Lara Crișan avea 8 ani când a văzut prima dată, la un atelier din cadrul unui târg pentru handmade, cum se fac zânele din lână împâslită.
Descoperirea de atunci s-a transformat în scurtă vreme într-o pasiune pentru zânele din lână împâslită, care continuă până astăzi. Lara are acum 12 ani și este elevă în clasa a VI-a, la Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal”.
Este o fire veselă și cu înclinații spre zona artistică. Când va fi mare vrea să facă studii de actorie în Statele Unite și să devină actriță, pentru că i se pare deosebit să fie pe scenă.
Până atunci învață pentru școală și folosește orice minut liber pentru a confecționa zâne, îngerași și alte personaje din lână împâslită. Nu îi place să apară în fotografii dar a fost de acord să stăm de povești pentru a afla cum a început pentru ea această pasiune.
Povestește-ne despre tine, când ai descoperit că îți place să lucrezi zâne din lână împâslită?
Acum patru ani am fost într-un târg de handmade, Creative Buzz, și era o doamnă care avea niște zâne așa frumoase, împâslite, din lână. Mi-au plăcut foarte mult și am rugat-o pe mama să cumpere una. Mama s-a uitat și m-a întrebat: Nu vrei mai bine să-ți faci tu? Pentru că ziua următoare era tot acolo un curs unde puteai învăța.
Am fost la curs, doamna ne explica și era foarte complicat. Mă uitam și nu am reușit să fac. Atunci dânsa m-a ajutat și mi-a făcut capul, care este partea cea mai complicată. Dacă nu faci capul bine, nu poți să pui părul și rochia, se strică totul. Pentru că l-a făcut ea nu am fost așa atentă să văd ce făcea. A venit și mama mai târziu, am pus rochia, am făcut zâna. Mama m-a întrebat atunci dacă mai țin minte ce am făcut și nu mai țineam minte nimic.
A primit cadou de Crăciun un curs online, două kit-uri pentru zâne și niște ace.
A fost dificil să îți amintești?
Trecuse o jumătate de an și mă gândeam la zânele astea, erau agățate deasupra patului meu. După noaptea aceea, următoarea dimineață, m-am trezit că visasem despre acest curs. Doar că nu mai știam cum se făcea capul, restul știam și eu, și mama. I-am spus mamei că, dacă aș avea din ce, aș ști să fac o zână la fel. Mama a fost foarte surprinsă și a contactat-o pe doamna aceea, cu care am avut cursul.
Cadou de Crăciun am primit un curs online cu dânsa, două kit-uri pentru zâne și niște ace. Am făcut cursul online și am ținut foarte bine minte ce trebuia să fac. Mama a început să comande lână de împâslit și făceam zâne așa, din pasiune. Le-am atârnat în camera mea și arătau foarte frumos, eram fericită.
Apoi, ne-am mai uitat pe internet la mai multe videoclipuri, a căutat mama și făceam păpuși combinând ce vedeam acolo cu ceea ce știam deja. Am descoperit cum se pot face și cu picioare, erau foarte frumoase, de diferite dimensiuni. Făceam în timpul liber, mă mai ajuta și mama, ca să petrecem timp împreună.
Din mâinile Larei ies zâne, îngerași, fetițe pe leagăn și alte personaje
Știu că din lână împâslită se pot face multe lucruri, lucrezi și alt gen de personaje?
În afară de zâne, tot din lână, am început să facem niște fetițe pe leagăn. Am făcut și îngerași, de Crăciun. Acum nu mai am atât de mult timp dar mama a venit cu o idee bună și vrem să încercăm. Pe lumânări de botez vom pune niște bebeluși pe un norișor. Cred că este o idee foarte frumoasă. Mai facem familii, chiar am primit o comandă, pe un cerc de lemn am așezat mama, tatăl și patru copii. Acum finisez acest proiect.
Ce faci cu zânele și cu celelalte figurine? Te-ai gândit să le și vinzi?
În clasa a V-a m-am înscris la școală la un curs de handmade, îmi trebuia un opțional. A trebuit să duc ceva făcut de mine la școală și am dus două-trei zâne. Profesoara de la curs a fost foarte impresionată, i-am dat și ei una cadou. Ea a fost una dintre primele persoane care mi-a apreciat foarte mult zânele. Am făcut cadou zâne mai multor profesoare de la noi de la școală. Chiar și una dintre ele mi-a sugerat că aș putea să le vând.
O vreme nu m-am gândit la asta, apoi, într-o seară, a venit mama și a zis să încercăm. Aveam mai multe materiale, găsisem între timp și un fel de lână cardată, cu care se făcea mai ușor părul. Începusem să fac și băieți. Ne-am făcut cont de Instagram și de Facebook, am făcut mai multe zâne. Am primit două – trei comenzi, am fost foarte fericită, am comandat cutii. Le-am dat și mai multor prieteni, sunt deosebite, pot fi făcute cadou.
Zânele din lână ale Larei ”invadează” toate colțurile casei
Te-ai gândit ca în viitor să transformi pasiunea ta într-o afacere?
Nu vreau să fie neapărat o afacere, mie îmi place foarte mult să fac zâne. Doar că nu mai am unde să le pun, am prea multe deja în cameră. I-am invadat biroul fratelui meu mai mic, e plin de zâne și de lână de toate culorile. De asta am zis să le dăm și altor oameni, credem că sunt niște lucruri frumoase, ne bucurăm și să le vindem.
Deocamdată, banii de pe zâne îi punem într-o cutie și îi ținem acolo, nu ne atingem de ei. Dacă strângem destui, poate mergem undeva frumos.
Lara este unul dintre copiii norocoși că familia le sprijină pasiunea. E perfecționistă. A ajuns la concluzia că trebuie gândit totul în detaliu, amestecul culorilor, lungimea părului, înainte să se apuce de lucru: ”dacă nu te gândești dinainte și o iei așa, de pe parcurs, niciodată nu iese bine.” Îmi povestește plină de seriozitate cum a învățat că ”Niciodată nu se taie lâna cu foarfeca. Lâna pe care o folosesc are fibrele inegale, dacă o tai cu foarfeca, nu se mai potrivesc. ”
Pentru că zânele au fost cele care au atras-o la început, și-a botezat paginile de pe rețelele de socializare ”Die Fee Handmade”, după denumirea acestora în limba germană. Sub acest nume o puteți găsi atât pe Instagram cât și pe Facebook.