Muzeul Național Brukenthal găzduiește vineri, 13 ianuarie 2023, începând cu ora 17:00, un artist talk cu Cosmin Perța dedicat proiectului ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Cosmin Perța – eseist, poet și prozator român – îi va avea alături pe invitații săi, Mugur Grosu și Radu Vancu.
”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este o instalație video autobiografică a scriitorului și poetului Cosmin Perța care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile. Conceptul este redat în montajul video bazat pe fotografii din albumul de familie ilustrând succesiunea generațiilor în familia Perța. Imaginile de arhivă se succed pe măsură ce poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este recitat de însuși autorul său, pe parcursul a 30 de minute în care avem să aflăm cum speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context.
Cine este Cosmin Perța
Cosmin Perța e născut în 5 decembrie 1982 la Vișeu de Sus (Maramureș). Absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, își continuă studiile la Universitatea din București, unde obține o diplomă de masterat în literatură și titlul de doctor în litere cu o teză despre fantastic în literatura est-europeană. Debutează în 2002 cu placheta Zorovavel, Ed. Grinta, din Cluj. Mai publică volumele de versuri: Santinela de lut (Ed. Vinea, 2005), Cântec pentru Maria (Ed. Vinea, 2007), Bătrânul, o divină comedie (Ed. Charmides, 2009), Fără titlu (Ed. Paralela 45, 2011), Cântec de leagăn pentru generația mea (Ed. Paralela 45, 2018). Debuteză în volum, ca prozator, cu romanul Întâmplări la marginea lumii (Ed. Cartea Românească, 2007), după care publică volumele de proză: Două povestiri (Ed. Tracus Arte, 2010), Teofil și Câinele de lemn (Ed. Herg Benet, 2012), Vizita (Ed. Herg Benet, 2013), În urmă nu mai e nimic (Ed. Polirom, 2015), Arșița (Ed. Paralela 45, 2019), Dispariția (Polirom, 2021). Tot în 2021 publică la editura Polirom volumul pentru copii Anisia și uneltele fermecate. În 2011 publică la Editura Tracus Arte, eseul Introducere în fantasticul de interpretare, iar în 2012 monografia Radu G. Țeposu, rafinament și intuiție, la Editura MNLR. Printre alte premii relevante, pentru romanul Teofil și Câinele de lemn este desemnat Tânărul prozator al anului 2012, iar volumul de poeme Cântec de leagăn pentru generația mea obține premiul Observator cultural.