraina. Producătorii speră să poată lansa în circuit internațional filmul și să existe și premiera națională, în cursul lunii martie a anului 2023.

Libertate îl are în centru pe Viorel, un căpitan de miliție interpretat de Alex Calangiu, care încearcă să scape de asediu, dar este capturat și acuzat de terorism.

Din distribuția filmului mai fac parte: Cătălin Herlo, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu sau Mirela Oprișor, Nicu Mihoc. Au fost și mulți actori sibieni în distribuție: Adrian Matioc, Ali Deac, Cendana Trifan, Marius Turdeanu, Mihai Coman, Codruța Vasiu, Florin Coșuleț, Viorel Rață.

Scenariul este scris de Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu, după o idee de Napoleon Helmis.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect