5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Stadionul Municipal. Povestea unui vis împlinit (III). Polemică pe noul stadion. În Parcul Sub Arini sau în zona industrială Vest? Iniţial, stadion de 19.000 de locuri, mai mare decât cel construit de comunişti 

Cele mai citite

Sezonul 2019-2020 pleacă la drum cu mari speranţe. Un sezon ce debutează liniştit pentru FCH, care evoluează pe măsura posibilităţilor.

Între timp, se fac eforturi din partea conducerii clubului şi a autorităţilor locale pentru ca terenul de joc să beneficieze de instalaţie de nocturnă, astfel urmând să plecăm din nou în pribegie, deoarece televiziunile doresc să programeze meciurile importante ale lui FCH la lumina reflectoarelor. Însă acest lucru durează, astfel că abia în luna noiembrie 2019 eforturile celor implicaţi dau roade. Bineînţeles, totul trebuia să se producă într-un mod festiv, mai ales că se apropia 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Sibiul va găzdui, duminică, ora 19, exact de Ziua Națională a României, primul meci de fotbal în nocturnă din istorie. Protagonistele care vor scrie istorie pentru fotbalul sibian sunt echipa locală AFC Hermannstadt și campioana CFR Cluj, singura formație ce reprezintă România în acest sezon în Europa League. Din păcate, numărul celor care se pot bucura de acest moment pe viu este de doar 4.000 de spectatori, în condițiile în care municipalul sibian din Parcul Sub Arini se află în plină reconstrucție. De când a promovat în Liga 1, FC Hermannstadt a trăit atâtea schimbări de jucători, în plan administrativ, dar și în infrastructura stadionului, încât cu greu mai poți identifica echipa care a jucat finala Cupei României, în urmă cu doi ani. Am jucat la Tg. Mureș, Cluj, Pitești și din nou la Tg. Mureș. Echipa era antrenată acum de Eugen Neagoe. Mai mult, istoria meciurilor în nocturnă nu ne ajuta. Eram printre ultimii din marile oraşe ale ţării care organizau meciuri în nocturnă, o bilă neagră pentru istoria fotbalului sibian. Primul meci de fotbal jucat pe nocturnă pe teritoriul actual al României se întâmpla în 1936, pe stadionul Soda, din orășelul Ocna Mureș. Se aprindea astfel lumina în fotbalul românesc. Acest moment unic pentru localnici și pentru chibiții din toată țara a fost marcat la 80 de ani de la marele eveniment, în august 2016, când au sărbătorit împreună echipele de fotbal Soda Ocna Mureș Old Boys, Gaz Metan Mediaș și Dinamo București 1984 – prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Revenind la meci, FC Hermannstadt – CFR Cluj s-a încheiat 1-1, într-o atmosferă unică, prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale de Stat. La finalul meciului, ne întrebam cum va arăta un meci în nocturnă pe noul stadion al Sibiului.

Însă să revenim la situaţia stadionului. De aproape un an, Primăria Sibiu îşi anunţa intenţia de a construi noul stadion. În luna martie 2018, proiectul municipalităţii avea repere clare pe hârtie; urma să se lucreze pentru găsirea finanţării, cel mai probabil din bugetul local. Primarul Astrid Fodor a prezentat, în martie 2018, proiectul Noului Stadion Municipal. Noua arenă din Sibiu va avea o capacitate de 19.000 locuri, cu aproape 5.000 mai mult decât are acum, iar valoarea estimată a lucrărilor va ajunge la 17 milioane de euro. Pentru început, Consiliul Local Sibiu trebuie să aprobe investiția, iar apoi municipalitatea va organiza o procedură de achiziție pentru contractarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor efective. Stadionul ar fi urmat să fie gata în 2 ani, adică în 2020, iniţial. „Continuăm să investim în sport, pentru că recunoaștem importanța acestuia în creșterea calității vieții pentru locuitorii orașului nostru. De la deschiderea sălilor de sport și a curților școlilor și liceelor pentru asociațiile și cluburile sportive și amenajarea unor zone de sport în parcuri și în cartiere și până la modernizarea Stadionului Municipal, Primăria Sibiu finanțează substanțial sportul, în limitele legilor și a bugetului existent. Vom contracta a două etapă de modenizare a Stadionului, principala bază sportivă a orașului, care se va transforma într-un spațiu modern pentru evenimente sportive”, declara în martie 2018, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. Odată cu lansarea proiectului noului stadion, sibienii s-au împărţit în două categorii: o parte voiau stadionul pe locul actual din Parcul Sub Arini pentru accesibilitate, iar ceilalţi doreau un stadion mai mare, în Zona Indstrială Vest, unde Primăria Sibiu deţine teren, invocând faptul că a venit vremea ca Sibiul să aibă un stadion asemenea marilor oraşe din Europa. În final, Primăria Sibiu a decis că tot zona actuală este mai propice noului stadion, probabil şi din cauza costurilor pe care le presupune construcţia acestuia, mai reduse decât în cazul unui stadion construit de la zero.  

FCH pleacă din nou în pribegie. Scandal cu Mediaşul. Primăria Sibiu s-a încurcat în propriul proiect 

În cele din urmă, FC Hermannstadt se vede din nou nevoită să plece în pribegie, pentru că Primăria a organizat licitaţia pentru construcţia noului stadion. Echipa sibiană îşi continuă parcursul în Liga 1, reuşind în 2020 o salvarea de la retrogradare cu câteva etape înainte de finalul play-off-ului. După ce am cutreierat aproape toate stadionaele din jurul judeţului Sibiu, se fac demersuri pentru ca echipa să joace la Mediaş, pe stadionul lui Gaz Metan. Se lasă la început cu scandal, în condiţiile în care preşedintelele Gazului de atunci, Ioan Mărginean, refuză accesul echipei sibiene, spunând că nu este deloc comod pentru Gaz Metan această situaţie. După tot felul de intervenţii, la aproape un an distanţă, lucrurile se lămuresc, iar Hermannstadt poate să joace la Mediaş. Practic, oraşul de pe Târnavă a devenit a doua casă pentru FC Hermannstadt, iar lipsa suporterilor este în continuare resimţită. În altă ordine de idei, în luna august 2020, Primăria Sibiu anunţă că firmaCON-A, deţinută de antreprenorul şi ambasadorul Sibiului Mircea Bulboacă, a câştigat un contract de aproximativ 136,5 mil. lei (peste 28 mil. euro) pentru modernizarea stadionului municipal din Sibiu, investiţie susţinută din bugetul local al primăriei Sibiu. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni.„Din fericire, în urma procedurii de achiziţie, câştigătorul este o firmă sibiană cu multă experienţă, CON-A. De altfel, este primul contract pe care primăria Sibiu îl semnează cu acest constructor. Având în vedere palmaresul pe care îl are mai ales în domeniul construcţiei de stadioane, consider că lucrarea este pe mâini bune“, a spus atunci Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, într-un comunicat de presă. Într-adevăr, CON-A construise Cluj Arena şi stadionul Ion Obnlemnco din Craiova, deci erau toate premisele ca termenul să fie respectat. Stadionul trebuia iniţial să fie gata în septembrie 2022. Lucrările au mers excelent, firma sibiană era în grafic, însă Primăria a decis să demoleze vechea tribună oficială şi recent amenajată pe motiv că nu mai corespunde standardelor în construcţii. Într-adevăr, municipalitatea a fost obligată de lege să modifice proiectul de reconstrucţie a stadionului. Practic, toţi banii investiţii în vechea tribună erau aruncaţi pe apa sâmbetei. Vechea tribună a fost în mare parte demolată şi reconstruită apoi de firma CON-A, cea care câştigase la licitaţie a doua etapă de modernizare a stadionului. Pe undeva firesc, mai ales că aveai în curte constructorul, iar acesta avea în portocoliu câteva stadioane deja construite în ţară.

Stadion mai mic decât l-au făcut comuniştii, însă modern şi de Liga campionilor

În paralel, echipa sibiană a reuşit o contraperformanţă  în sezonul 2020-2021, când se lucra efectiv la construcţia stadionului. FC Hermannstadt a retrogradat în Liga 2 după un baraj în care a evoluat penibil în faţa divizionarei secunde CS Mioveni. Fotbalul sibian a fost retrogradat chiar de Alex Pelici, Bogdan Rusu şi Ştefan Blănaru, fostele vedete ale lui FCH în anul de pomină 2018, când echipa juca finala Cupei României. Acum toţi trei luptau pentru culorile clubului din Mioveni şi ne-au plătit poliţele pentru modul în care au fost îndepărtaţi de la club de oamenii care s-au peridat la conducerea clubului, dar şi de antrenorii care nu au reuşit să atingă marea cu degetul. Practic, o palmă primită pentru erorile de management ale clubului sibian. Retrogradarea în divizia secundă a venit la pachet cu mari probleme financiare. Clubul a intrat în insolvenţă, cu scandaluri în jurul echipei, dar şi între finanţatori, sau mai bine zis creditorii clubului. Cu toate acestea, un conducător bun al fotbalului românesc, Dani Coman, şi fost fotbalist de prim-plan la Rapid, a reuşit, împreună cu antrenorul Marius Mălărăşanu, să închege o echipă ad-hoc înaintea campionatului. Dani Coman tocmai venise de la ASTRA Ploieşti, pe care a retrogradat-o, dar cu care a jucat finala Cupei României, şi a început munca. Paradoxal, Măldărăşanu a pus excelent echipa în teren, iar jucătorii s-au încrezut în promisiunile financiare ale lui Dani Coman, scos în faţă de creditorii clubului. Echipa a mers excelent şi a reuşit o performanţă rară în fotbalul românesc de după 1990: revenirea în Liga 1 la un an de la retrogradare. Performanţa le-a aparţinut lui Dani Coman, Marius Măldărăşanu, jucătorilor neplătiţi cu lunile, dar şi unor sponsori care s-au chinuit efectiv să strângă banii de salarii.

Revenirea în Liga 1 şi parcursul execelent al echipei antrenate de Marius Mălărăşanu, în prezent pe loc de play-off, dacă nu era penalizarea de 9 puncte a Federaţiei, dau uitării toate necazurile din trecut. Din păcate, de la echipă a plecat Dani Coman, poate la un moment dat singurul care credea cu adevărat în promovarea în Liga 1. Uriaşele probleme financiare din urmă cu 6 luni par acum de domeniul trecutului, însă orice este posibil. Acum să speră că situaţia financiară a clubului se va îmbunătăţii considerabil. Fotbaliştii şi antrenorii să fie plătiţi la timp, insolvenţa să fie lăsată în urmă, iar creditorilor să le meargă bine afacerile şi să crediteze în continuare clubul. Totodată, sperăm să fie mai mulţi creditori în conducerea clubului, astfel încât să fie loc şi de performanţă sportivă. Fotbalul sibian merită, având în vedere boom-ul economic de după 2000. Acesta s-a văzut peste tot în Sibiu, numai în fotbal nu. Ce vă reţine, dragi oameni de afaceri, să investiţi în echipa de fotbal? 

Partea întâi a acestui material o puteți citi aici. Iar partea a doua, aici.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Programul evenimentelor din 30 noiembrie – 1 decembrie 2024 în Sibiu

Crăciunul pe Strada Turnului (Festival)Începe la 10:00 | Strada TurnuluiACS Alma Sibiu - Gloria Buzău (Sport)Începe la 10:00 |...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect