2.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Elena Mîndru și Filarmonica de Stat din Sibiu, într-un concert despre ”Speranță” – HOPE

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Solista de jazz, Elena Mîndru, va concerta joi, 26 ianuarie, de la orele 19.00, alături de orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Concertul poartă numele HOPE, ”Speranță”, numele albumului lansat în 2021 de către Elena Mîndru. Solista este una dintre cele mai titrate și mai premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz.

Dirijor va fi Mihaela Cesa-Goje. Soliștii trio-ului de jazz ce vor urca pe scenă alături de Elena Mîndru sunt Urs Hager, la pian, Michael Acker, la contrabas, iar la tobe va fi Jonatan Sarikoski.

Preocupare comună pentru mediu a Filarmonicii sibiene și a solistei de jazz, Elena Mîndru

Piesele incluse în acest album au o tematică oarecum atipică pentru jazz: eco-criza globală și angajarea de a transmite prin muzică mesajul că trebuie să ne unim forțele și speranțele în încercarea de a ne salva lumea în care trăim.

Preocuparea pentru mediu a Elenei Mîndru este împărtășită de Filarmonica de Stat Sibiu, a cărei stagiune 2022/2023 poartă chiar numele ”EchO”. „În cinstea vizitei la Filarmonica de Stat Sibiu a actualului Rege Charles al III-lea al Marii Britanii, conceptul noii stagiuni vorbește deopotrivă despre sunet, materia primă care stă la baza activității noastre artistice, dar și despre ecologie.”, a explicat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Elena Mîndru și Mihaela Cesa-Goje au studiat la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoc

Elena Mîndru are studii de compoziție la Academia de Muzică din Cluj Napoca, a absolvit masterate de jazz în mai multe țări scandinave: Danemarca, Suedia și apoi Finlanda. Artista trăiește și profesează în Finlanda. În prezent este doctorandă în cadrul Departamentului de Jazz al Sibelius Academy din Helsinki, unde studiază spectrografia și estetica sunetului vocii de jazz.

Dirijor Mihaela Cesa-Goje

Mihaela Cesa-Goje a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, specializarea Dirijat. De asemenea, a absolvit masteratul la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a primit premiul “Irene Burcher” pentru rezultate exceptionale. La ora actuală, este conferențiar dr. la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima”, asociat al Academiei Regale de Muzică din Londra și dirijor permanent al corului de cameră Jubilate din Cluj-Napoca.

Am avut privilegiul de a asista la o parte dintre repetițiile pentru concert și de a le adresa câteva întrebări protagonistelor.

”Este important în ce fel de lume și mediu ne vom crește copiii” – Elena Mîndru

Multe dintre piesele din programul concertului de la Sibiu sunt incluse în albumul Hope – Speranță. Ne puteți spune mai mult despre mesajul acestui album? Dumneavoastră, ca și dirijor, cum vi se pare mesajul Echo al Filarmonicii sibiene și al solistei Elena Mîndru?

Elena Mîndru: Avem piese și din albumul Hope, ce a apărut în 2021. Are un mesaj legat în primul rând de criza ecologică, după aceea globală. Din mai multe puncte de vedere, și la nivel macro, și la nivel micro, pentru noi, ca și oameni care încercăm să ne găsim locul în lumea asta și în viitorul pe acest Pământ.

Este important în ce fel de lume și mediu ne vom crește copiii, ce fel de viitor vor putea avea ei pe acest Pământ, de care probabil nu avem atâta grijă cum ar trebui. Sunt importanți atât oamenii din jurul nostru cât și natura, fauna, cu care trebuie să conviețuim poate în alt fel și să le respectăm mai mult.

Hay Moon – Luna fânului, una dintre piesele de pe albumul Hope

Una dintre piesele incluse în concertul nostru se numește Hay Moon, luna iulie, tradus din engleză ar fi luna fânului. Este cumva inspirată din denumirea lunii iulie în finlandeză, asta ar fi traducerea ei. O lună destul de dificilă pentru animale, sub arșița soarelui, care acum devine și mai dificilă în anumite zone ale lumii, din cauza crizei ecologice.

Această criză se extinde cumva și la nivel macro, este o perioadă dificilă și pentru noi, ca oameni. Cum anume vom reuși să rezistăm unor veri mai calde, unor ierni mai secetoase, poate chiar mai reci.

Astfel de teme și astfel de întrebări la care cumva mă aștept ca fiecare dintre ascultători să-și răspundă individual. Ce așteaptă fiecare de la viitor și cum anume poate fiecare să afecteze ceea ce se întâmplă în viitorul apropiat și depărtat.

Mihaela Cesa-Goje: Rezonez cu acest mesaj, pentru că cred că suntem oameni raționali și dacă suntem raționali, vedem ce se întâmplă în jur. Ne dăm seama că mesajele de genul acestuia pot ajunge pe urmă și mai sus și se iau decizii bune legate de ce s-ar putea face mai bine pentru planetă. Ar trebui fiecare om să gândească în felul acesta.

Poate muzica să schimbe ceva?

Elena Mîndru: Muzica este un instrument extrem de puternic de a transmite un mesaj, mai ales muzica cu versuri. Nu încerc niciodată să mă duc într-o direcție politică dar aceste întrebări mi se par destul de generale, nu au neapărat o înclinație politică din punctul meu de vedere. Sunt niște întrebări legate de umanitate și de lumea în care trăim.

Elena Mândru și Mihaela Cesa-Goje, repetiții pentru concertul Hope

Primul concert de jazz-ul simfonic cu solist vocal, organizat în 2014 de către Elena Mîndru, alături de Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

Sunteți cea care a inițiat și organizat primul proiect de jazz simfonic cu solist vocal din România. Ca și cântăreț de jazz, care variantă considerați că vă avantajează, cea cu o orchestră simfonică în jurul dumneavoastră sau cea intimă, alături de un trio sau quartet?

Elena Mîndru: Nu aș prefera neapărat o parte sau alta, sunt două orchestrații și două situații muzicale, pe scene diferite. Îmi plac extrem de mult ambele. Dacă povestim de intimitate muzicală, întotdeauna, într-adevăr, într-o formulă mai restrânsă, într-un quintet, va fi un alt nivel de intimitate față de momentul în care există cincizeci de muzicieni pe scenă sau o orchestră întreagă. Este și un moment intim, prin faptul că toți respirăm și cântăm aceeași muzică împreună. Corpurile, inimile și mințile noastre pulsează în același ritm și tempo. Mi se pare că și cu un grup mare de oameni devine un lucru destul de intim, în care toți trebuie să fim împreună.

Sunt alte posibilități din punct de vedere muzical în momentul în care există o orchestră, sunt alte culori. Instrumentele care sunt în orchestră permit mult mai multă flexibilitate din punct de vedere al aranjamentului.

Se pot folosi foarte multe, și culori dinamice, și culori instrumentale, și elemente ritmice în partea de orchestrație și atunci devine un instrument mai complex. Membrii orchestrei au un rol extrem de important în aceste aranjamente, nu doar un rol de acompaniatori.

Mihaela Cesa-Goje nu este la prima colaborare cu Elena Mîndru

Cum este pentru dumneavoastră, experiența de a dirija jazz simfonic cu solist vocal?

Mihaela Cesa-Goje: Nu sunt muzician de jazz, sunt muzician clasic, așa sunt și specializat. Dar cu Elena Mîndru am mai avut proiecte împreună. Am fost la Orchestra Radio, am fost la Arad, deci cumva ne place să cântăm împreună. M-am obișnuit, am învățat cum să abordez acest repertoriu și, pe urmă, cum să-l prezint orchestrei. Cum să facilităm lucrurile ca să pară că merg ca de la sine.

Pentru că pentru noi, muzicienii de clasică, jazz-ul poate să fie câteodată solicitant din punct de vedere al ritmicii. Sunt structuri cu care noi suntem altfel obișnuiți dar, dacă intri în interiorul muzicii, pe urmă poți să faci să sune foarte frumos și chiar sunt bucuroasă de colaborarea cu Filarmonica din Sibiu. Mi se pare că ies extraordinar lucrurile, și cu solistul, și cu orchestra, și reacția, și modalitatea de lucru, este foarte, foarte plăcut.

Ați mai avut colaborări cu soliști sau trupe aparținând altor genuri muzicale?

Mihaela Cesa-Goje: Da, am mai avut o colaborare cu trupa Iris, la un moment dat, un proiect rock simfonic. Tot așa este, până la urmă muzica vorbește de la sine și dacă îți place, și muzicienii de clasică pot liniștiți să intre în zona aceasta. În rest, sigur, dirijez repertoriu simfonic, am colaborări cu o parte dintre orchestrele din țară.

Femeia dirijor în România și în lume

Poate este o preconcepție dar este diferit rolul de femeie dirijor într-o lume în care ne-am obișnuit cu un bărbat la pupitru?

Mihaela Cesa-Goje: Este o întrebare care mi se pune des. Aici trebuie întrebați oamenii cu care facem concerte. Din punctul meu de vedere nu este o diferență. Eu încerc să fac muzică și atât, nu încerc să mă gândesc în felul acesta. Nu cred că este cinstit să te gândești cum ești perceput sau să îți faci griji.

Nici nu simt că am neapărat bariere. Acum este un trend pozitiv, mai ales în străinătate, chiar se caută multe femei dirijor. Eu cred că este un lucru legat de percepție, de fapt. Lumea, când nu e obișnuită cu ceva, la început poate are o anumită senzație, dar, după ce te obișnuiești, lucrurile curg firesc. Nu sunt multe femei dirijor în România și poate de asta poate părea un eveniment, deși n-ar trebui să fie.

Filarmonica de Stat Sibiu. Repetiții concert HOPE

Elena Mîndru: ”publicul sibian dorește acte de cultură de înaltă calitate și este activ”

Cum vedeți ca și muzician Sibiul, filarmonica și publicul de aici?

Elena Mîndru: Sibienii sunt niște oameni foarte prietenoși. Concertul este aproape integral vândut. Aceasta este o dovadă foarte bună pentru faptul că publicul sibian consumă cultură. Asta mi se pare extrem de frumos și important. Nu mă așteptam. Nu pot să zic că același lucru se întâmplă și în Cluj sau, câteodată, poate nici în Finlanda.

Mi se pare că, într-adevăr publicul sibian dorește acte de cultură de înaltă calitate și este activ. Acesta este un lucru foarte important și sper tare mult să continue tot așa, să fie prezent la concertele Filarmonicii.

Participarea la un concert live este foarte diferită de ascultatul aceleiași lucrări acasă, în living. Și acest act își are rostul lui. Dar e o întreagă experiență venitul la concert, într-o sală de concerte, momentul, acustica, seara în sine și pregătirea ei. Și din partea publicului mi se pare că este o experiență totală.

Mihaela Cesa-Goje: Aștept să văd, n-am fost demult în Sibiu. Știu că ceea ce este foarte fain la Sibiu este că sala este plină aproape mereu. Deci aștept cu mult entuziasm seara concertului.

Biletele pentru acest eveniment sunt disponibile aici. Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Ucigașul din Rășinari, reținut pentru 24 de ore

Bărbatul acuzat de omorul din Rășinari a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect