5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ziua Mondială a Braille – limbajul tactil folosit de nevăzători

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Ziua Mondială a Braille este celebrată pe data de 4 ianuarie, începând cu anul 2019.

Ziua internațională sărbătorește conștientizarea importanței alfabetului Braille, ca cel mai răspândit mijloc de comunicare pentru persoanele nevăzătoare și cu dizabilități vizuale. Data aleasă pentru Ziua Mondială a Braille reprezintă ziua de naștere a inventatorului acestui sistem de scriere, francezul Louis Braille.

Acesta s-a născut la 4 ianuarie 1809 într-un mic sat situat la 40 km de Paris. La vârsta de 3 ani, în urma unui accident produs în atelierul de pielărie al tatălui său, și-a pierdut vederea.

Portret al lui Louis Braille, din tablă embosată

Alfabetul Braille înlocuiește literele, numerele și alte simboluri cu combinații de puncte

Rămas fără acest important simț, tânărul Braille și-a dedicat viața găsirii unei metode de a reprezenta tactil, prin embosarea paginii, litere și numere. El a finalizat alfabetul Braille în 1824, un alfabet la fel de util în zilele noastre ca în urmă cu aproape 200 de ani.

Sistemul are la bază o matrice (grup fundamental) formată din șase puncte, dispuse pe două coloane a câte trei puncte. Pentru a acoperi un număr cât mai mare de caractere, se pot face până la 63 de combinații de puncte. Astfel, sunt reprezentate litere, numere, semne de punctuație, simboluri matematice, logice sau muzicale.

Cum arată scrisul Braille, de aproape

Regina Elisabeta a României a înființat prima Societate de reprezentare a nevăzătorilor

În România au existat instituții care au reprezentat nevăzătorii din țara noastră încă din anul 1906, când a fost înființată Societatea Orbilor, de către Regina Elisabeta.

Regina României este cunoscută pentru implicarea sa în proiectele filantropice. De la început, societatea înființată de ea a instituit Azilul Orbilor Vatra Luminoasă şi Școala primară pentru orbi „Regina Elisabeta”. În prezent aceste instituții poartă numele de Centrul Școlar pentru Deficiențe de Vedere ”Regina Elisabeta” și Asociația Nevăzătorilor din România.

Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) are la București singura tipografie din țară ce transformă după scanare publicații scrise ”în negru”, adică tipărite normal, în pagini scrise în Braille. Aici este tipărită și revista Asociației, ”Litera noastră”, ce apare lunar în Braille iar o dată la trei luni, ”în negru”.

Trei generații de mașini de scris Braille

În România există 7 școli speciale, cu predare în Braille, două la București și câte una la Timișoara, Arad, Cluj, Târgu Frumos și Buzău. Manualele pentru aceste școli sunt tipărite la tipografia Asociației.

Filiala județeană Sibiu a Asociației Nevăzătorilor din România are multe activități în program, nu doar de Ziua Mondială a Braille

Președintele Filialei județene Sibiu a ANR, Bogdan Horea Dordea, încearcă să ofere membrilor înscriși posibilități cât mai variate atât de informare, consiliere, integrare/reintegrare socio-profesională, cât și de divertisment. Sunt organizate atât din fonduri proprii cât și cu ajutorul sponsorilor, excursii, competiții literare, de șah sau popice.

Bogdan Horea Dordea, la sediul din București al Asociației

”În luna aprilie este concursul Prietenii cărții Braille, adică de citire rapidă în Braille. La începutul lui mai este Pe meridianele culturii. Ne vin seturi de întrebări de la București, noi doar le printăm și le citim. Sunt 10 – 15 concurenți cărora li se citesc întrebările, sunt 10 seturi de întrebări.

Oamenii sunt culți, cu facultăți, printre cei nevăzători sunt din toate sferele sociale. Premiul întâi se acordă de la 70 de puncte. Câștigătorul participă la faza națională. Anul trecut, reprezentanta Sibiului a luat locul 5 din 32 de concurenți. O doamnă de aproximativ 70 de ani, care a fost și prima doamnă președinte a ANR Sibiu.”, ne spune președintele filialei.

Medicina modernă rezolvă o parte dintre cazurile de afectare a vederii

Bogdan Horea Dordea apreciază faptul că sunt tot mai puțini membri tineri în Asociație, vede în asta meritul medicinei moderne. Multe dintre cazuri ajung să fie tratate din timp și nu se mai ajunge la orbire sau dizabilități vizuale grave.

Filiala județeană Sibiu a ANR are aproximativ 700 de membri dintr-un total de 1700 de persoane nevăzătoare sau cu dizabilități vizuale care sunt înregistrate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.

Dintre membrii Filialei județene Sibiu a ANR, aproximativ 50 – 60 au studiat și știu Braille. Pentru cei tineri, ce vor să învețe acest sistem și nu au posibilități materiale, președintele filialei se zbate să aducă mașini de scris speciale, la mâna a doua, din străinătate.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect