Dispensarul TBC va fi iluminat în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. La nivel național, în anul 2022 s-a raportat o creștere a cazurilor de tuberculoză.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu va fi luminat în roșu, alăturându-se campaniei de conștientizare a gravității acestei boli.
Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch care afectează în principal plămânii, dar și alte organe precum ganglionii, oasele, rinichii.
Tuberculoza se poate transmite de la o persoană infectată, prin picături de salivă, tuse, strănut sau spută. Odată ajuns în organism, bacilul ajunge la nivelul alveolelor pulmonare putând provoca o infecție lentă infecțioasă. Persoanele infectate pot să nu aibă niciun simptom și să nu fie contagioase.
Este de menționat că această boală progresează lent, pe parcursul unor săptămâni sau chiar luni, iar simptomele să nu alarmeze bolnavii.
Sibiul, pe ultimele locuri la numărul cazurilor de tuberculoză
În anul 2022 au fost înregistrate 83 de cazuri de tuberculoză, 62 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 21 recidive. Față de anul 2021 se înregistrează o creștere cu 15% (numărul cazurilor raportate în județul Sibiu fiind de 72). Chiar dacă se remarcă această creștere, specialiștii nu sunt îngrijorați pentru că această creșetere se observă și la nivel național.
În România, anul trecut, s-au înregistrat 8824 de cazuri, în creștere cu 15% față de anul 2021, când au fost raportate 7618 cazuri.
Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în București (634), Iași (476), Dolj (430), Constanța (360) și Bacău (327).
La polul opus se află județele: Harghita și Covasna (ambele cu 40 cazuri), Sălaj (64 cazuri), Alba și Bistrița Năsăud (77 cazuri) și Sibiu (83 cazuri).
Cum se manifestă boala
-tuse supărătoare, cu durată mai mare de 3 săptămâni, fără altă cauză evidentă
-lipsa poftei de mâncare
-stare de oboseală permanentă
-slăbire accentuată fără motiv
-transpirații, mai ales noaptea