-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Ploșnița dantelată a stejarului atacă devastator arborii din Dumbrava Sibiului. Se poate extinde rapid în judeţ în sezonul cald

Cele mai citite

Stejarii şi gorunii din municipiul Sibiu şi împrejurimi sunt atacaţi devastator de o insectă denumită ploşniţa dantelată a stejarului. Practic, odată ce se instalează în frunzele copacilor, aceştia se usucă în timp.

Factorul dăunător a fost descoperit de Ș.l.dr.biol. Cristina Moise de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul ULBS. Deocamdată, toate cercetările le face pe cont propriu, însă este nevoie de implicare din partea celor care pot finanţa această cercetare sau de către cei care administrează pădurile din judeţul Sibiu. Efectele cele mai devastatoare pot fi observate în prezent în liziera Pădurii Dumbrava Sibiului.

Cercetări aplicate în Sibiu

În sezonul de vegetație a anului 2022 au fost efectuate observații în 18 locații din interiorul orașului, atât în cadrul arboretelor izolate, cât și în parcurile Subarini, Astra și Cetății – 2 puncte, precum și în zone verzi, între care Muzeul de Istorie Naturală Sibiu, str. Turismului, str. Cârlova, str. Ștefan Cel Mare, str. Ovidiu, Cimitirul Municipal – 3 puncte, Grădina Zoologică, cartierele Ștrand, Hipodrom și Gușterița, și pe arbori din liziera Pădurii Dumbrava Sibiului. În urma cercetării, s-a constatat faptul că insecta a dezvoltat trei generații care s-au suprapus, iar la sfârșitul lunii octombrie s-a stabilit gradul de atac în fiecare punct de observație, care a variat între 25-100%. În lunile mai-octombrie ale anului 2022, au fost observați adulți în diferite locuri din oraș, inclusiv la distanțe mai mari de 500 m de orice arbore gazdă. Odată cu încălzirea vremii, se preconizează că atacul insectei se va intensifica, astfel că este nevoie de un plan de combatere concret.

În urma cercetărilor, au fost observate pe dosul frunzelor toate stadiile de dezvoltare ale insectei (ou, nimfe de diferite vârste și adulți). În zonele unde atacul a fost foarte puternic, frunzele au fost afectate 100%. În condițiile județului Sibiu, din lipsa unor limitatori naturali, în cazul unui atac puternic scade rezistența gazdei, arborii fiind predispuși la atacul altor boli sau altor insecte dăunătoare. Timpul de dezvoltare de la nimfă la adult a variat de la 16 si 39 de zile în anii 2021-2022, în condițiile climatice ale orașului Sibiu.

Insecta a migrat din judeţul Cluj

„În urma studiului se poate concluziona că originea infestării cu Ploșnița dantelată a stejarului în orașul Sibiu ar putea fi județul Cluj, situat la o distanță de 175 de Km, unde specia a fost semnalată în anul 2017, în Pădurea Baciu. Răspândirea pe raza orașului Sibiu a fost facilitată în primul rând de mijloacele de transport, de curenții de aer și de vânt. Odată semnalată prezența speciei, specialiștii Facultății ȘAIAPM propun o depistare rapidă a tuturor zonelor atacate din județul Sibiu. Detectarea din timp a arborilor infestați și luarea unor măsuri rapide de control reduce șansele dăunătorului de a se răspândi în noi zone. Luând în considerare capacitatea adaptativă și evaluarea speciilor gazdă din arborete se poate concluziona faptul că această insectă care nu produce daune majore în arealul nativ America de Nord, produce daune extrem de severe în alte areale geografice cum este cazul orașului Sibiu. Aceasta concluzie este îngrijorătoare în ceea ce privește viitorul stejarilor și gorunilor de pe raza județului Sibiu, care în anul 2022 au fost afectați în proporție de 25-100% de această invazie”, susţine Ș.l.dr.biol. Cristina Moise, de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul ULBS.

Orice sprijin logistic, dar mai ales financiar trebuie să vină

Problema este una cât se poate de reală, iar pentru depistarea soluţiilor este nevoie de continuarea cercetării. Din păcate, cadrul universitar a desfăşurat, până acum, aceste cercetări pe cont propriu. Aceasta face un apel către toţi cei care au de a face cu acest domeniu, dar şi către marile societăţi comerciale ale Sibiului să sprijine acest demers, mai ales în plan financiar. Este nevoie şi de o tehnologie pe măsură, a căror costuri pot fi finanţate doar la nivel instituţional sau de către societăţi comerciale.

„În concluzie, tragem un semnal de alarmă și certificăm faptul că în viitor atacul se va extinde în întreg județul Sibiu, unde adulții speciei de Ploșniță dantelată a stejarului vor căuta alți arbori gazdă. Ne propunem continuarea cercetărilor în vederea inventarierii tuturor zonelor atacate din județul Sibiu. Studiul nostru își propune aplicarea în anul 2023 a unor metode de combatere și găsirea unei soluții pentru limitarea populațiilor acestei specii invazive în condițiile climatice ale județului Sibiu. Pentru aplicarea experimentală în mai multe zone ale orașului, unde atacul a fost deja confirmat, a unor tratamente chimice, mecanice și biologice, avem nevoie de finanțarea programului nostru de cercetare și rugăm pe cei care doresc să se alăture echipei noastre să contacteze redacția pentru a ne pune în legătură. Mulțumim și contăm pe susținerea tuturor celor care doresc protejarea biodiversității speciilor de stejari și goruni din ecosistemele forestiere, sau din zonele cu vegetație urbană ale județului Sibiu”, este mesajul cercetătorului Ș.l.dr.biol. Cristina Moise, de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul ULBS.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Un incendiu violent a distrus o anexă și a afectat acoperișul unei case

UPDATE: "Pompierii au tușit să salveze casa care era amenințată de flăcări.Focul izbucnit la o anexă gospodărească în urma...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect